Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Ligging

Polen ligt in het oosten van Europa. Het land wordt door maar liefst 7 landen omringd: Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland. Litouwen en zelfs een stukje Rusland (Kaliningrad). Het noorden van het land grenst aan de Baltische Zee. In het zuiden bevinden zich bergen waaronder de Sudenten en Karpaten.

Overheid

Sinds de val van het communisme in 1989 is Polen een parlementaire democratie. De volksvertegenwoordiging bestaat uit het senat en de sejm. Het senat is het hogerhuis en telt 100 leden. De sejm is het lagerhuis en telt 460 leden. Deze leden worden eenmaal in de iver jaar volgens een evenredig stelsel  rechtstreeks gekozen. Op dit moment telt de sejm zeven partijen. De grootste partij is de Platforma Obywatelska. Zij leveren de premier Donald Tusk. De partij vormt samen met dePolskie Stronnictwo Ludowe. In het najaar van 2011 zullen er nieuwe verkiezingen volgen.

Polen is een republiek en kent dan ook een president als staatshoofd. De president wordt elke vijf jaar rechtstreeks door het volk gekozen. De huidige president is Bronislaw Komorowski. Komorkowski was de waarnemend president na het vliegtuigongeluk in Smolensk waarbij de toenmalige president, Lech Kaczynski, omkwam. Tijdens de verkiezeningen in de zomer van 2010 is Komorowski gekozen als president.

Zowel de regering als de president is gezeteld in Warschau.

Ligging & Landschap

Polen ligt in het oosten van Europa. Het land wordt door maar liefst 7 landen omringd: Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland. Litouwen en zelfs een stukje Rusland (Kaliningrad). Het noorden van het land grenst aan de Oost Zee. In het zuiden bevinden zich bergen waaronder de Sudenten en Karpaten.

Het land kent een oppervlakte van 312.685 km². Door het land stromen twee grote rivieren: Wisla en Oder.

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Het noordelijke gedeelte van Polen is zeer bebost en heeft een paar duizend meren. Het vlakke centrale gedeelte van Polen wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de landbouw.

De langste rivier van Polen is de Vistula.

In het zuiden wordt het landschap geleidelijk hoger. In het zuidwesten vindt men de bergketen Sudeten en in het zuidoosten de bergketen Karpaten, deze laatste bergketen loopt langs de gehele zuidgrens. De hoogste berg is de berg Rysy, 2499m, in het Tatra gedeelte van de Karpaten.