Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Malbork is bekend vanwege het grootste Gotische kasteel in Europa.  De meeste mensen kennen Malbork echter als Mariënburg. Dit is de Duitse naam en, niet geheel  verrassend, komt uit de tijd dat Malbork nog onder Duits gezag viel. Het kasteel staat dan ook wel bekend als Slot Mariënburg.  Net als vele andere steden in Polen, is ook deze stad meerdere keren van heerser gewisseld. Uiteindelijk is het na de Tweede Wereldoorlog volledig van Polen geworden en veranderde de naam in Malbork.

Bezienswaardigheden Malbork

Het kasteel van de Duitse orde is de reden voor vele toeristen om een bezoek te brengen aan Malbork. Het kasteel staat op de UNESCO werelderfgoederenlijst en is het grootste Gotische kasteel van Europa. Aanvankelijk het hoofdkwartier van de staat van de Duitse Orde. Vanuit hier werd de staat bestuurd. Halverwege de 15e eeuw viel het kasteel echter in Poolse handen en werd het een verdedigingswerk. Later verloor het kasteel haar functie en kwam het in verval. In de 19e eeuw is het kasteel in haar oorspronkelijke staat hersteld en gerestaureerd.Het kasteel is onderdeel van de Kastelenroute in Noord-Oost Polen.

Het museum van het kasteel bestaat uit meerdere delen en is dan ook immens groot. Het is mogelijk een audiotoer te doen en deze kost tenminste 3 uur als je de route volgt zoals deze is voorgeschreven. De entreeprijs bedraagt 39,50 zloty (inclusief audioguide) in de zomermaanden. Vanaf oktober t/m maart geldt een gereduceerd tarief. De entreeprijs bedraagt dan 29,50 zloty. In de wintermaanden zijn de openingstijden van het kasteel namelijk korter. Aan het einde van de dag kan je vaak tegen een gereduceerd tarief naar binnen. Bekijk voor meer actuele informatie over openingstijden de website van het kasteel in Malbork.  Het kasteel maakt onderdeel uit van de Tourist Card. Je krijgt 20% korting. Studenten zijn vaak goedkoper uit zonder deze kaart omdat zij studentenkorting krijgen.

Naast het kasteel is het ook de moeite waard door de oude stad van Malbork te wandelen en op een terrasje neer te ploffen rondom het marktplein.

Vervoer naar Malbork

Malbork ligt op de spoorlijn WarschauGdynia en is dan ook zeer goed te bereiken per trein. Vanuit Gdansk duurt de treinreis 45 tot 60 minuten, afhankelijk van welke trein je hebt. Als je vanaf Gdansk naar Malbork reist zie je aan de rechterzijde het kasteel vanuit de trein al liggen. Het is ook mogelijk je (langere) treinreis tussen Gdansk of Gdynia en Warschau te onderbreken en Malbork als tussenstop aan te doen. Veel backpackers kiezen hiervoor. Bij het kasteel is een speciaal bagagedepot waar je je backpack tegen betaling kwijt kan. Let op:  Als je met een trein met verplichte zitplaats reservering reist, dien je opnieuw een zitplaats te kopen voor het laatste stuk! Het kasteel ligt op 20 tot 25 minuten wandelen van het station maar je kan voor ongeveer 12 tot 15 zloty een taxi nemen. Er staan diverse taxi's voor het station te wachten op toeristen die naar het kasteel gaan.