Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Iedereen kent wel de beroemde film Schindlers List. De film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in Kraków. De Duitse Schindler zet daar een fabriek op waarmee hij uiteindelijk het leven van een heleboel joden red omdat zij voor hem werken. Natuurlijk niet zonder dat hij op goede voet staat met de Duitsers. De film is destijds opgenomen in en rondom Kraków.

Cracow City Tours heeft een Schindlers list tour, waarbij je niet alleen kennis maakt met elementen uit de film maar ook met de historie van de Joden in Kraków. De tour is vier keer per week te boeken voor 60 zloty per persoon en je dient met minimaal 2 personen te zijn.

De tour start voor het kantoor van Cracow City Tours op Plac Matejko. Hier vertrek je per mini-bus naar de wijk Kazimierz. Aangezien wij de enige twee zijn die de tour hebben geboekt, is het voor ons een privétour. Je hebt een chauffeur en een gids. In Kazimierz worden wij uit de bus gelaten en zal de bus ons elders opwachten. We wandelen door Kazimierz en maken kennis met de boeiende geschiedenis van dit deel van Kraków. Vroeger was het een aparte stad, maar uiteindelijk is het geannexeerd. Tot vijftien jaar geleden was het een van de slechts delen van Kraków en kon je er maar beter niet komen. Er was zelfs geen verlichting in die tijd. Het eerste restaurant is ook pas in de jaren' 90 geopend. Kazimierz staat bekend om de vele synagoges. We wandelen langs de syngagoges, krijgen uitleg en zien ook diverse plaatsen waar de film van Schindler is opgenomen. De wandeltocht eindigt op Plac Szeroka. Hier zijn veel 'joodse restaurants' maar de meesten zijn niet koosjer. Ook vind je hier de begraafplaats. Voor bijna elke synagoge moet je betalen, evenals de begraafplaats. Deze bezoek je dan ook niet in de tour. Op dit plein staat ook de mini-bus te wachten.

De volgende stop is het Ghetto Monument.  Dit monument is te vinden op Plac Bohaterów Getta. Dit plein bevindt zich aan de rand van het voormalig Joodse ghetto. Op het gehele plein staan allerlei stoelen, ook de nabij gelegen tram en busstop behoort tot het monument. Vanaf het monument rijden we door naar de Schindlers Factory. Deze is ook te bezichtigen, aangezien er tegenwoordig een groot museum is gehuisvest over de Tweede Wereldoorlog en Jodenvervolging in Polen. Zeker een aanrader! Tijdens deze tour bezoeken we de fabriek niet, maar krijgen we uitleg over de fabriek van Schindler. Overigens is het voormalig Joodse ghetto een slechte wijk dus je doet er goed aan met de tram naar de fabriek te gaan in plaats van op eigen houtje door de wijk te dwalen.

Onderweg naar het kamp Plaszów komen we nog overgebleven gedeelten tegen van de muur van het ghetto. Het is vreemd om te beseffen wat hier in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Veel is verwoest. Zo ook het werkkamp Plaszów. Wij beginnen bij het huis van SS-officier Göth. Dit huis staat in december 2011 te koop voor een hele hoge prijs. Natuurlijk omdat ook dit huis is gebruikt voor de film van Schindler. Maar de vraag is wie hier nog wil wonen. Vanaf deze plek betreden we het voormalig kampterrein. Er is weinig meer van over. Voordat het kamp er werd gebouwd,  was er een Joodse begraafplaats. De stenen van de graven zijn gebruikt om het kamp aan te leggen. Een vernedering voor de Joden. Eén van de grafstenen is gerestaureerd. Er wordt mij verteld dat de heuvel vroeger werd gebruikt om de overledenen te begraven. Je kan je haast niet voorstellen dat hier een werkkamp heeft gezeten. Overigens kan je Plaszów niet vinden zonder hulp. Het staat vrij slecht aangegeven. De tour eindigt bij een monument van Plaszów; vanaf hier heb je uitzicht op het voormalig kampterrein. Uiteindelijk worden we weer afgezet bij Plac Matjeko, na een tour van ongeveer 2,5 uur.

Deze tour is een aanrader omdat je op plekken komt waar je op eigen gelegenheid niet zou komen en je meer leert over de historie van de joden in Kraków. Plaszów had ik op eigen gelegenheid nooit weten te vinden. Het ligt ongeveer 2 kilometer van het Ghetto monument af. De gids weet erg veel maar je moet niet verwachten dat, ook al ben je met een kleine groep, je ook over koetjes en kalfjes gaat praten als je in de bus zit. Bij sommige andere kleine tours merk je wel dat de gids meer betrokken is bij de groep die hij leidt. Maar al met al zou ik deze tour zeker boeken als je weinig tijd hebt en wat meer van Kazimierz en omgeving zou willen zien! Let wel op dat het in de winter snel donker wordt en je dan wat sneller door de route heen zal moeten gaan.