Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Klimaat

Roemenië heeft een gematigd landklimaat. Een landklimaat wordt gekenmerkt door extreme temperaturen in zowel de zomer als de winter.

In de zomer is de temperatuur gemiddeld 27  °C maar deze temperatuur kan in het binnenland oplopen tot zo’n 35  °C Aan de kust van de Zwarte Zee zijn er in de zomer gematigde temperaturen van rond de  22 °C te vinden. Dit geldt ook voor de bergen.

In de winter is het gemiddeld -3  °C en ligt er doorgaans de gehele winter sneeuw. De Karpaten zijn dan ook een populair wintersportgebied.

Beste reistijd

Gezien de warme zomer en de koude winters, is de beste reistijd voor Roemenië doorgaans de lente of de herfst. Bijvoorbeeld de maanden mei of september. De temperaturen zijn dan gemiddeld zo’n 23 °C. Wil je hiken in de bergen dan ga je beter in de zomermaanden. 

De zomermaanden zijn het hoogseizoen voor toerisme. Een voordeel is dat veel bezienswaardigheden dan ook langere openingstijden hanteren en via bijvoorbeeld een hostel makkelijker is andere backpackers te vinden om een tour mee te doen.