Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 27.56 naar Krakow Nu boeken

Malopolska, ook wel Klein Polen genoemd, is één van de zestien provincies in Polen. De provincie dient niet verward te worden met de vroegere regio Malopolska. De regio was veel groter dan de provincie heden ten dage is. De provinciehoofdstad is Kraków. Deze stad, die tevens op de UNESCO werelderfgoedlijst staat,  trekt veel toeristen. In deze provincie liggen onder meer Auschwitz en de zoutmijnen bij Wieliczka. Daarnaast is de voormalige paus Johannes Paulus II hier geboren. De provincie biedt een gevarieerd landschap met zes nationale parken en in het zuiden bergen.

Kraków

Kraków was de vroegere hoofdstad van Polen, nu alleen nog hoofdstad van de provincie. Het is vandaag de dag de populairste stad onder toeristen in Polen. Kraków heeft een prachtig historisch centrum met het grootste marktplein in Europa. Niet voor niets staat het oude centrum op de werelderfgoedlijst. Ten zuiden van het marktplein aan de Wisla, ligt  Wawel. Een heuvel waar  zowel een kasteel als een kathedraal op staan. In deze kathedraal ligt de vroegere adel van Polen begraven. Alhoewel er bijna geen joden meer in Kraków wonen, is er een Joodse wijk: Kazimierz. Hier kun je diverse synagoges bezoeken. Meer historie over de Tweede Wereldoorlog vind je bij het voormalige ghetto monument, de fabriek van Oscar Schindler en het voormalige werkkamp Plaszów. Op warme dagen zoek je verkoeling in het bos Las Wolski. Lees voor meer informatie het artikel over bezienswaardigheden in Kraków.

Ojców nationaal park

Op ongeveer 16 kilometer van Kraków begint het Ojców nationaal park. Dit is het kleinste nationaal park in Polen en één van de zes die in deze provincie liggen. Uitvalsbasis van het nationaal park is het dorp Ojców. Hier zijn ook de ruïnes van een voormalig kasteel te vinden. Dit kasteel behoort tot de Eagle Nest Trail. Dit is de naam voor de route die je langs alle kastelen leidt die tussen Czestochowa en Kraków liggen. Het nationaal park is met name bekend vanwege de kliffen, grotten en bijzondere gesteenten. 

Auschwitz

Auschwitz is de beruchte plek waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan 6 miljoen joden werden vermoord. Heden ten dage is dit concentratiekamp opengesteld voor bezoekers. Auschwitz bestaat uit drie delen, waarvan Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau te bezoeken zijn. Je kan op eigen gelegenheid gaan of met een georganiseerde tour vanuit Krakow.

Wieliczka

De zoutmijn in Wieliczka is met name beroemd vanwege de ondergrondse kapel. Deze kapel is volledig uitgehakt uit zout. Het diepste punt van de mijn is 327 meter onder de grond. Ook deze zoutmijn staat op de werelderfgoedlijst. Je kan de mijn bezoeken met een georganiseerde tour vanuit Krakow of op eigen gelegenheid.

Lanckorona

Lanckorona is een idyllisch dorpje met ongeveer 2000 inwoners. Het ligt zo'n 30 kilometer ten zuiden van Kraków aan de voet van het  Beskidy gebergte. In dit dorp zijn nog oude orginele houten huizen te vinden. Ook zijn er ruïnes van het voormalige kasteel dat hier van de 14e tot de 20ste eeuw stond. Een plek om vooral te genieten van de rust, het dorpse leven en voor de mooie foto's.

Wygielzów

In Wygielzow staat één van de openlucht musea in Polen. Dit openlucht museum laat originele houten huizen zien, die kenmerkend zijn voor de vroegere bouwstijl in deze regio. De houten huizen komen oorspronkelijk uit omliggende dorpen en zijn in z'n geheel verplaatst naar het openlucht museum zodra de eigenaren besloten om een nieuw huis te bouwen op hun eigen grond. Dit is ook gebeurd met de houten kerk, die heden ten dage nog steeds gebruikt wordt voor ceremonies. Daarnaast is er ook een origineel landhuis van de landheer te bezichtigen. Vanaf het landhuis loopt een rechte weg omhoog, die je brengt naar de ruines van kasteel Lipowiec. Het is mogelijk de toren te beklimmen via een smalle stijle ladder. Je hebt dan een adembenemend uitzicht over het omringende platteland.


Wadowice

Wadowice is vooral bekend omdat het de geboorteplaats is van voormalig paus Johannes Paulus II. Geboren in Wadowice als Karol Józef Wojtyla. De kerk aan het plein staat naast zijn voormalig geboortehuis en staat volledig in het teken van deze paus. Er zijn een tweetal musea te bekijken waarin onder meer objecten van de familie van Wojtyla te bekijken zijn en je meer leert over de historie van de stad. Bij een bezoek aan Wadowice mag zeker het eten van de beroemde kremówka niet ontbreken. Dit is een gebakje met room dat het lievelingsgebak van  Wojtyla was. Het wordt ook wel 'pausgebakje' genoemd. Het zal dan ook niet verbazen dat dit gebakje op elke straathoek te krijgen is.

Tatra Nationaal Park en gebergte

Het Tatra nationaal Park ligt in het  Tatra gebergte in het zuiden van Polen, op de grens met Slowakije. Dit berggebied is in de zomer populair om te wandelen. De hiking trails beslaan zo'n 250 kilometer. Populaire plaatsen zijn de berg Giewont, Morskie Oko en de berg Kasprowy Wierch. In de winter is het een populair wintersport gebied. Zakopane ligt aan de voet van de Giewont en is de uitvalsbasis voor het verkennen van het Tatragebergte. Oscypek is de bekende schapenkaas uit deze streek.