Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Elk jaar zijn er in diverse Poolse steden in de maand december kerstmarkten te vinden. In het Poolse heten deze "Jarmark Bozonarodzeniowy". Op deze kerstmarkten kan je kennis maken met diverse Poolse producten. Vaak staan er kraampjes met handgemaakte klederen, kleding en kerstversiersel. Maar er is ook een overvloed aan eten en drinken. Je vindt er bijvoorbeld diverse soorten kielbasa (worst), oszczypek (speciale kaas uit Zakopane) of gofry (wafel). Opwarmen doe je met de grzane wino oftewel de Poolse variant van de glühwijn. De meeste producten op de kerstmarkten zijn regio gebonden. Naast de kraampjes, zijn er ook diverse activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld kerstkoren, kersttoneelstukken en natuurlijk mag de kerstman ook niet ontbreken. Soms zijn er speciale tentoonstellingen en/of kunstwedstrijden met een kersthema (bijvoorbeeld Engeltjes). Vaak is er ook een speciale bijbellezing (natuurlijk in het Pools).

Warschau

In Warschau is de kerstmarkt jaarlijks te vinden op het plein in de oude stad. Hier staan een heleboel kraampjes. Niet alleen met Poolse producten maar ook producten uit de buurlanden. Deze kerstmarkt heeft ook een website: http://www.jarmarkbozonarodzeniowy.org/. Dit is ook de enige kerstmarkt die nog tot Driekoningen te bezoeken is.

Krakow

In Krakow is de kerstmarkt jaarlijks te vinden op het Rynek; het plein in het midden van het oude stadscentrum. Je vindt er diverse kraampjes met producten uit de regio. Ook is er een podium waar dikwijls kleine tentoonstellingen te zien zijn. De kerstmarkt start eind november en is er tot Tweede Kerstdag.

Wroclaw

Wroclaw is de stad van de kaboutertjes en ook deze zijn op de jaarlijkse kerstmarkt te vinden. De kerstmarkt is altijd rondom Swidnicka. Deze kerstmarkt is meestal van 22 november tot 23 december.

Gdansk

In Gdansk start de kerstmarkt de dag na Sinterklaas en de laatste dag is 23 december. De kerstmarkt vind je op de ul. Targ Weglowy.