Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

Vanuit Kraków kun je een dagtocht maken richting de Zoutmijn in Wieliczka. Hier volgt een verslag van mijn bezoek aan de zoutmijn. Ik heb gekozen voor een georganiseerde tour met Cracow City Tours.

Om 10:15 zou de bus vertrekken vanaf het verzamelpunt voor één van de kantoren van Cracow City Tours. Na een korte rit van 14 km, komen we aan bij de Zoutmijn. We zijn niet de enige vandaag en het is dan ook behoorlijk druk. Als individuele bezoeker dien je altijd met een tour mee te gaan en om te voorkomen dat je lang in de rij staat, wordt geadviseerd je ticket al in Kraków te kopen bij een touristoffice. Omdat wij georganiseerd zijn, zijn de tickets al geregeld en vrij vlot uitgedeeld. Met de rondleiding van 10:50 kunnen we mee. De rondleiding duurt normaal gesproken 2 uur. Foto’s mogen alleen worden gemaakt tegen betaling (10 zloty). De tour begint met een afdaling. De delen van de mijn die wij gaan bezoeken bevinden tussen de 64m en 135 m onder de grond. In de mijn krijg je een rondleiding langs verschillende kapels, zout beelden en zijn zelfs de muren van zout. Voor diegene die het niet gelooft: je mag “proeven”! Het bekendste deel is de Chapel of St. Kinga. Dit is een kerk van 54m bij 18 m en er is onder meer een uitgehakt schilderij van de Last Supper. Daarnaast zijn er grote koonluchters en ook deze zijn van zout gemaakt. Een beeld van de vorige paus mag niet ontbreken. Tijdens de tour krijg je uitleg over de werkzaamheden in de mijn en ook verhalen bij de beelden te horen. In de mijn zijn ook zoutbaden en deze zouden geneeskundige krachten bezitten. Deze mogen op een bepaald tijdstip naar binnen en krijgen voorrang op alle andere bezoekers! Aangezien de rondleiding al een half uur uitliep, zijn we richting de lift gegaan omdat we anders wel een lange tijd beneden zouden moeten doorbrengen. De lift is een typische gammele mijn lift en je bent dan ook blij als je weer boven staat. Nadat iedereen weer compleet was, zijn we weer richting Kraków gegaan met de bus.

Wil je geen gebruik maken van een georganiseerde tour dan is de mijn ook prima zelfstandig te bezoeken. Bussen304, 204 en 244 gaan allemaal vanaf Warschau naar Wielincka en zetten je vlak voor de deur af. De 304 gaat het vaakst en vertrekt niet vanaf het busstation maar aan de andere kant van het winkelcentrum. De bus kost 6,40ZL voor een retourtje. Als zelfstandige bezoeker betaal je 73ZL entree voor de mijn incl een tour in het Engels of een andere taa. Voor studenten onder de 26 jaar betaal je 58 ZLl. De tours in het Engels gaan over het algemeen een keer per uur.

De meningen over een bezoek aan de zoutmijn zijn verdeeld. Sommige reizigers vinden de zoutmijnen zeker de moeite waard om te bezoeken en vinden het onvoorstelbaar wat voor kunstwerken er worden gemaakt van zout. Andere reizigers vinden de prijs veel te hoog in verhouding met wat je te zien krijgt. Het is met name veel mijngangen, nauwelijks natuurlijke vormen en maar een paar bewerkte ruimtes. Uiteraard zal dit afhangen van hoeveel andere (zout)mijnen je al gezien hebt en ook van hoeveel budget & tijd je in Krakow te besteden hebt.