Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Faro is een stad die door toeristen vaak wordt overgeslagen, wat erg onterecht is. Sinds 1756 is het de hoofdstad van de Algarve en het prachtige historisch centrum is ter voet prima begaanbaar. Er is een voetgangerszone met winkels, bars en restaurants.

Geschiedenis Faro

Er is archeologisch bewijs dat er al in de IJzertijd een nederzetting op de plaats van Faro was. In de Romeinse tijd was de plaats de belangrijkste nederzetting ten zuiden van de Taag. In de bloeiperiode van de stad werd er een ommuring gebouwd en leefden Christenen, Moslims en later ook Joden in vrede naast elkaar voor vijf eeuwen. In de tijd van de kruisvaarders werd Faro geplunderd (1217) en pas in 1540 verkreeg de stad stadsrechten en had het langzaam zijn oude glorie hervonden.  

In 1755 verwoestte een aardbeving de stad volledig, maar bisschop Dom Francisco Gomes maakte zich sterk voor de ontwikkeling van de stad, waardoor er in de 19e eeuw weer een opleving kwam.  De opening van de luchthaven en later de ombouw tot internationale luchthaven (1965) zorgde voor een sterkere ontwikkeling, maar pas tien jaar later kwam het toerisme echt op gang.

Op dit moment verdient de stad meer aan de buitenlanders die wonen of een tweede huis hebben in de Algarve, dan aan de toeristen die ze jaarlijks binnenhalen.

Bezienswaardigheden Faro

Vanuit de haven, waar je ook de vliegtuigen van dichtbij kunt zien landen, loop je naar de oude stad in het zuidoosten, die nog gedeeltelijk ommuurt is. Via de Arco da Vila poort (19e eeuw) kom je uit om een rustig pleintje dat omringt is door sinaasappelbomen. In de avond zijn de steegjes mooi verlicht en misschien kun je het gezang dat uit de kerk komt.

Op het grote plein voor de haven is het 's avonds erg sfeervol en zitten de terrasjes vol met mensen. Regelmatig kun je onder het genot van een drankje naar live muziek luisteren.

Faro ligt naast het Ria Formosa natuurreservaat dat meer dan 170 m2 beslaat en het leefgebied van honderden vogels is tijdens de lente en herfst.  

In Faro kun je diverse musea bezoeken, zoals het Museu Arquológico (archeologische vondsten uit diverse tijden), het Museu Marítimo (scheepvaartsmuseum) en het Museu Etnográfico (streekmuseum over de traditionele leefwijze in de Algarve).

Bijzondere kerken zijn de Igreja do Carmo (uit 1713 met Barok interieur) en de São Pedro (oorspronkelijk uit 1689).

In de omgeving

Vanuit Faro maak je een mooie dagtocht naar het noordelijker gelegen dorpje Alte (ongeveer 46 km/53 min.) Het dorpje heeft witte huizen en erg steile straten, wat vooral tijdens een bezoek met de auto een uitdaging is. Binnen het uur ben je ook bij de Spaanse grens.

Als je liever naar het strand gaat, bezoek je gemakkelijk de meest populaire badplaatsen aan de zuidkust: Albufeira (46 km/42 min.), Portimão (70 km/55 min.) of Lagos (91 km/65 min.) 

 

Foto's: Faro (links) en Alte (rechts)