Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Tikva

Geld

In Roemenië wordt er betaald met de leu (RON). Er zijn biljetten van 1,5,10, 50, 100 en 500 lei. De Roemeense muntsoort heet ‘bani’. Er zijn munten in 1,5,10 en 50 bani. De wisselkoers begin 2012 was: 1 euro = 4,38 RON

Per 1 januari 2006 heeft er een herwaardering plaatsgevonden. Er zijn toen 4 nullen van de leu afgegaan. De huidige leu wordt dan ook wel 'nieuwe' leu genoemd.

Import en export van de leu is verboden. Er kan dan ook niet buiten Roemenië gewisseld worden. In Roemenië zijn tegenwoordig in elke stad pinautomaten. In de afgelegen dorpen zullen er geen pinautomaten zijn, zorg dan dat je van te voren voldoende geld op zak hebt, maar pas op met teveel pinnen omdat het geld buiten Roemenië niets waard is.

Budget

Roemenië is een van de goedkoopste bestemmingen in Europa zeker voor backpacker. Boekarest is duurder dan de rest van het land. 

Voor een dormroom in een hostel (alleen in enkele steden) moet je rekenen op prijzen tussen de €5 a €10 euro. Een eigen kamer met twee personen heb je voor ongeveer €25 euro. Het openbaar vervoer is goedkoop maar door de grote afstanden kan dit toch een behoorlijke kostenpost zijn. Entree voor bijvoorbeeld musea is goedkoop vaak maar €1 a €2 euro.

Je kunt goedkoop eten als je zelf kookt of bij hamburger of pizzatenten eet.  Een goede maaltijd in een restaurant kost meer vanaf ongeveer €7,- (Boekarest) voor een hoofdgerecht. Een biertje (o,4l) in en populair café kost €1,15-€1,50