Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De Algarve heeft twee dingen die voor zich spreken. Bijna het hele jaar door mooi weer en een prachtige kust. Voor de backpacker zijn er in vergelijking met andere landen wellicht wat te weinig echte attracties en ook de sfeer zal niet aan iedereen besteed zijn.  Maar daarom moet je de Algarve zeker niet afschrijven.

Heb je deze lente of herfst genoeg van het Nederlandse klimaat dan is de Algarve een perfecte weekend/week trip, die ook voor de backpacker met een budget te doen is. Hoeveel budget je nodig hebt kan je lezen bij onze budgettips Algarve

Stadjes en forten

In de Algarve is veel hoogbouw voor toeristen resorts. Echt authentiek stadjes zijn er helaas niet veel meer. Veel stadjes lijken ook erg op elkaar.

Als je moet kiezen is langs de kust vooral Lagos leuk. Hier is binnen de oude stadsmuren geen hoogbouw. Wel de typische witte huisjes en met keien betegelde straten en pleinen. Lagos staat ook bekend als de poplulairste kustplaats onder zelfstandige reizigers, zoals backpackers, surfdudes maar ook bejaarden met een camper. Er zijn veel barretjes, waar je mensen kunt kijken  Andere leuke plaatsen langs de kust om te bezoeken zijn Tavira en Faro.
Praia da Oira is ook zo'n plaatsje vol bungalowparken waardoor het zelf verder weinig charme heeft. In het laagseizoen kun je hier echter wel spotgoedkoop zitten. Ze hebben een behoorlijk fout toeristentreintje dat naar Albufeira gaat. Dat is wel een leuk dorpje dat tegen een heuvel op geplakt ligt, smalle straatjes heeft en een leuk strandje tussen de kliffen.

Ga je naar de binnenlanden dan is Monchique leuk. Het stadje is op de berg gebouwd. De straatjes zijn klein en smal, bovenaan het dorp is een vervallen klooster. In deze omgeving kan je diverse mooie wandelingen maken. De inwoners van dit dorpje lijken voor een groot deel te bestaan uit bejaarden portugezen.

Bijna elk stadje heeft wel een fort. Bijzonder is het fort bij Sagres samen met de vuurtoren bij Cabo de Sao Vicente je bent hier namelijk op het meest westelijk puntje van het europese vasteland.

Het mooiste fort is die van Silves, deze is nog redelijk intact. De Lonely Planet noemt dit een lego fort en met alle perfecte hoeken is wel te begrijpen waarom. Binnen het fort is in de zomermaanden een museum open. Het plaatsje Silves zelf is ook mooi met leuke smalle straatjes, het witte pleisterwerk en de mooie schoorsteentjes.

De Algarve heeft ook een klein maar bijzonder natuurpark in de buurt van Olhao. National Park Ria Formosa is een strook zandeilanden, rivier mondingen en zout moerassen voor een groot stuk van de kust. In dit gebied werd er vroeger gevist door honden.

De vissers hadden een hond bij zich die voor ze in het water dook, soms wel tot 3 meter diep, en met een vis in zijn bek weer boven kwam. In dit Nationale Park proberen ze dit ras zuiver te houden. De Webvoet Poedel, of Portugese waterhond, heeft de grootste zwemvliezen van alle honden. Je kunt het fokcentrum bezoeken en de poedels zien. In het gebied heb je ook goede kans om Flamingo's te zien en als je heel hard zoekt vind je misschien wel een zeldzame Europese kameleon.

Stranden en zee

In de Algarve zijn verschillende prachtige stranden. Vooral de kust bij Lagos en tussen Lagos en Sagres zijn er veel mooie stranden. De hoge kliffen zorgen voor prachtige plaatjes en je zit niet in de wind. Bij een heldere hemel kan je zelfs in november tussen half 12 en 3 hier uit de wind nog heerlijk in de zon liggen.

De zee is koud maar dit weerhoud de surfliefhebbers niet van hun hobby. In de omgeving van Sagres zijn enkele populaire surfstranden. Een andere watersport in de Algarve is duiken. Er is hier nog verassend veel zee leven, zoals inktvissen.