Shirley82 Geschreven door Shirley82. Foto door: Shirley82

Het absolute hoogtepunt van Rwanda is toch de gorillatrekking in Volcanoes National Park. Maar Rwanda heeft nog meer bezienswaardigheden die je kunt bezoeken als backpacker of zelfstandige reiziger. Bijvoorbeeld het Het Nuyungwe forest National Park of de hoofdstad Kigali.

Bezienswaardigheden Rwanda

Kigali

Kigali is gebouwd op zeven heuvels en daardoor behoorlijk uitgestrekt. Om van de ene naar de andere kant van de stad te komen kan soms even duren. Maar er rijden voldoende busjes en anders is er altijd nog de mototaxi. De hoofdstad ligt redelijk centraal, dus vanuit daar zijn de diverse bezienswaardigheden te bezoeken voor een of meerdere dagen. Een echte reisroute plannen is dus niet nodig, hoewel het soms wel handiger kan zijn niet in Kigali van bus te wisselen, maar in een andere grote plaats waar je doorheen komt.

In Kigali is de Nyabugogo markt met al zijn kleurrijke stoffen en wirwar van mensen een leuke ervaring. Hier vind je ook het grote busstation. Richting het vliegveld kom je langs Remera, met leuke tweedehands kledingwinkels. De grootste markt van de stad vind je in Kimironko. Hier kun je alles krijgen van kippen tot jerrycans, souvenirs en stoffen tot groenten en fruit. Vergeet niet om flink af te dingen!

In het centrum van de stad zijn verschillende goede restaurants. Vaak wel wat prijziger dan een brochette in een lokale bar maar als je eens wat anders wilt eten dan zijn Khaza Khazana (indiaans), Bourbon café (goede koffie en WiFi) en Heaven (WiFi en happy hour 17-19) zeker een bezoekje waard. Het beroemde hotel 'Mille Collins', ook wel bekend als Hotel Rwanda heeft een  zwembad waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. 

Mocht je in de buurt zijn van de Nederlandse Ambassade neem dan een kijkje bij het Kigali Business Centre, ook wel bekend als KBC, waar een aantal leuke souvenirwinkeltjes zitten. Mocht je nog wat te lezen zoeken dan vind je tegenover de Nederlandse Ambassade een goede boekwinkel. In hetzelfde gebouw zitten Magda Cafe en Shokolate Light waar je lekker kunt lunchen, echte koffie kunt drinken en gebruik kunt maken van gratis WiFi. De rotonde bij de Nederlandse Ambassade wordt ook wel de 'Wedding roundabout' genoemd. In het weekend maakt ieder bruidspaar met de hele familie en bruidsmeisjes hier foto's. 

Het Kigali Genocide Memorial is erg groot en uitgebreid, met een mooi museum en een uitgebreide tuin met allerlei symbolische- en herdenkingsplekken. De audiotour geeft hier goede uitleg over. Om een beter beeld te krijgen van de geschiedenis van dit land is een bezoek aan het Genocide Memorial Centrum zeker aan te raden. 

Vanuit Kigali kun je ook een bus nemen naar het Nyamata genocide memorial. De kleding van de 10.000 slachtoffers die in de kerk zijn overleden is op de kerkbanken gelegd. Ook kun je met een gids naar ondergrondse cryptes. Aubergede Caverne ligt erg centraal, de kamers zijn groot en schoon en is inclusief ontbijt niet heel duur.

Gorillatrekking in Volcanoes National Park

Het absolute hoogtepunt van Rwanda is toch de gorillatrekking in Volcanoes National Park. Het is fantastisch om enkele meters van deze indrukwekkende dieren te staan. In de droge tijd is het gebied vrij open en zijn de gorilla’s goed te zien.  Het is het makkelijkst dit te reserveren via een tour-operator. Goedkoop is het niet: een gorilla-permit kost vanaf juni 2012 $750) en dient ruim van tevoren gereserveerd te worden. Een tour-operator zal voor het regelen ook nog een bedrag rekenen. Per dag kunnen er maximaal 56 mensen naar een gorilla-groep, waarvan er 7 voor toerisme zijn. Het beste kun je al de dag van tevoren in Ruhengeri slapen, omdat je voor de gorillatrekking om 7 uur ’s ochtends moet verzamelen bij het hoofdkwartier.

Afhankelijk van welke gorilla familie je bezoekt is het een eenvoudige, medium of moeilijke tocht door de jungle. Maar houdt er rekening mee dat gorilla's niet altijd op dezelfde plek zitten, hetgeen kan betekenen dat je een groep wilt bezoeken die 'eenvoudig' te bereiken is maar dat je toch een aantal uur door de jungle en bergop en bergaf moet lopen. In het regenseizoen kan het voorkomen dat de steile hellingen zijn veranderd in een grote modderpoel. Zorg dus dat je goede wandelschoenen en regenkleding bij je hebt.

Ook is het mogelijk in Vulcanoes National Park de beklimming van Mount Bisoke te doen in 6 a 7 uur op en neer. Dit is een prachtige wandeling door het regenwoud met mooie uitzichten en op de top is een mooi kratermeer.

Bij het verzamelpunt voor gorilla-trekking zijn 's ochtends Intora dansers te zien (de traditionele krijgersdans in Rwanda). 

Lake Burera en Lake Ruhondo

Lake Burera en Lake Ruhondo (twin lakes) zijn makkelijk in een tripje vanuit Ruhengeri te bezoeken. Vanaf de Virunga lodge (erg duur, maar leuk voor een drankje) heb je een mooi
uitzicht over de meren.

Nuyungwe forest National Park

Het Nuyungwe Forest National Park is prima met het openbaar vervoer te bezoeken. Het is een erg mooi regenwoud met veel endemische(vogel)soorten. Vanuit Butare kun je een bus nemen naar Kagarama en vragen om afgezet te worden bij Uwinka, de receptie van Nuyungwe. Daar kun je verschillende permits kopen en een gids regelen (50 dollar voor de trails voor 1 dag, 70 dollar voor 2-3 dagen, 60 dollar voor de canopy walk en 70 dollar voor een birding permit), en gelijk starten met een trail. Wij deden de Umoyove trail, waarvan we helaas al na 2,5 uur weer terug waren met een niet al te enthousiaste gids. Hierna kun je langs de weg gaan staan om weer een bus te pakken te krijgen, er rijdt er altijd wel een voorbij die plek heeft. Wij zijn doorgereden naar Gisakura guesthouse, waar ook het ORTPN-kantoor zit. Het Gisakura guesthouse is voor Rwandese begrippen niet goedkoop (ca. 43 euro voor een tweepersoons kamer en een gedeelde douche), maar erg leuk gelegen, aan de rand van het regenwoud. In de beplanting rondom het guesthouse zijn al verschillende soorten sunbirds te zien en er zitten vervet monkeys. Het ORTPN-kantoor ernaast is ook een voordeel: vanaf dit punt vertrekt de Isumo-trail, een erg leuke trail die start door theeplantages en vervolgens door prachtig regenwoud naar een waterval leidt. Vanaf hier weer terug met de bus vraagt enig geduld, ook hier is het een kwestie van langs de weg gaan staan en wachten op een bus naar Butare of verder. Het is een lange rit maar wel te doen om gelijk een bus te pakken naar Gitarama en vanaf daar weer een bus naar Kibuye.

Kibuye, aan Lake Kivu

Kibuye, aan Lake Kivu, is prima met de bus te bereiken, vanaf Kigali doe je er zo'n 3 uur over. Het stadje is niet heel groot maar ligt mooi langs het meer. In het hostel Home St Jean (ca. 20 euro voor een prima kamer, er zijn ook goedkopere, kleinere kamers) ontbijt je de volgende ochtend met prachtig uitzicht over het meer. Ook is er een wandeling rondom het stadje, waarbij je het meer vanuit verschillende hoeken ziet. Met een bootje kun je naar Napoleon’s eiland (heet zo vanwege de vorm), waar een grote kolonie vleermuizen zit. Daarna kan de boot doorvaren naar Peace eiland, waar je wat kunt drinken, relaxen in een hangmat en een klein rondje kunt lopen. Het is een mooi plekje, maar wel klein, een dag of twee is dus voldoende.

Butare

Butare is een echte studentenstad, die vrij modern oogt en leuke eet- en drinkgelegenheden heeft. Er zijn nog veel oude koloniale gebouwen. Ook kun je een kijkje nemen op de campus. Daarnaast is het nationaal museum is leuk om te bezoeken. Dit is erg uitgebreid en vertelt veel over de geschiedenis van Rwanda, muziek, kleding, natuur, etc. Een fijne overnachtingsplek hier is Motel du Mont Huye. Voor ca. 22 euro heb je een mooie grote kamer met een terras aan een soort tuin. Je ontbijt is inclusief en wordt de volgende ochtend op je eigen stukje terras geserveerd. De kerk in Butare is de grootste van het land, ook kan je in deze plek een optreden zien van de traditionele krijgersdans georganiseerd door diverse hotels. 

Nyanza

Nyanza is goed te doen als tussenstop op weg naar Butare. Eventuele bagage kun je bij het busstation achterlaten. Hoogtepunt is het Rukali Palace Museum, met het oude, traditionele paleis (met o.a. het bed, de potten voor bananenbier en de traditionele koeien met enorme horens) en het nieuwe, Westerse paleis van de vroegere koning. Het Rwesero Palace Art Museum is daarnaast ook de moeite waard. De kunst is voornamelijk gerelateerd aan de genocide. Het is bijzonder om te zien hoe de kunstenaars verdriet uit het verleden, het niet vergeten en ook hoop voor de toekomst uitdrukken.  

Akagera National Park

Voor een safari gaan de meeste toeristen naar Tanzania of Kenia. Toch kun je in Rwanda ook op safari. Het Akagera National Park kan in omvang wellicht niet tippen aan de Serengeti maar het is geweldige dagtrip vanaf Kigali. Voor zo'n 300 USD huur je een jeep voor 6 personen met chauffeur. De entree van het park kost 30 USD. Je vertrekt 's ochtends rond 5 uur vanuit Kigali en komt rond 9-10 uur aan bij Akagera National Park. Vergeet niet om zelf voor je ontbijt en lunch te zorgen wanneer dit niet is inbegrepen. Het is ook mogelijk om een auto te huren en zelf te rijden. Een auto huren kan bijvoorbeeld bij Europcar vanaf 70 USD per dag. Het park is prachtig met veel water en moerassen. Ideaal voor vogelspotters. Maar je kunt er ook nijlpaarden, zebra's, gazelle's, olifanten, apen, giraffe's etc zien. Je kunt ervoor kiezen om op de terugweg te overnachten bij het prachtige Lake Muhazi. Helaas wordt het afgeraden om hier te zwemmen in verband met Bilharzia. Dat geldt overigens voor de meeste meren in Rwanda. 

Azizi Life

Ruim 90% van de bevolking woont op het platteland. Om een indruk te krijgen wat het leven op het platteland nou echt inhoudt kun je een dagje meelopen met een familie. Een geweldige ervaring waarbij je ontzettend veel leert over het land, de cultuur en het leven in Rwanda. Je wordt warm onthaalt door de vrouwen van een van de corporaties waar Azizi Life mee werkt. 's Ochtends werk je mee op het land en rondom het huis. 's Middags laten de vrouwen zien hoe ze de producten, zoals sieraden, tassen, manden, maken die ze verkopen. Dit is voor hen een belangrijke bron van inkomsten. Er is een tolk aanwezig en je mag zoveel vragen stellen als je maar wilt. Ze zullen jou ook vragen naar je familie, het leven in Nederland etc. Doordat het toerisme in Rwanda nog in de kinderschoenen staat en Azizi life zorgt voor een goede begeleiding is het absoluut geen toeristenattractie, maar een echte belevenis die niet mag ontbreken wanneer je op vakantie bent in Rwanda! Neem een kijken op de website www.azizilife.com voor meer info.