Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Jenny

Rusland is steeds makkelijker te bereizen. Je kunt nog lang niet overal komen maar hoogtepunten als Moskou en St. Petersburg zijn makkelijke bestemmingen. De beroemde Trans-Siberië-Express wordt ook steeds populairder.

Rusland heeft een oppervlakte van meer dan 17 miljoen km2 en is daarmee het grootste land ter wereld (400 keer groter dan Nederland). Moskou ligt in het Europese deel van Rusland en is de grootste stad van Europa. Hoewel het grootste deel van Rusland in Azië ligt wordt het land daardoor politiek tot Europa gerekend.

Toerisme is nog aan het groeien in Rusland. In het Europese deel komt het al aardig op gang. Maar het aantal hotels in de middenklasse en budget klasse is nog lang niet toereikend. Buiten de steden of de route van de Trans-Siberië-Expres zal het heel lastig zijn om zelfstandig te reizen en accommodatie te vinden
 
De hoogtepunten van Rusland zijn Sint-Petersburg, Moskou, de treinreis met de Trans-Siberië-Expres en  Irkutsk met het Baikal meer.

Land

Rusland ligt voor een deel in Europa en een deel in Azië. Het land lijkt vooral in Europa te liggen, dit komt doordat de politiek belangrijke gebieden in het Europese deel liggen. Daarnaast woont 70% van de bevolking aan de Europese kant.

Rusland heeft een oppervlakte van meer dan 17 miljoen km2 en is daarmee het grootste land ter wereld. Om je een voorstelling te geven; het is zo'n 400 keer groter dan Nederland.

Rusland deelt zijn grenzen met de volgende landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea.

Bevolking

Na het ineenstorten van de Sovjet-Unie werden de leefomstandigheden van veel Russen nog slechter dan ze al waren waardoor de bevolking niet meer groeide maar begon te krimpen met een half procent per jaar. Na een jarenlange daling van de bevolking is de bewonersaantal sinds 2009 weer gegroeid. Op dit moment telt Rusland bijna 142 miljoen inwoners. Een enorm getal natuurlijk maar relatief gezien is het land dunbevolkt. Russisch is de officiële taal en de meeste inwoners beheersen die.

Religie

Rusland is overwegend atheïstisch dus niet Russisch-orthodox zoals veel mensen denken. Al is de Russisch-orthodoxe kerk wel de meest dominante christelijke religie gebleven in Rusland. Hoewel veel mensen niet meer religieus zijn staan ze wel sympathiek tegenover deze kerk omdat die een grote culturele betekenis heeft. De islam volgt op de tweede plaats.

Cultuur

Russen zijn erg muzikaal. Er bestaan veel verschillende soorten dans- en zangstijlen. In de volksmuziek speelt de balalaika, een driehoekig snaarinstrument, een belangrijke rol. Natuurlijk staat het land ook bekend om zijn grootheden in de klassieke muziek zoals Tchaikovsky, Rachmaninov, Stravinsky en Sjostakovich. Houd je meer van dans dan kun je er terecht voor het ballet van het Bolsjoi Theater in Moskou.

In Sint-Petersburg staat de Hermitage, een wereldberoemd museum dat begon als een particuliere kunstverzameling van tsarina Catharina. Nu heeft de Hermitage meer dan drie miljoen kunstobjecten van de prehistorie tot nu. Slechts vijf procent van alle kunst kan tegelijkertijd tentoongesteld worden.