Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Tijdens mijn verblijf in het Villa Butterfly hostel in Bucharest, Roemenië, is er vanuit het hostel een dagtocht georganiseerd richting Brasov en omgeving. Ik zal hieronder kort de highlights beschrijven.

De dag begon al vroeg, want om 08:00 vertrok het busje richting Sinaia. Sinaia ligt aan de voet van het Bucegi gebergte en is zo’n 125 kilometer van Bucharest af. Het is een populair winterspotgebied maar vele doen deze plaats ook aan vanwege het Peles Castle. Dit kasteel is eind 19e eeuw gebouwd en diende als zomerresidentie voor de toenmalige Koning Carol I. Het kasteel kent meer dan 100 kamers en elke kamer heeft een andere stijl; bijvoorbeeld Arabisch, Frans of Oosters. Voordat je het kasteel mag betreden, dien je speciale slofjes aan te doen. Het bezichtigen van het kasteel kan alleen door middel van een tour. Er zijn verschillende tours variërend van 45 min tot 2 uur. In het centrum van Sinaia is ook een klooster te vinden.

Na Sinaia vervolgden we onze reis richting Bran. Een rit van ongeveer 45 minuten oftewel 50 kilometer. In Bran staat het Dracula kasteel oftewel Bran Castle. De mythe beweert dat dit het huis is geweest van Bram Stokers Dracula. Maar mogelijk dat Stoker niet eens van het bestaan van dit kasteel afwist. Een andere mythe beweert dat Vlad Tepes (het ‘Dracula’ karakter en een vorst in Roemenië), in de 15e eeuw hier gewoond heeft. Maar ook diverse personen spreken deze mythe tegen. Wat het ook mag zijn, het is vandaag de dag een populair kasteel om te bezichtigen. Dit kan zowel op eigen houtje als via een tour. De entreekosten zijn 20 RON voor volwassenen en studenten krijgen korting.

De laatste stop is de plaats Brasov; een totaal andere stad dan Boekarest. Het heeft een vriendelijke en warme uitstraling en is niet grauw en grijs. Een echte middeleeuwse stad. Op het plein staat een kerk, die in de 17e eeuw is afgebrand en waarvan de muren dan ook zwart geblakerd zijn. Vanaf het plein is het ‘Hollywood’ achtige sign in de bergen te zien maar dan met de letters Brasov en het is ook mogelijk de bergen in te wandelen en te genieten van het uitzicht aldaar. Na een echte Roemeense maaltijd (wat niet aan te raden is), zijn we weer terug gereden richting Boekarest, een reis van 2,5 uur. 

Het hostel dat deze tour organiseerde bestaat niet meer maar er zijn wel andere hostels die soortgelijke tours aanbieden. Je kunt ook prima met het vervoer naar Brasnov. Ook Rasnov is te bereiken met de trein of de bus de prijs van een ticket is 75 cent .In Rasnov zijn genoeg pensions voor een lage prijs om te overnachten (penion Steffie op de markt in het centrum van het stadje is van een Nederlander,komt uit Tilburg, zeker aan te raden) in Rasnov is een prachtig -kasteel te bezichtigen er zijn ook druipsteen grotten en mooie bergwandelingen te maken. Vanuit Rasnov gaat de bus of trein naar Bran 8 km (Dracula kasteel) Zernsesti 8 km en Codella 8km (zeer mooi oud stadje)