Sint Petersburg

Rusland heeft een aantal interessante grote steden die zeker het bezoeken waard zijn. Sint Petersburg is met zijn 5 miljoen inwoners de tweede stad van het land. Sint Petersburg was tot 1918 de hoofdstad van Rusland. Rusland is vooral de stad van de prachtige gebouwen en beroemde musea zoals de Hermitage.

Sint Petersburg staat ook wel bekend als de Tsarenstad en dat zie je ook aan de stad, want die is echt heel erg mooi. Het is dan ook een prachtige bestemming voor een citytrip. 

Sint Petersburg in de winter

Over het algemeen wordt Sint Petersburg gezien als zomerbestemming, maar ook in de winter heeft de stad zeker zijn charme. Je kan dan geen mooie boottochten maken door de kanalen van de stad, maar het vriest er hard genoeg dat je over de rivier heen kan lopen. Er zijn genoeg mensen die dit dan ook daadwerkelijk doen. Je loopt wel kans op temperaturen die kunnen dalen tot onder de – 20 graden Celsius, dus houd hier rekening mee.

 In vergelijking met de rest van Rusland spreken de mensen hier goed Engels, maar verwacht niet dat de meeste mensen dit goed kunnen. Zelf een paar woordjes Russisch kennen of beheersing van het cyrillische schrift maakt het verblijf in Sint Petersburg een stuk eenvoudiger.

Bezienswaardigheden sint petersburg

Verlosserskerk

wandelen door het centrum van sint petersburg

De leukste manier om het centrum van Sint Petersburg te verkennen is lopend. Je kan dan op je gemak de verschillende bijzondere bezienswaardigheden bekijken. Alle highlights bevinden zich op redelijke loopafstand van elkaar. 

nevski prospekt

De hoofdstraat van Sint Petersburg heet de Nevski Prospekt. Het begin van de Nevski Prospekt ligt tussen het paleisplein en de Izaäkkathedraa. Als je vanuit de Izaäkkathedraal naar de Neva loopt, kom je uit bij het standbeeld van Peter de Grote, dit is de oprichter van de stad. Aan de Nevski Prospekt vind je allerlei mooie gebouwen en het is dan ook de mooiste straat van de stad. Er staan hier oude kerken, parken, paleizen en nog andere statige gebouwen. 

verlosserskerk

Een klein stukje van de Nevski Prospekt vandaan staat de beroemde Verlosserskerk. Het gebouw is van buiten al prachtig, maar ook van binnen is het adembenemend mooi. De kerk zit vol met prachtig mozaïek. Je moet voor de kerk entree betalen.

kazankathedraal

Aan de andere kant van de Nevski Prospekt, op gelijke hoogte met de Verlosserskerk, staat nog een grote kathedraal, de Kazankathedraal. De toegang hier is gratis en je krijgt hier een goede indruk van een Russisch Orthodoxe kerk. 

Hermitage

Het absolute hoogtepunt van de Sint Petersburg is natuurlijk de Hermitage. Het beroemde museum heeft een enorme en indrukwekkende collectie en het gebouw zelf is ook ontzettend mooi. Het is zo groot dat ze naar het  schijnt slechts 5% van de collectie kunnen tonen aan het publiek. Gezien de ruimte en wat de Hermitage aan haar bezoekers toont, moet de collectie echt enorm zijn. In de hermitage staan met name grote meesterwerken van tot de 19e eeuw tentoongesteld. Hieronder zijn veel werken van Rembrandt (een stuk of 20) en werken van Leonardo Da Vinci. Veel grote schilders zijn vertegenwoordigd in dit museum. Tevens kan je ook een kijkje nemen in het Winterpaleis, dat nog stamt uit het tsarenrijk. 

Hermitage

Tickets voor het museum kan je kopen in automaten die voor het museum staan. Je kan ze ook binnen kopen. De entree is niet hoog, maar de rij voor de Hermitage kan lang zijn. Als je liever niet in de rij wil wachten, kan je ook een ticket online kopen. Dat kan je doen via de website van de Hermitage. Officieel moet je de tickets printen, maar de automaat kan ook de streepjescode herkennen vanaf je telefoon. Let wel goed op als je deze tickets gekocht hebt, je dan ook een andere ingang moet nemen. De ingang voor de e-tickets vind je aan de zijkant van het winterpaleis (de rechter zijkant als je op het paleisplein staat).


Als je door de grote Hermitage hebt gelopen, inclusief winterpaleis, heb je waarschijnlijk een aantal kunstenaars gemist. Te denken valt aan Van Gogh, Picasso, Gaugain, Monet, Manet,Matisse, Renoir, Cezanne en Kandinsky (deze laatste kunstenaar vind je vooral in het Russisch museum in de stad). Alle kunst van de 19e en begin 20e eeuw vind je namelijk in het gele gebouw aan de overkant van het winterpaleis (linkerkant als je met je rug naar het winterpaleis staat). Met je e-ticket kan je hier terecht nadat je in het winterpaleis bent geweest. Logischer is om dan een 2- daags e-ticket te kopen en dan een andere dag te gaan. Deze dagen hoeven niet direct na elkaar te zijn. Dit museum is een volwaardig museum wat qua grote makkelijk te vergelijken valt met het Van Gogh museum in Amsterdam. Dit museum is echter niet bekend bij het grote publiek en daarom een stuk rustiger. De toeristen die met de tourbus komen slaan dit museum zeker over.

Vervoer naar en in moskou

Het vliegveld van Moskou is niet heel groot. Je kan hier bij de uitgang een bus naar het centrum pakken. 

Metrostation

Verder kan je de stad zelf het beste lopend en met de metro verkennen. De metrostations van de stad liggen op grote afstand van elkaar, hierdoor is het het prijstechnisch altijd wel waard om met de metro te gaan. Het duurt wel even voor je beneden bent, want het is  één van de diepst gelegen metronetwerken ter wereld. De metro is niet zo duur, hierdoor nemen veel mensen de metro in de stad. De metro rijdt behoorlijk frequent. Elke 3 minuten komt er normaal gesproken een nieuwe metro aan. De Russen zijn zich er van bewust dat de metro gevoelig is voor aanslagen, kijk er daarom niet van op dat jouw koffer gecontroleerd wordt door de beveiliging. Dit is absoluut geen plagerij, want elke grote tas/koffer wordt gecontroleerd. Hoe druk het op dat moment ook is. Lijn 1 (de rode lijn) is een bezoekje waard. Dit is net een museum met als entree een enkele reis. Op deze lijn staan veel mooie metrostations. 

sint petersburg in combinatie met moskou

Als je wat langer de tijd hebt in Rusland, is het leuk om een citytrip naar Sint Petersburg te combineren met een bezoek aan Moskou. Moskou is ook een ontzettend mooie stad met veel bezienswaardigheden. Er is een goede treinverbinding tussen de twee steden, dus je kan makkelijk van de ene naar de andere stad reizen. Je bent met de trein dan zo'n 4 uur onderweg.

Geschreven door Timothy Steenhoek op 27 Dec 2019 14:53.

 1. WizardOfOss 031 May 2019 00:33

  Ik ben in februari ook in Moskou en Sint Petersburg geweest, en dat is me uitstekend bevallen. Ja, het is koud, maar sneeuwruimen lijkt haast wel de nationale sport, en sowieso vind ik het ook wel bijdragen aan de sfeer van de stad. Maar belangrijker: het is overal zo lekker rustig! Ik heb verhalen gehoord en foto's gezien dat je in de Hermitage of de Peterhof werkelijk over de hoofden kon lopen, maar niets daarvan in de winter. Tegen het einde van de middag liep ik vaak zelfs in m'n uppie door de meeste zalen!

  Ik vond het verder een prachtige stad met erg veel bezienswaardigheden, maar waar je vooral ook lekker kan ronddwalen en genieten van de imposante architectuur. Naast de al genoemde hoogtepunten ben ik onder meer nog naar het enorme Russian Railway Museum geweest, naar het kleine maar erg leuke Museum of Soviet Lifestyle (vlakbij de Verlosserskerk), en naar het Wodka-museum (in de eerste plaats een uitstekend restaurant met daarbij een leuk museumpje).

  Ik had nog veel meer op m'n lijstje staan, maar kwam uiteraard tijd tekort. In Moskou overigens ook al, wat dat betreft zou ik dezelfde reis gerust nog een keer over kunnen doen.

  Het stikt in de stad ook van de (verrassend goede!) straatmuzikanten! Daarentegen wel vermoeiend zijn de vele verklede figuren, sommigen in een mooie historische outfit, maar sommigen ook als tekenfilmfiguur of zo (Minions....). Die maar wat graag gefotografeerd willen worden, maar daar uiteraard vorstelijk voor betaald wensen te worden. Denk aan RUB 1000 per foto, en de meesten zullen eerst leuk poseren en daarna pas hun prijs noemen. Trap daar dus niet in! Ik heb een paar mensen gezien die er wel in getuind waren, en toen ze weigerden de gevraagde prijs te betalen werd het al snel een stuk minder vriendelijk....

  Voor vervoer vond ik in Sint Petersburg de (trolley)bussen overigens wel vaak praktischer dan de metro. Goedkoper, veel meer haltes, en in de praktijk vaak sneller. Doordat de metro zo diep ligt loont het eigenlijk pas over langere afstanden: je staat eerst 3 minuten op de roltrap naar beneden, en na je rit ook weer 3 minuten op de roltrap naar boven. Nadeel van bussen is uiteraard wel dat het allemaal wat lastig te doorgronden is, je moet precies weten welke lijnen je moet hebben.

  En wat betreft het over de bevroren rivier lopen: door de stroming onder het ijs is dit levensgevaarlijk en wordt ten zeerste ontmoedigd. Om de paar dagen maken ze daarom met een kleine ijsbreker een smalle geul, die weliswaar te smal is voor scheepvaart en sowieso ook weer deels dichtvriest, maar die oversteken onmogelijk maakt.