Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Lagos ligt aan een van de grootste baaien van de Algarve en is een levendig stadje met een mooi strand en een flinke jachthaven. 

Geschiedenis

De vestigingswerken die door de Arabieren in de 8e eeuw werden gebouwd, zijn nog steeds te zien en het feit dat Lagos in de 15e eeuw een belangrijk scheepvaartcentrum was zal je zeker niet ontgaan tijdens je verblijf.

De stad heeft helaas ook de eerste slavenmarkt van Europa gehouden en werd in 1755 door een aardbeving flink verwoest.  

Bezienswaardigheden

Het oude centrum van Lagos is maar klein, je kunt alles dan ook makkelijk te voet bezoeken. Er zijn een aantal mooie oude stadgevels te bekijken.  De Santa Maria (16e eeuw) en Santo António kerk (18e eeuw) zijn fraai versierd en beide een echte blikvanger. In lagos is ook een klein museum het Museu Regional heeft een volkenkundig thema.  

De baai van Lagos wordt beschut door een kaap met prachtige rotsformaties en grotten, genaamd Piedade. Dit is ook de ideale plek voor zonsondergangen.

Een andere attractie van Lagos is het uitgaansleven, vooral in de zomermaanden zijn veel bars vol met jonge backpackers en surfdudes.

In de omgeving

In 44 minuten (ongeveer 37 km) rijd je naar het meest westelijke punt van Portugal: Cabo de São Vicente. Het uitzicht over de zee is er zo weids, dat het niet moeilijk voor te stellen is dat men in de Middeleeuwen dacht dat dit het eind van de wereld was.

De plek is helaas ontzettend toeristisch, inclusief hotdog-stand en stalletjes met gebreide truien en mutsen, maar de natuur is er wel prachtig. In de buurt van de kaap kun je ook kleine, beschutte strandjes vinden waar het niet zo druk is.  

  

Foto's: Cabo de São Vicente