Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Internet

Ook in Polen zijn de internetcafés tegenwoordig onderdeel van het straatbeeld. Afhankelijk van de plaats kan je voor nog geen 1 euro 1 uur internetten. Tegenwoordig is er ook in de meeste hostels wifi aanwezig en staan er 1 of 2 computers die je kan gebruiken.  Ook bieden fastfoodketens als MacDondalds en BurgerKing gratis wifi.

Telefoon

Het landnummer van Polen is +48. In tegenstelling tot in Nederland is er niet één cijfer waarmee een mobiele nummer kan beginnen, maar vier: 05,06,07 en 09.

In Polen kun je, net als in de rest van Europa, met je Nederlandse mobiele telefoon bellen. Een dualband (netwerk frequentie 900/1800) telefoon moet voldoende zijn.

Er zijn ook telefooncellen te vinden, waarvoor je een kaart kan kopen. Vaak zitten deze in de buurt van een postkantoor. Je kan een kaart kopen bij het postkantoor of bij een kiosk. Met muntgeld betalen in een telefooncel  is helaas niet mogelijk.

Post

Een kaartje versturen vanuit Polen naar Nederland kost 2,40 Zloty. Dat is omgerekend 0,60 cent.

Als je ergens kaarten koopt, krijg je er vaak geen postzegels bij. Deze zal je moeten kopen in een postkantoor. Soms een echte uitdaging omdat niet alle postkantoormedewerkers Engels spreken. Tip: Schrijf op een briefje hoeveel je er nodig denkt te hebben en zet er “Hollandia” bij. Laat je pas gekochte kaarten ook zien. Je kan ook het getal in het Pools noemen en dan “do Hollandi”; dat werkte bij mij in ieder geval. Simpeler is het woord postzegel (znaczek pocztowy) te leren maar mijn ervaring is dat je op zo’n moment het toch weer vergeet.

De post zou er normaal gesproken 1 week over moeten doen maar in werkelijkheid is er geen peil op te trekken. Het kan ook 2 of 3 weken duren eer dat de kaarten op hun bestemming aankomen. Het is zelfs soms zo dat als je er heleboel tegelijk post, de helft pas veel later aankomt.