Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Het Tatra gebergte bevindt zich op de grens tussen Polen en Slowakije. Ongeveer 1/4 deel van dit gebergte ligt in Polen, waar dit artikel over gaat. De bekendste bergtoppen zijn de Giewont (1984 m) en Rysy (2499 m). Aan de voet van de Tatra ligt Zakopane. De belangrijkste uitvalsbasis voor toeristen om het Poolse gedeelte van het Tatra gebergte te verkennen.

Tatragebergte in de zomer

In de zomer is het Tatra gebergte een uitstekend gebied om te gaan wandelen. Er zijn diverse wandelroutes in het Tatra National Park. De trails beslaan ongeveer 250 kilometer. Voor de echte wandelaar is een goede wandelkaart een must. De Tatrzanski Park Narodowy map is een aanrader. Deze map is zowel verkrijgbaar in papier- als in geplastificeerde vorm. De frequente wandelaar zal voor het laatste kiezen, anders zal dekaart geen lang leven beschoren zijn. Voor de prijs hoef je het niet te laten, de geplastificeerde kaart zal ongeveer 20 zloty kosten en is te koop in een van de vele winkels in de ulica Krupówki in Zakopane. De kaart bevat alle trails in het gebergte inclusief  een indicatie van de wandeltijden. Schrik niet van de Pools beschreven wandelroutes, deze heb je niet nodig aangezien alle wandelroutes ter plekke zijn voorzien van bewegwijzering. Ter inspiratie volgen hieronder enkele 'points of interest' om als basis te gebruiken voor het uitstippelen van je wandelroute. Overigens is er ook een (verouderde) Sunflower editie van het Tatra gebergte. Ik vond het prettiger om met een kaart te wandelen dan met dit boekje. De wandelroutes staan namelijk niet goed beschreven en op de kaart zie je precies waar je heen moet en via welke trail. Het boekje kan wel als inspiratie dienen. Het merendeel van de wandelroutes gaat door het Slowaakse deel van het Tatra gebergte.

Giewont

De Giewont  is 1894 m hoog en het symbool van Zakopane. Het dorp ligt immers aan de voet van de Giewont. Op de berg staat een kruis. Voor velen is het beklimmen van de Giewont een must. De route begint aan het einde van de ulica Strazyska, bij de ingang van het National Park. Voor dit park moet je een kleine entree betalen, 4 zloty. De rode trail brengt je naar de Giewont. De route is behoorlijk pittig en kost je ongeveer 3,5 uur. Eenmaal aangekomen op de bergtop, dien je ook weer naar beneden te lopen en een aardige conditie is dus vereist. Je kan naar beneden via de rode trail of je kan de blauwe trail vervolgen richting Kuznice. Deze trail zal ongeveer 2,5 uur in beslag nemen. Er is een trail tussen de Kasprowy Wierch en de Giewont; maar als je ook nog naar beneden wil vanaf de Giewont of Kasprowy Wierch, kost het je bijna een hele wandeldag (8-9 uur).

Kasprowy Wierch

De Kasprowy Wierch is 1987 m hoog en ligt op de grens van Polen en Slowakije. Bij Kuznice is een kabelbaan die je voor 27 zloty enkele reis naar de top brengt. Het is ook mogelijk om retour ticket te kopen. Deze kabelbaan is, met name in het hoogseioen, erg populair en gaat slechts elke 20 minuten. Dit betekent dat je soms wel 3 uur in de rij moet staan.  Naar Kuznice rijden er vanaf Zakopane mini-bussen voor 4 zloty  enkele reis.

Door de aanwezigheid van de kabelbaan, kun je verschillende wandelroutes rondom de Kasprowy Wierch kiezen. Zo kun je ervoor kiezen over de groene trail vanaf Kuznice de Kasprowy Wierch te beklimmen. Deze wandeling duurt ongeveer 3,5 uur. Dezelfde route gaat in 2,5 uur weer naar beneden. Maar je kunt ook een van de vele trails op de top verkennen en en later met de kabelbaan naar beneden gaan. De grens met Slowakije ligt slechts een paar meter van het kabelbaanstation. De rode trail loopt langs de grens. Je kan ook met de kabelbaan naar boven en wandelend naar beneden. Voor ieder wat wils!

Morskie Oko

Morskie Oko is het grootste meer in het Tatra gebergte. Het is ongeveer 35 hectare groot. Een wandelroute naar dit populaire meer begint bij Lysa Polana. Naar Lysa Polana rijden mini-bussen vanaf Zakopane. Tot aan dit punt mogen bussen en auto's komen. Morskie Oko is niet te bereiken met de auto, bus of een ander vervoersmiddel. De wandeltocht naar Morskie Oko beslaat ongeveer 9 km, je loopt grotendeels over een verharde weg. Op een gegeven moment kom je de rode trail tegen, die brengt je naar Morskie Oko. Aangekomen bij Morskie Oko kun je dezelfde route terug lopen of een van de andere trails kiezen

De lage valleien

Voor wie geen moeilijke wandelroute wil, is er de mogelijkheid de valleien te verkennen. Een bekende wandelroute begint op hetzelfde punt als richting de Giewont. Je loopt de ulica Strazyska af, richting de ingang van het Nationaal Park. Vanaf hier loopt de rode trail naar een populaire picknickplaats, Polana Strazyska. Deze behoort tot de Dolina Strazyska. Vanaf hier kun je de zwarte trail volgen tot je bij de blauwe trail richting Kuznice uitkomt of je kunt halverwege de gele trail kiezen waarbij je door de Dolina Bialego naar beneden gaat.

Tatragebergte in de winter

In de winter is het Tatragebergte nauwelijks toegankelijk voor wandelaars. De meeste wandelroutes zijn niet begaanbaar en versperd. Er is bovendien lawinegevaar. Je kan wel over de verharde weg naar Morskie Oko, maar daar kan je niet verder. Het is ook  mogelijk om de lift naar Kasprowy Wierch te nemen.  Je zal daar niet kunnen wandelen maar wel kunnen genieten van het prachtige uitzicht. In de winter kun je skieën en langlaufen in het gebergte.