Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Tikva

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en telt meer dan 2 miljoen inwoners. Het is een bruisende en goedkope Europese stad. Het Paleis van Ceausescu, het grootste gebouw van Europa, is dé grote trekpleister. Boekarest is een prima startpunt voor je reis door Roemenië. Je kunt ook een dagtocht maken bijvoorbeeld  naar Sinaia, Bran en Brasov.

Bezienswaardigheden Boekarest

Paleis van Ceasescu

De publiekstrekker van Boekarest is het Paleis van Ceausescu, met 350.000 m² het grootste gebouw van Europa. Op het Pentagon na het grootste gebouw van de wereld. Het paleis is in de jaren ’80 gebouwd in opdracht van de dictator Ceausescu, waarbij hij de opdracht gaf om een hele woonwijk met de grond gelijk te maken, zodat zijn paleis daar kon worden gevestigd. Het paleis beschikt over meer dan 2000 zalen en is heden ten dagen te bezichtigen en wordt gebruikt door het Roemeense parlement en deels wordt het verhuurd voor congressen. Het paleis is te bezoeken: neem je paspoort mee. De kosten zijn afhankelijk van de tour 6-10 Euro en dat is vrij veel voor datgene wat geboden wordt. Maar ach, je bent misschien maar één keer in Boekarest en je bespaart al genoeg op het eten en drinken, dus dan kan deze portemonnee-leegtrekker er wel bij. 

Kerken en kloosters

Veel van de orthodoxe kerken in Boekarest zijn tijdens de communistische periode gesloopt om plaats te maken aan lelijke woontorens en Ceausescu’s bouwwerken. Verspreid door Boedapest zijn echter nog wat pareltjes gespaard gebleven. Een aantal kan je vinden rondom Piata Unirri zoals de Church of Bucur the shepherd.

De Roemeense Patriarchal Cathedral is de grootste kerk van Boekarest. Deze op een berg gebouwde kerk is van binnen versierd en is ook de locatie voor regelmatige processies. Andere kerken en kloosters in de buurt zijn o.a het Antim monastery, St Apostles kerk en Prince mihai monastery

Een kerk in het oude centrum die ook een bezoekje waard is, is de Stavropoleos kerk vanwege de aparte bouwstijl en mooie muurschilderingen. 

Musea

Er zijn in Boekarest vele musea, de meeste zijn goedkoop en kosten maar €1 a €2 euro entree. Muzeul taranului roman is een van de bekendste musea. Hier vind je veel klederdracht en andere oorspronkelijke voorwerpen die een generatie terug werden gebruikt op het platteland. Het Jewisch History Museum staat stil bij de eens grote joodse gemeenschap die in Boekarest woonde tot de 2e wereldoorlog en de Holocaust.

Om kennis te maken de wereld buiten Boekarest, kun je het Muzeul Satului bezoeken. Dit openluchtmuseum ligt aan de beroemde Kiseleffweg en laat zien hoe er in Roemenië op het platteland geleefd wordt. Het museum is genomineerd als een van de beste musea van Europa. Er staan in totaal bijna 300 gebouwen, waarvan meer dan 100 huizen. Het museum bevindt zich in het Herasteaupark. Dit is één van de tweede grote parken in Boekarest en ligt om een groot meer, waar ’s winters ook geschaatst kan worden. Dit museum ligt wat buiten het centrum dus neem bus 131 of 331 om hier te komen

Pleinen

Meer geschiedenis is te vinden op het Plein der Revolutie (Piata Revolutiei) en het Universiteitsplein (Piata Universitatii). Het eerste plein is beroemd vanwege de revolutie in 1989. Op dit plein kwam er een massale opstand en dit betekende het einde van het Ceausescu-tijdperk. Een jaar later waren er vrije verkiezingen maar toen er een aantal communistische partijen dreigden mee te doen aan deze verkiezingen, besloten studenten massaal te protesten op het Universiteitsplein.

Parken

Is het mooi weer en heb je zin om te ontspannen breng dan is een bezoekje aan een van de vele parken in Boekarest. Kijk hoe lokale families picknicken en de jongeren samen een biertje drinken. Je kunt in het grote park Herasteaupark ook een waterfiets of bootje huren om over het meer te varen.

Arcul de Triumf

Een ander opvallend bouwwerk is de Arcul de Triumf, die, hoe kan het ook anders, verdacht veel lijkt op de Arc de Triomph in Parijs. Deze is gebouwd te nagedachtenis aan slachtoffers van diverse oorlogen. Wanneer je de bus neemt vanaf het vliegveld kom je hier langs.

Gratis stadswandeling

Guided Bucharest - Free Tours is een vrijwilligersorganisatie (donaties welkom) die toeristen rondleidt door het centrum van Bucharest. De gidsen zijn enthousiast en hebben echt kennis van de stad. Zonder te vervallen in allerlei nutteloze feitjes vertellen ze over de belangrijkste straten, pleinen en Roemeense legendes. Interessant is dat aan het einde van de tour een kortingskaart wordt uitgereikt waarbij je bij een aantal restaurants en veel musea korting krijgt. Er zijn dagelijks twee tours, 's ochtends en 's avonds. Ze vertrokken in 2013 vanaf Plaza Unirii. Doe deze tour op de eerste dag, want je leert heel veel en als je al een paar dagen in de stad hebt rondgelopen heb je van veel straten al wat gezien, maar dan zonder de interessante verhalen. 

Dagtrips

Genoeg van Boekarest gezien dan kan je makkelijk een dagtocht maken naar Sinaia, Bran en Brasov

Accommodatie

Er zijn verschillende budgetaccommodaties te vinden in Boekarest. Een aanrader is Villa Butterfly dit hostel wordt gerund door Duitsers en het is een schoon en net hostel. Bovendien bieden ze leuke excursies aan!  Vanaf 12 euro per nacht p.p. heb je al een dormbed. Het X hostel is het feest hostel van Boekarest er zijn zelfs gasten die een X tatoeage nemen.

Eten en drinken

Eten en drinken in Boekarest is niet duur. Een restaurant vinden is geen probleem als je naar het oude centrum gaat. Hier zijn een heleboel hippe en redelijk goedkope restaurantjes te vinden. Dit is ook de beste plek om heen te gaan als je ’s avonds lekker een biertje wilt pakken of wilt uitgaan. Heel hip jong Boekarest zie je hier voorbij komen. Buiten het stadscentrum is het wat lastiger om een restaurant te vinden. 

Vervoer en ligging Boekarest

Vanaf Schiphol kan je met KLM voor ongeveer 225 euro retour naar Boekarest. Goedkopere opties kun je vinden met lowcost maatschappij Wizzair die o.a. vanaf Eindhoven en Brussel Charloi naar Boekarest vliegt.

Er zijn in Boekarest twee vliegvelden; Bucharest Aurel Vlaicu Airport dat niet meer voor reguliere passagiersvluchten wordt gebruikt en Henri Coanda international Airport. Redelijk verwarrend staan de vliegvelden ook onder andere namen bekend namelijk Baneasa en Otopeni. Vanaf het vliegveld kan je met de trein naar het centrum, de bus is goedkoper en sneller. Bus 780 en 783 gaan vanaf Otopeni beide vanaf het vliegveld naar de stad. Neem 780 als je direct naar het Gara de Nord treinstation wilt en 783 als je naar het centrum wilt. De 783 gaat meerdere keren per uur tussen 05:30 en 23:00 en stopt o.a. bij Piata Victorei, Piata Romana en heeft als eindbestemming Piata Unirri. De bus doet er een klein uurtje over afhankelijke van de drukte op de weg. 

Om binnen Boekarest zelf te reizen kan je ook gebruik maken van het uitstekend busnetwerk. Op vele lijnen kun je overdag om de paar minuten een bus pakken. Verder rijdt er ook een metro.