Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

De oude stad Tavira (8e eeuw voor Christus) staat bekend als het 'Venetië van de Algarve' en doet zijn naam goed eer aan.

Geschiedenis Tavira

Toen de stad door de Feniciërs gebouwd werd, was Tavira vooral een belangrijke havenplaats, maar slechts twee eeuwen later werd de stad verlaten en de bouwwerken vernietigd. In de 5e eeuw kwamen er weer mensen wonen, maar ook die trokken een eeuw later weer verder.

Pas in de 8e tot 13e eeuw leefde de stad weer echt op onder de Moren, maar kende nog een aantal tegenslagen als een gewelddadige overname in 1242, waarbij een groot deel van de bevolking om het leven kwam, een uitbraak van de pest tussen 1645-1646 en een hevige aardbeving in 1775 die de stad compleet verwoestte.

Bezienswaardigheden Tavira

De stad, met een aanzienlijk minder grote haven dan in het verleden, richt zich tegenwoordig vooral op het toerisme, zonder dat je het gevoel op een unieke plaats te zijn kwijt raakt. Het is er nog niet overspoeld van de toeristen.

Vanaf het kasteel, dat op een heuvel in het midden van de stad ligt, heb je een prachtig uitzicht over de daken van de oude huizen. Je kunt ook door een kleine rozentuin lopen. Vlakbij zijn de Igreja de Santa Maria do Castelo- en Sint-Jacobskerk uit de 13e eeuw te bezoeken. Daarnaast ligt het Convento da Graça  klooster, dat tegenwoordig dienst doet als luxueus hotel.

Een echte blikvanger in de stad is de Romeinse brug (de Ponto Romana), die deel uitmaakte van de Romeinse kustweg tussen de plaatsen Castro Marim en Faro. 

 

 

De stad wordt opgesierd door gebouwen met prachtig versierde gevels met balkons aan weerszijden van de rivier de Gilão.

In de stad is weinig beschutting, dus een bezoek kan het best tijdens de koele periodes van de dag plaatsvinden. Aan het grote plein liggen enkele restaurantjes met een terras om wat verkoeling te vinden.

In de omgeving

Tavira is goed te combineren met een bezoek aan Olhão (ongeveer 22 km/28 min.) of Faro (39 km/34 min.). Je bent daarnaast in minder dan een half uur bij de Spaanse grens. 

Een 'Continente' supermarkt is te vinden op: Rua Almirante Candido dos Reis, 247, 8800-318 Tavira (Kijk op de website voor GPS-locaties)