Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Munteenheid en pinnen

In Portugal hebben ze de euro, je kunt met je Nederlandse pinpas vrijwel overal terecht. Alleen in de binnenlanden zijn nog kleine plaatsjes zonder pinautomaat.

Budget

Wat je uitgeeft als backpacker of zelfstandige reiziger in Portugal is sterk afhankelijk van het gebied dat je bezoekt en de periode van het jaar. De zomermaanden zijn de duurste periode van het jaar. De algarve het duurste gebied.

Maar in het laagseizoen is Portugal goed betaalbaar.

Wat kost bijvoorbeeld de Algarve je dan in het laagseizoen? Met €50,- p.p.p.d. kom je een heel eind.
Wat prijzen:
€10 - €15  voor avondmaaltijd incl drankje in een lokale gelegenheid
€1 biertje tijdens het happy hour
€10 autohuur voor 1 dag
€30  2 persoonskamer, met eigen badkamer in een familyhotel.
€85 EUR, 2 duiken

Wat kost Lissabon in Juni? :
€10-€15  voor avondmaaltijd van de grill in de wijk Alfama
€ 20 - €25 voor een avondmaaltijd in de wijk Bario Alto of op een plein
€1,40 koffie of cola op een terrasje.
€ 50,-  per nacht voor een eenvoudig appartementje in de wijk Afama (4 bedden)

Let bij het eten even op. Ze zetten vaak een bordje met brood, boter, olijven, kaasjes etc voor je neer. Alles wat je aanraakt betaal je. Het aanbreken van zo'n kaasje kan je rustig €4, 50 kosten.

Budget tips voor de Algarve

 • Auto huren voor maar €10  per dag, daar kan het openbaar vervoer niet tegen op. Met een auto ontdek je ook nog eens een keer wat. Vooral plaatsjes in het binnenland en privestrandjes kom lastig met het openbaar vervoer.
 • Voor backpackers, surfers en andere zelfstandige reizigers ga je het beste naar Lagos of Sagres. In Lagos vind je ook een enkele hostels en op backpackers gerichte bars.
 • Boek je ticket naar Faro bij bijvoorbeeld Ryanair, vanaf 1,- EUR (en ja het is ons echt geluk voor 2 EUR heen en terug).
 • Kijk van te voren op hostelworld voor kamer prijzen. Resorts en ook lokale hotels verlagen hun prijzen soms sterk. Zo kan een 2 pers kamer nog goedkoper zijn dan 2 dormbedden in een hostel dat het hele jaar door dezelfde prijzen heeft.

Budget tips voor Lissabon en omgeving

 • Een ticket naar Lissabon kan ook erg goedkoop uitpakken met speciale acties van bijvoorbeeld Ryanair of Transavia. We vlogen voor €45,- pp retour. De bus van de luchthaven naar het centrum kost €3,50 en doet er ongeveer 20 minuten over.
 • Plaatsen als Cascais en Sintra in de buurt van Lissabon zijn goed te bereiken met de trein. Een retourtje Sintra was €4,10 en voor Cascais €4,60. Een schappelijke prijs voor ritjes van ongeveer 3 kwartier. Wanneer je van plan bent om meerdere keren met de trein te gaan bewaar je het papierenkaartje want die kan je opwaarderen waardoor je €0,50 per rit minder betaald
 • Cascais heeft een gratis fietsen leensysteem. Er zijn 3 uitgifte punten en je moet je identiteitsbewijs inleveren.
 • De bus in Sintra om naar de verschillende kastelen te gaan kost €5,- maar je mag op de route meerdere keren uitstappen zolang je maar niet 2 keer langs je startpunt komt. 
 • De kastelen in de omgeving van Sintra zijn te bezoeken met allerlei combipassen. Gemiddeld betaal je €8 per kasteel. Het kasteel in Lissabon kost €7,50
 • Veel kleine musea, forten en kasteeltjes zijn gratis toegankelijk. Loop dus gerust ergens binnen in plaats van door te lopen omdat je heftige entreeprijzen verwacht.
 • Het kan voordeliger zijn om goedkope accomodatie te regelen in Cascais (dat zicht richt op strandtoerisme) en dan met de trein dagtrips naar Lissabon te maken.