Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Roemenië is een van de grootste landen van Europa. Het is dan ook logisch dat je wanneer je het land wilt verkennen rekening moet houden met behoorlijk wat reistijd. Het openbaar vervoer is tussen de grotere plaatsen gelukkig redelijk goed geregeld. Maar reizen naar kleinere plaatsen of het platteland vraagt meer voorbereiding.

Zowel het wegennetwerk als het treinnetwerk is de afgelopen jaren verbeterd. Ook voor de komende jaren staan er nog een aantal grote projecten op de planning die reizen nog makkelijker moeten maken. 

Trein

Reizen per trein is de beste optie wanneer je met het openbaar vervoer wilt reizen. Veel plaatsen in Roemenië zijn verbonden met een station. Roemenië heeft een nationale treinmaatschappij maar op een aantal trajecten rijden privémaatschappijen. Treinen zijn ingedeeld in vier klasses, de intercity’s zijn het snelst en vergelijkbaar met treinen in Nederland of België. Uiteraard zijn deze treinen ook het duurst.  

Bus

Na de trein is de bus de meeste gebruikte methode van openbaar vervoer. Niet alle wegen in Roemenië zijn in goede staat  en wanneer je dan nog een oude bus hebt zal de reis niet al te comfortabel zijn. Aan de andere kant zijn er ook genoeg moderne bussen en stukken weg die recent opnieuw geasfalteerd zijn. Bussen zijn over het algemeen goedkoop.

Taxi

Taxi’s in Roemenië zijn zeker naar Nederlandse maatstaven er goedkoop. In grotere steden zoals Boekarest is een taxi een prima optie om te huren voor een dag wanneer je veel wilt zien. Let op dat een chauffeur voor korte ritten wel de meter gebruikt.