Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

  • Voor slechts € 57.48 naar Moskou Nu boeken

Moskou is een prachtige maar ook dure stad. Verschillende bezienswaardigheden staan op de werelderfgoederenlijst zoals het Kremlin, het Rode Plein en het Novodevichy Klooster en convent.

Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheden liggen rondom het Rode Plein; het centraal punt van Moskou. Het plein is 550 meter bij 100 meter en dus immens groot. Aan het hoofd van het plein staat de St Basils Cathedral (Pokrovkathedraal); een kathedraal die in de 16e eeuw is gebouwd en vooral bekend is vanwege de vele kleuren. Op het Rode Plein bevindt zich ook het Mausoleum van Lenin. Er staan vaak lange rijen voor. Let op: Je camera mag niet mee naar binnen!

Aan de zijkant van het Rode Plein bevindt zich het Kremlin. Het Kremlin is de zetel van de regering en omringd door enkele stadsmuren. Daarnaast zijn er ook diverse kathedralen, de bekende Tsaren klok en het Tsaren kanon te bekijken. Ook kan je kroonjuwelen bekijken in de Armoury. Je tas mag niet het Kremlin mee naar binnen en deze moet je van te voren afgeven bij het bagagadepot. 

Tegenover het Kremlin staat GUM, een zeer luxe warenhuis, waar je onder andere Bentleys en Ferrari's kunt kopen. Je dagbudget gaat eraan als je hier iets wilt kopen, maar je vergapen in het zelfbenoemde "Belangrijkste Warenhuis". 

Een ander werelderfgoed is het Novodevichy Klooster en de bijbehorende begraafplaats. Op de begraafplaats vind je graven van enkele bekende russen zoals Gogol, Chekhov en de tweede vrouw van Stalin: Nadzehda Alliluyeva. Het klooster is gebouwd in de 16e eeuw.

In Moskou is er ook een park te vinden met meer dan 700 beelden: Sculpture park oftewel Park Of The Fallen Heroes. Hier vindt je beelden van onder meer Stalin en Lenin.

Er zijn in Moskou diverse musea zoals het State Historical Museum of het Museum van Russische iconen. Wil je meerere musea bezoeken dan kan je besparen op de afzonderlijke entree gelden door een zogenaamde Moskou Pas aan te schaffen. Met deze pas krijg je gratis toegang tot o.a St Basils Cathedral en diverse musea, daarnaast krijg je o.a een gratis stadstour en korting op diverse restaurants.

De metro's zijn kunstwerken op zich. De metrostations waren ook bedoeld om de Russen onderdak te geven bij Amerikaanse aanvallen. Om de Russen geloof in hun volk te laten houden en ze een prettige tijd te geven, zijn alle metrostations rijkelijk versierd met taferelen uit het leven van de Russen zelf. Om de stations goed te kunnen bekijken, denk er dan aan dat in de spits, er heel erg veel mensen rondlopen in de metro's en je al snel in de weg staat als je foto's maakt. Ook is het moeilijk om de volle glorie van de metrostations te zien. Enkele tips voor mooie metrostations:

  • Taganskaya (lijn 5 en 7); stijlvol blauw gipswerk
  • Mayakovskaya (lijn 2); de verschillende ronde vormen leveren een organisch geheel
  • Novoslobodskaya (lijn 5); beschouwd als een van de top-metrostations in Moskou. Met van achter verlichte glas in lood panelen heeft dit station een kunstige sfeer. 
  • Elektrozavodskaya (lijn 3); dit modernere metrostation toont het wonder van elektriciteit. Bekijk ook zeker de plaquettes in het mooie halletje met afbeeldingen van o.a. Benjamin Franklin en 
  • Park Pobedy (lijn 3); de langste roltrap van Europa vind je hier. Met 176 meter doet deze roltrap nauwelijks onder voor de langste roltrap in de wereld, de 224 meter van Ocean Park in Hongkong. Naast de roltrap kun je in dit station gigantische geglazuurde oorlogstaferelen bewonderen (o.a. Napoleon).   
  • Kievskaya (lijn 3, 4, 5); druk station, dat eruit ziet als een paleis.

Kijk zeker vantevoren op websites en zoek een route langs de metrostations die jij graag wil zien. Elk metrostation is prachtig, en iedereen heeft zo zijn eigen smaak. 

Eten en drinken

Een gezellige en leuke wijk om te eten is de wijk Arbat. Hier vind je allerlei restaurantjes. Ook zijn er in de grote shoppingmalls zogeheten foodcourts te vinden.

Een van de goedkoopste manieren om te eten zijn de hole-in-the-wall bakkerijtjes in en rondom de metrostations. Broodjes met daarin broccoli, kaas etc kosten slechts 30 ruble. 

In sommige hotels zijn waterzuiveraars beschikbaar waardoor je water 'uit de kraan' kan drinken. Door de oude leidingen is het niet raadzaam om te drinken uit een kraan zonder waterzuiveraar. Water in Moskouse supermarkten is duur, maar er zijn zeker aanbiedingen te vinden. 

Het restaurant "the Old Tower" op het Teatralnaya plein, vlakbij het Kremlin, heeft goede Russische gerechten (probeer zeker de ingemaakte bospaddestoelen en de Oekrainse Borscht) voor een prima prijs (10-20 Euro voor een hoofdgerecht).  

Accommodatie

Moskou is een hele dure stad en ook de hotel prijzen zijn behoorlijk aan de hoge kant. Er zijn gelukkig ook budget hostel te vinden. Een aanrader is HM Hostel Moskou. In het centrum van Moskou ligt People Hostel (Novinsky Boulevard).

Transport

Moskou is een mooie stad om doorheen te wandelen. Ondanks dat het verkeer druk is, zijn de voetpaden immens breed en liggen ze vaak relatief ver van de weg af. Om elke hoek staat weer een nieuw gebouw volgens Russische architectuur.

Vervoer naar Moskou

Moskou kent vier vliegvelden: Domodedovo, Sheremetyevo, Vnukovo en Bykovo. Vanaf Schiphol vliegt onder meer KLM met een directe vlucht voor 350 euro retour naar Sheremetyevo.  Goedkopere opties zijn er vanaf Duitse vliegvelden met Airberlin zoals van Dusseldorf naar Domodedovo of met Germanwings vanaf Keulen naar Vnukovo. Ook zijn er vele maatschappijen die Amsterdam met een overstap verbinden met Moskou.

De vier vliegvelden zijn allemaal per trein met diverse stations in de stad verbonden. Vanaf de treinstations kun je meestal verder per metro. Treinen van Sheremetyevo gaan naar Rechnoy Vokzal en Bellorusky (AeroExpress), treinen van Domodedovo naar Paveletsky Vokzal, treinen van Bykovo naar Kazansky Vokzal en van Vnukovo naar Kievsky Vokzal. De AeroExpress van Sheremetyevo is luxe en een 2e klas ticket geeft je voldoende ruimte en comfort. 

Ook gaat er dagelijks een trein van Amsterdam naar Moskou: Jan Kiepura Express. Deze trein doet er bijna 36 uur over.

Let op: Als je naar Moskou wilt, dien je vooraf een visum te regelen!

Moskou beschikt over een uitstekend metro netwerk met ritten van 28 roebel (0,75 Euro). Er zijn ook multiple tickets waardoor je niet elke keer een nieuw kaartje hoeft te kopen. De metrostations zijn allemaal prachtig beschilderd en betegeld dus ook Moskou onder de grond is de moeite waard! Een ticket is in principe voor onbeperkte tijd te gebruiken, dus je kunt je voor minder dan een Euro de hele dag vermaken!