Shirley82 Geschreven door Shirley82. Foto door: Shirley82

Een verzameling tips om het reizen als zelfstandige reiziger in Rwanda makkelijker te maken. Zoals, is het veilig om rond te reizen en heb je er internet? 

Leesboeken

De Bradt Guide Rwanda is een erg handige gids als je zelf rond gaat reizen door het land en eigenlijk onmisbaar om te kijken waar je welke bus kunt nemen. Ook zijn er door de ambassade in Nederland en het Rwanda Development Board leuke magazines gemaakt, zoals Ontdek Afrika-Rwanda (uitgegeven door Your World Publishers). Deze liggen bij de ambassade, maar zijn ook bij de boekhandel te koop.

Gevaren en irritaties 

Rwanda is op de moment één van de veiligste landen van Afrika. Ook als vrouw kun je er prima rondreizen zonder lastig gevallen te worden. Je het voornamelijk op een leuke manier aanspraak, omdat de mensen het nog bijzonder vinden als je als toerist naar hun land komt. Zeker als je rondreist met het openbaar vervoer. Toeristen komen eigenlijk alleen massaal naar Vulcanoes National Park voor de gorilla’s, in de rest van het land zijn de mensen het minder gewend. De mensen zijn erg open en altijd bereid je te helpen. Natuurlijk moet je, zeker in de hoofdstad, de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen nemen, maar ik heb me in Rwanda geen moment onveilig gevoeld.

Communicatie

Met een Nederlandse mobiel heb je in Rwanda geen netwerk. Voor een paar euro kun je een MTN-simkaart kopen en heb je overal prima bereik. Kaartjes om het beltegoed op te laden zijn overal verkrijgbaar. 

Internet is nog niet overal in het land te gebruiken. In Kigali en Butare zijn wel volop internetcafés, met wisselende snelheid. De elektriciteit valt in Kigali ’s avonds vaak uit, dus dat is ook niet altijd betrouwbaar. Het internetcafé in het Union Trade Centre in Kigali is redelijk goed. WiFi is er in de luxere hotels.

Taal

De nationale taal is Kinyarwanda. Omdat Rwanda een Franse kolonie is geweest,was Frans lange tijd de 2e taal. In 2010 heeft de regering echter besloten dat dit Engels moet worden en krijgen kinderen dit op school. Het wisselt of de mensen Frans of Engels spreken (op plekken waar vaker toeristen komen altijd wel een van de twee), of soms alleen Kinyarwanda. Als je de beginselen van deze taal beheerst (zoals hallo, hoe gaat het?), wordt dit erg gewaardeerd.