emiels Geschreven door emiels.

Allerlei tips die het reizen door Saoedi-Arabië wat makkelijker maken. 

Stroomvoorziening

De stroomvoorziening is 220V, alleen moet men wel een wereldstekker meenemen. Het verschilt per gebouw welke stekker je aantreft. Soms zijn het Nederlandse stekkers, dan weer WA-5 met rechte pootjes en dan schuine pootjes. 

Prayer-tijd

De dag begint, zodra de zon opkomt, met prayer-tijd. In de zomer is dit al om half 5 en wordt je zeker weten wakker van alle toeters die afgaan. Gedurende de dag is er diverse keren prayer-tijd, afhankelijk van het punt waar de zon dan staat. De winkels / restaurants zijn gedurende prayer-tijd gesloten. 's Avonds, als de zon weer onder is gegaan, begint er weer prayer-tijd van een half uur. Tegen een uur of 10 's avonds is er voor de laatste keer prayer-tijd. Houd hier goed rekening mee, helemaal in de woestijn als je rond prayer-tijd bij een tankstation aankomt. Denk dan niet: 'ik rij wel verder naar de volgende', maar wacht gewoon tot de bedienden weer terug komen. 

Godsdienst 

Mekka, het centerpunt van moslims ligt in Saoedi-Arabië, het is dan ook niet verwonderlijk dat de religie hier de Islam is. Vergeet het maar om hier alcohol te vinden. De lokale vrouwen lopen in een boerka over straat. De westerse vrouwen dienen ook een bedekkend gewaad aan te hebben, maar mogen wel hun gezicht zichtbaar hebben. Tevens is het voor vrouwen verboden om zelfstandig ergens heen te gaan zonder een man. Werken mogen vrouwen alleen in een ziekenhuis, autorijden is voor vrouwen ook verboden. Erotische zaken mogen niet ingevoerd worden, hier zijn ze heel streng in. Een cd-hoesje met een vrouw met een blote bovenarm gaat ze al te ver! Pas dus goed op wat je meeneemt.

Taal

De lokalen spreken Arabisch en een enkeling spreekt Engels. Dit kan af en toe best beangstigend zijn als je weer eens aangehouden bij een road block en gewapende militairen in het Arabisch tegen je beginnen te schreeuwen. De winkel eigenaars, voornamelijk Indiërs, spreken wel allemaal Engels. 

Accommodatie

Dit zal voor rondreizende mensen voornamelijk neerkomen op dure hotels. Het land is niet gemaakt voor toerisme en de hotels die er zijn, zijn behoorlijk prijzig. Denk hierbij aan >100 Euro voor een tweepersoonskamer.

De meeste mensen die hier komen om te werken slapen in bewaakte compounds. Hier kom je echter voor 1 nachtje of op de bonnefooi niet in. 

Kamperen daarentegen is in principe mogelijk in de woestijn, maar pas wel op voor alle beestjes die 's nachts rondkruipen. 

Eten en drinken

Een lokale keuken zal vast en zeker bestaan, maar verder dan wat dadels en slappe thee/koffie ben ik niet gekomen. De restaurants die er zijn in de grotere steden zijn voornamelijk Indisch en Chinees. Verder zitten de grote ketens als MacDonalds, SubWay en Saudi Fried Chicken hier ook. Een avondmaal bij een restaurant zal neer komen op zo'n 15 Euro, bij een fastfoodrestaurant ben je al klaar voor een Euro of 3. 

Water uit de kraan beslist niet drinken, dit wordt opgepompt uit de woestijn en direct zonder zuivering de leidingen in gepompt. Koop dan ook altijd water in de supermarkt en meer dan genoeg. In de zomer doe je er verstandig aan om er ook een blik Tang bij te kopen, zo hou je ondanks al het zweet het niveau van mineralen en vitaminen in je lichaam op peil.

Drinken wanneer je dorst hebt werkt hier niet, want dan ben je al te laat. Leer jezelf aan om de zoveel tijd een paar goede slokken te nemen. Wees niet bang dat je om de haverklap naar de wc moet, want je zweet alles uit. 

Alcohol is in dit land verboden en ik zou ook niet proberen om eraan te komen, aangezien hier een hele zware gevangenisstraf op staat. 

Gezondheid en hygiëne

Er komen niet direct ziektes voor, echter hepatitis A+B vaccinaties worden wel aangeraden. Het land is schoon, op de plekken waar veel Indiërs samen komen na. 

Gevaren en irritaties

Dan het volgende: kiest men voor een dure 4x4 auto, dan valt het gelijk op dat men een rijke westerling is. Ik heb het persoonlijk zelf meegemaakt met een Toyata Corola, dat een auto met 4 als terroristen uitziende personen achter me aankwam. Gelukkig wist ik de weg en heb ik ze verloren. Er is vorig voorjaar ook een waarschuwing rondgegaan dat er begin 2010 al 7 westerlingen ontvoerd en vermoord waren op de snelweg van Dammam naar Al Jubail. 

In dit land is ook Osama bin Laden geboren en zijn er volgens mij behoorlijk wat terroristen aanwezig. In het voorjaar waren er ook 150 man opgepakt die aanslagen aan het beramen waren op de raffinaderijen aan de oostkust. Hier in Nederland hoor je er maar weinig van, maar de dreiging is er wel degelijk. Overweeg dus goed of het weinige dat er eigenlijk maar te zien is hier het waard is.