emiels Geschreven door emiels. Foto door: emiels

Het klimaat in Saoedi Arabië is misschien niet heel gek een woestijnklimaat. Over het hele jaar genomen valt er op de meeste plekken nog geen 100mm aan neerslag. Dan is er in Saoedi Arabië ook nog een groot verschil in klimaat. Aan de kust (oost / west) van Saoedi Arabië is gedurende het jaar een hele hoge luchtvochtigheid terwijl dit in het centrum van het land totaal droog is. Dit verklaard ook dat het aan de kust 's nachts maar zo'n 10 graden koeler wordt dan overdag en het in het midden van Saoedi Arabië zelfs kan vriezen. 

Saoedi Arabië kent eigenlijk maar 2 seizoenen, namelijk de zomer en de regentijd. De regentijd begint half november en duurt tot eind januari / midden februari. Verwacht in die tijd echt niet dat het elke dag gaat hozen, af en toe een flinke hoos- en onweersbui en het is voor een dikke week weer voorbij. Saoedi Arabië  is totaal niet voorbereid op regen, nergens zijn putten en alles staat blank tot de zon weer door komt. Tevens zijn de wegen spekglad omdat al het vuil van het gehele jaar naar boven komt. 

Qua temperatuur kan ik alleen over de oost kust vertellen maar neem aan dat dit voor het westen gelijk zal zijn. Vanaf november tot februari kan het 's nachts dicht tegen de 0 graden komen terwijl het overdag weer gewoon 25 graden wordt. Vanaf maart tot en met juli / augustus klimt de temperatuur steeds verder omhoog. Maximum dat ik meegemaakt heb was overdag 55 graden en 's morgen om 5 uur nog steeds 44 graden. 

Naast de continue brandende zon zijn er in Saoedi Arabië ook een paar dagen per jaar met zandstormen. Deze komen meestal uit het niets opzetten. Leuk is dit helemaal niet, als je buiten loopt heb je het gevoel dat iemand je keel afknijpt en in de auto op de snelweg zie je geen 10m ver meer. 

Reisduur

De reistijd vanaf Schiphol naar Saoedi Arabië is 6 uur met een directe vlucht naar Dammam of 8 uur met een tussenstop in Qatar. Wat je hier nog wel bij moet rekenen zijn minimaal 2 tot 5 uur immigratie! Ik zal me hier verder niet over uit laten maar als er 2 vliegtuigen a 250 man binnen komen en er staan maar 2 van de 20 immigratie hokjes open ben je niet vrolijk. Wat heel veel mensen dan ook doen is landen in Bahrein en over de brug naar Saudi rijden waar het meestal een stuk rustiger is. 

Beste reistijd

Beste reistijd naar Saoedi Arabië is vanaf begin februari tot eind april. De regen is dan waarschijnlijk verleden tijd en de temperatuur loopt op tot maximaal 35 graden eind april. Verwacht in het binnenland wel wat hogere temperaturen.