Shirley82 Geschreven door Shirley82. Foto door: Tikva

De munteenheid in Rwanda is de Rwandese Franc, afgekort ook wel Rwf. 835 Rfr is ongeveer 1 euro. 

In Rwanda zijn echter bijna nergens pinautomaten voor buitenlandse passen. Het is in Rwanda alleen mogelijk om te pinnen met een Visa Creditcard. Je kunt in Kigali bij een aantal banken (oa Access Bank), tegen betaling, met een MasterCard geld opnemen. Dit is echter niet goedkoop. Mocht je niet over een Visa card beschikken zorg dan dat je voldoende contant geld bij je hebt. Euro's en dollars zijn eenvoudig te wisselen. De beste wisselkoers krijg je bij één van de vele wisselkantoortjes in het centrum van Kigali, maar geld wisselen bij de bank kan natuurlijk ook. Je kunt eventueel ook Travellercheques meenemen, maar deze worden zeker buiten Kigali niet overal geaccepteerd. Mocht je vanuit Tanzania of Uganda naar Rwanda reizen dan is het ook een optie om daar extra geld te pinnen en dit in Rwanda om te wisselen voor Rwandese Francs. 

Voor etentjes, busritten en dergelijke is het het handigst om in Rfr te betalen. Dollars worden wel geaccepteerd, maar dan ben je vaak duurder uit. Je kunt wel in bijna elk plaatjes dollars of euro’s omwisselen. De wat ‘luxere’ uitstapjes, zoals gorilla tracking of naar Nyungwe national park kun je beter met dollars betalen. De prijzen hiervoor worden ook in dollars aangegeven.

Budget

Rwanda is niet het goedkoopste land in Oost-Afrika. Dit komt mede door het feit dat de toeristische sector hier minder ontwikkeld is dan bijvoorbeeld in Tanzania of Kenia. Er is buiten Kigali niet zo veel keus qua hotels of restaurants. Met name een bezoek aan de Gorilla's (vanaf juni 2012 $750) is ontzettend duur. De entreeprijzen voor de Nationale Parken varieren, de kosten voor bijvoorbeeld Akagera National Park $30. Deze prijzen worden regelmatig gewijzigd. Informeer daarom voor de actuele entreeprijzen bij de Rwandese toeristeninformatie, ORTPN genaamd. 

Overnachten kan al vanaf 8000 Rwf voor een tweepersoonskamer. Dit geldt met name voor de toeristische plaatsen, daarbuiten is vaak weinig keus en kan het zijn dat er maar één hotel is met zeer hoge prijzen. De goedkoopste plaats om te overnachten is vaak een door de kerk gerund hostel. Zoals Home St. Jean in Kibuye of de AAE in Kigali. 

Een eenvoudige brochette (spies van runds- of geitenvlees of vis) kost tussen de 1000-2000 francs in een eenvoudige bar. Salade, aardappel of friet kan apart besteld worden en kost tussen de 300-1000 francs. Voor zo'n 1500-3000 francs heb je dus een redelijke maaltijd. Voor frisdrank, welke altijd Fanta heet (dus Fanta Coca, Fanta Citron, Fanta Tonic etc) betaal je 300 of 400 francs. Een grote fles Primus (bier) kost zo'n 800 francs in een lokale bar, maar in een echt restaurant betaal je al snel 1500 francs. Wil je wat luxer eten dan betaal je in Kigali al snel zo'n 4000-6000 francs voor een hoofdgerecht. 

De bussen rijden regelmatig en op tijd, dit is de snelste en goedkoopste manier om je te verplaatsen. In Kigali betaal je voor een busritje 100 of 200 francs. Een retourtje Kigali-Butare kost 5000 francs. 

Wanneer je weinig luxe toertjes doet en in eenvoudige hostels slaapt kun je rondkomen van zo'n €25-€30 per dag. Maar wil je echt iets van het land zien, iets meer luxe, af en toe iets anders eten dan een brochette, museum bezoeken, souvenirs kopen en een safari doen in Akagera NP reken dan op zo'n €40 -€50 per dag.