marcel_deventer Geschreven door marcel_deventer. Foto door: Tikva

Om een visum aan te kunnen vragen voor Rusland heb je ook een bewijs nodig van je ziektekostenverzekering, een zogenaamde Rusland-verklaring (in het Engels, maar gelukkig weten de meeste zorgverzekeringen dit wel) en een pasfoto. Daarnaast dien je een uitnodiging te hebben van een bedrijf of een reisbureau. Tot slot heb je een aanvraagformulier nodig, dat je moet invullen en waar ook weer specifieke regels voor gelden; zo mag de marge aan alle zijkanten van je pagina slechts 5 mm zijn. Over het algemeen kun je vaak goed zonder visumbureau je aanvragen doen. Voor Rusland is het toch wel erg handig en het is die paar euro meer dan waard. Zij regelen namelijk alles voor je en kennen de regeltjes. Vaak hebben ze een informatiepakket van enkele tientallen pagina's, inclusief voorbeelden en invulinstructie. Dit informatiepakket is vaak gewoon te downloaden zonder dat je er een bestelling hebt lopen. Het visumbureau kan zelfs de uitnodiging regelen. Als het goed is heb je de volgende stapel van documenten:

  • Aanvraagformulier Ruslandvisum
  • Pasfoto (deze plak je op het aanvraagformulier)
  • Letter of Invitation (of een Tourist invitation, incl een tourist voucher). Deze kun je krijgen van je zakenrelatie, bevriende Rus, hotel, reisorganisatie of het visumbureau. Hier staat al je reistijd op. 
  • Ruslandverklaring van je zorgverzekeraar (of van je werkgever)
  • Paspoort met twee pagina's tegen over elkaar en een geldigheid van minstens zes maanden
  • Bestelforumlier visumbureau, als je hier gebruikt van maakt. 

Een van de onhandige dingen van een Russisch visum is dat je  exact moet aangeven wanneer en via welke grens je het land weer gaat verlaten. Hierdoor is het bijna onmogelijk om zonder plan te reizen. Een single-entree visum kost 35 euro, hierbij komt nog ongeveer 50 euro bij voor de kosten van een visumbureau. Vraag je visum op tijd aan! Wil je een kortere verwerkingsduur, dan de standaard 2 weken, dan betaal je fors meer. 

Sinds 4 augustus 2014 zullen sommige reizigers een rekeningafschrift moeten opsturen met hun visumaanvraag. Het gaat dan om reizigers die werkloos, gepensioneerd of student zijn. Deze reizigers moeten kunnen aantonen dat ze €1.000 op hun rekening hebben per week dat ze in Rusland zullen verblijven. Deze nieuwe regels zijn er om aan te tonen dat deze reizigers over voldoende financiële middelen beschikken om de reis naar Rusland te ondernemen.

Wit Rusland ( Belarus)

Voor de mensen die met de trein richting Rusland reizen komt er nog een visum bij voor Belarus. Een transit Visum bedoeld voor mensen op doorreis waarbij je dus niet uit de trein mag stappen kost 40 euro per persoon.

Als je een visumbureau gebruikt kunnen ze beide visa voor je afhandelen en daarvoor berekenen ze meestal geen extra kosten.

Registreren

Als je naar Rusland gaat en over de grens komt, zul je een uitgebreide grenscontrole hebben (hoewel op Shermetyevo geen vraag gesteld werd, waarschijnlijk omdat ook douaniers vaak alleen Russisch spreken). Je krijgt dan ook een stempel in je paspoort en je moet een formulier invullen (op Shermetyevo wordt dit geprint op basis van je paspoort). Een helft van het formuliert krijg je terug en dit papiertje moet je goed bewaren, want dat zal heel belangrijk zijn tijdens het moment dat je weer de grens over gaat om het land te verlaten. Als je in Rusland in een hotel slaapt krijg je meestal via of bij het hotel een stempel op dit papiertje. Bij aankomst in Rusland moet je binnen 7 werkdagen je aankomst registreren. De meeste hotels doen dit voor je maar je moet dit zeker controleren. Sommige hotels vragen hier geld voor andere doen dit gratis. Blijf je minder dan 7 werkdagen (soms wordt 3 werkdagen als termijn genoemd door visumbureau's of toeristenbureau's), dan is deze registratie niet nodig. 

Als je bijvoorbeeld bij een homestay slaapt moet je dit zelf regelen. Moet je nu in elke stad of dorp zo’n stempel halen? Nee, je moet een stempel halen op het moment dat je meer dan zeven werkdagen in Rusland bent. Deze stempel is te verkrijgen bij een registratiekantoor in de stad of het dorp waar je verblijft, je betaalt ongeveer 15 euro voor zo’n stempel (althans in de grote steden). Het papiertje geef je dus op het moment dat je de grens overgaat weer aan de douanier. Heb je dit papiertje niet bij je, dan heb je echt een probleem.