Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

Hieronder hebben we een verzameling gemaakt van handige tips en wetenswaardigheden die je reis in Roemenië makkelijker kunnen maken

Visum

Roemenië maakt onderdeel uit van de Europese Unie. Er is dan ook geen visum vereist. Een Europese Identiteitskaart of een paspoort is voldoende, mits het verblijf niet langer duurt dan 90 dagen. Je Identiteitskaart of paspoort moet tenminste 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Roemenië.

Internet

Er zijn in Roemenië internetcafés maar aangezien de meeste mensen internet thuis hebben en op veel plekken wifi beschikbaar is verdwijnen internetcafés snel. Slaap je in hostel dan staat er vaak wel een computer die je kunt gebruiken.

Heb je een laptop of smartphone bij je dan zal je in de grotere plaatsen geen enkel probleem hebben een wifi spot te vinden. De meeste hostels bieden gratis wifi aan. Ook zijn er veel restaurants/bars die gratis wifi bieden bij je drankje.

Tijdsverschil

In Roemenië is het GMT +2 dit betekend dat het een uur later is dan in Nederland of België

Elektriciteit

De stopcontacten in Roemenië hebben een twee-pin systeem. Hetzelfde als in Nederland en België, lekker makkelijk dus.  

Openingstijden

De meeste overheidsgebouwen en banken zijn doordeweeks geopend tot 17:00. Soms zijn ze op zaterdag een halve dag open. Winkeltijden in Roemenië verschillen per plaats met de meest uitgebreide tijden in Boekarest en tijdens de zomermaanden in toeristische bestemmingen. Over het algemeen kan je uitgaan van openingstijden van 10:00 tot 17:00 van dinsdag tot en met zaterdag. Musea zijn vaak gesloten op maandag en willen ook in het weekend nog wel eens eerder dicht gaan. De andere dagen zijn deze vaak open van 9:00 tot 17:00 of van 10:00 tot 18:00.  Er zijn ook musea die in de zomermaanden een of meerdere avonden per week een avondopenstelling hanteren, dit betekend soms wel dat ze die ochtend gesloten zijn.. Het is altijd aan te raden om wanneer je perse een bepaald musea wilt zien of lang moet reizen om er te komen de openingstijden te checken

Veiligheid

Roemenië heeft niet het veiligst imago maar is voor de iedereen met gezond verstand prima te bereizen. Let op je spullen vooral op drukke plekken zoals bus en treinstations.

Zoals overal ter wereld zijn taxichauffeurs een groep om mee uit te kijken. Vooral in Boekarest is het niet ongebruikelijk om misbruik te maken van buitenlandse toeristen. Erop staat dat de meter gebruikt wordt is normaal gesproken de beste manier om voor een eerlijk prijs te zorgen. Er zijn echter ook scams bekend waarbij een taxi een prijs aangeeft op de buitenkant van 1,4 maar waarbij de 1 dan zo vaag is geschreven dat het een 7 is en je prijs alsnog 7 keer zo snel oploopt als zou moeten. Taxichauffeurs die zich met dit soort praktijken bezig houden hangen vaak rond bij vliegvelden het treinstation en dure hotels.