Timothy Steenhoek Geschreven door TimoT1808. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 574.37 naar Irkutsk Nu boeken

Irkutsk

Als je voor plan bent de Transsiberië-express te nemen, is Irkutsk een van de grote plaatsen waar de trein stopt. Samen met nog heel wat backpackers zul je daar dan uitstappen.

Als voorbereiding voor Irkutsk is het wellicht handig om Cyrillisch te leren lezen. Je kan deze stad op eigen houtje bezoeken. Er is alleen niet zo heel erg veel te ontdekken. Het is nog een oude Russische stad die bezig is om met nieuwe gebouwen/kleine stadsdelen zichzelf een fleuriger imago te geven. Je betaalt er met de Russische Roebel, zoals je in heel Rusland eigenlijk doet. Je hoeft het ook niet te proberen met de euro te betalen. Want dat heeft weinig zin. Je zit in vrij afgesloten gebied waar de lokale bevolking nauwelijks besef heeft wat Europa is.

Uitgaan kan heel duur zijn als je wil gaan bezatten met bier. Een biertje (a 0,5L) kost al gauw 6-7 euro. Verstandiger is om over te gaan naar de wodka die je voor nog geen 2 euro kan bestellen in een café. Ook in de supermarkten zelf is bier niet goedkoop en wodka des te goedkoper.

Verder kan je in Irkutsk wat kerken bezoeken en een rondje maken door de haven wat aan het baikalmeer ligt. Verwacht van dit allemaal niet te veel. Uiteten gaan is te doen onder de 20 euro. Veel goedkoper is de supermarkt, mits je lokale producten haalt.

Listvyanka

Mooier dan Irkutsk is Listvyanka. Een Russische toeristenplaats aan het Baikalmeer. Er komen dus vooral Russische toeristen. Daar staat een museum dat gaat over het Baikalmeer. Verwacht hier niet te veel van, het is vooral plaatjes kijken als je de Russische taal niet zo machtig bent. Het Baikalmeer zelf is prachtig, schoon en ontzettend groot. Als je hier lekker wilt zwemmen, ga je gang. Maar als je het langer dan 3 min uithoudt in het water ben je toch al heel goed bezig. Het water heeft in de zomer namelijk een temperatuur van ongeveer 9-10 graden Celsius. Toch zie je veel mensen even een duik nemen.

De beroemd Russische banja's mag je hier niet overslaan. Er schijnen er ontzettend veel te zijn, maar je moet er wel even naar vragen. Een banja is een soort sauna waar je elkaar met bepaalde takken moet slaan voor de doorbloeding. Deze banja's zijn hartstikke schoon. Je betaalt per Banja en dus niet per persoon. Zo'n Banja kan je voor een euro of 30-40 per uur huren. Als je dit met zn 6en doet is het dus helemaal niet zo duur.

Eten en drinken is hier veel te krijgen, er is een vismarkt met allerlei soorten vis uit het Baikalmeer, zoetwater vis dus. Veel van deze vissen zijn nergens anders op de wereld te vinden. Verder zijn er diverse bbq-tenten te vinden langs het water. Maar hier in Listvyanka gaat alleen voor niets de zon op. Vaak wordt voor een zitplek aan het water al een kleine bijdrage gevraagd.

Het vervoer in Rusland is dramatisch. Ze rijden zeer gevaarlijk. Een taxi is niet veel veiliger dan een busje. Wen er maar gewoon aan.

Accommodatie Listvyanka als Irkutska

Er zijn diverse guesthouses en hotels in Listvyanka en Irkutsk. In Irkutsk zijn er als het goed is ook nog hostels te vinden. Let even op de straatindeling in Rusland. Als je in de goede straat zit moet je ook nog het goede blok hebben. Dit kan heel verwarrend zijn. Ook leuk om uit te proberen is: een homestay. Dan heb je een reëel beeld van hoe mensen in het midden van Rusland leven.