Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Vervoer naar Kraków

Kraków kent een eigen luchthaven: Kraków Airport. Kraków Airport ligt 11 km van de stad. Het centrum van Kraków kun je bereiken met de trein (12  zloty enkele reis of 20 zloty retour) in 15 minuten. Het treinstation ligt 200 meter van terminal 1 van het vliegveld af. Mocht je aankomen op de domestic terminal (terminal 2) dan rijden er gratis shuttlebussen naar het station. Deze bussen sluiten precies aan op de treinen. Bekijk de website van krakow airport voor actuele treintijden.  Een kaartje kun je in de automaat van de trein kopen of bij de conducteur. De bushalte bevindt zich voor deze terminal bij de rotonde en deze doet er 35 minuten over. Voor de bus betaal je extra voor grote koffers en backpacks. Het is sneller om de trein te nemen. Kijk voor bustijden op www.mpk.krakow.pl. Bus 208 en 292 rijden naar het centrum van Kraków. Daarnaast is er ook een nachtbus: 902. LET OP: Door werkzaamheden is het tijdelijk niet mogelijk om met de trein van het vliegveld Balice naar het centrum van Krakow te gaan. Naar verwachting duur dit zeker nog tot eind 2014.

Eurolot vliegt rechtstreeks vanaf Schiphol naar Kraków. Ook verzorgt LOT ook vluchten naar Kraków via Warschau. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven en Charleroi op Kraków Airport.

Daarnaast gebruiken veel budgetmaatschappijen Katowice Airport. Katowice ligt 100 km van Kraków. Onder meer Wizzair vanaf Eindhoven vliegt op dit vliegveld. Het is mogelijk een shuttlebus bij je ticket te boeken. Vooruitgeboekt kost een enkele reis via Wizzair kost 13 euro. De rit naar Kraków duurt ongeveer 1,5 uur. Een andere optie is met de Airport bus naar het centrum van Katowice te gaan. Vanaf het centrum kun je vanaf het hoofdtreinstation een trein nemen naar Kraków. Deze trein gaat meerdere keren per dag en doet er ongeveer 1,5 uur over. De laatste mogelijkheid is het nemen van een bus van de maatschappij Matuszek. Deze brengt je vanaf het vliegveld naar het hoofdtreinstation in Kraków.

Kraków is ook met een van de Eurolines bussen te bereiken. Reken dan op een reistijd van 20 uur. Het busstation bevindt zich achter het treinstation.

Verder kun je met diverse overstappen vanuit Nederland met de trein naar Kraków komen. Doorgaans reis je dan via Warschau Centralna. Het hoofdstation is Kraków Glówny. Er zijn onder meer goede treinverbindingen met Warschau (2,5 uur tot 3 uur), Katowice (1,5 uur) en Wroclaw (4,5 uur). Raadpleeg voor meer informatie over reizen per trein in Polen ons artikel.

Vervoer in Krakow

De meeste accommodatie bevindt zich rondom of op loopafstand van het Rynek. De meeste bezienswaardigheden zijn dan ook te belopen. Er rijden ook trams in Kraków. Deze kunnen handig zijn als je toch accommodatie hebt buiten het centrum, indien je richting Podgórze naar het Schindlers List Museum wil of het lopen gewoon zat bent. Tickets kan je van te voren kopen bij een kiosk en dien je te valideren in de tram. Bij een aantal bushaltes zijn ook automaten waar je tickets kunt kopen (met biljetten). In een enkele tram (meestal middelste wagon) zijn ook nog automaten alleen kan je hier alleen met muntgeld betalen. Meestal zijn deze automaten er alleen in de wat modernere trams. Ook als je hier je kaartje koopt moet je deze nog wel afstempelen in de tram zelf.

Je hebt verschillende soorten tickets. Zoals een enkele reis, retour of dagticket. Voor de meeste reizigers zijn de 2zl tickets (15 minuten reizen) of de 3,2zl tickets (30 min reizen) het handigst, met beide tickets kan je ook onbeperkt overstappen. Kijk op de website van MPK SA in Krakow naar de diverse soorten en actuele prijzen. Je kan hier ook tramroutes bekijken maar een makkelijkere website is Jakodojade. Hier kun je aan de hand van een interactieve kaart, je gehele route uitstippelen. Ook de kaarten die in je hostel gratis te krijgen zijn geven vaak de tramroutes weer. Op de meeste routes gaan zeer veel trams en je hoeft zelden meer dan 5-10 minuten te wachten, alleen in het weekend heb je wat minder keuze. Soms moet je midden op straat de tram in stappen en zijn er geen platforms aan de rails.

Behalve de tram is er nog een uitgebreid busnetwerk. De meeste reizigers zullen deze niet gebruiken in de stad zelf. De bussen zijn echter wel handig als je naar de dierentuin of Las Wolski wilt. Ook andere bezienswaardigheden zoals de zoutmijnen zijn goed met de bus te doen.