Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Gizycko is het zeilcentrum van Mazurië. Gelegen aan het Niegocin meer is dit de perfecte plek om het water van de grote Poolse meren te ontdekken. Het is één populaire hotspot rondom de meren in de zomerse maanden en om die reden mag Gizycko dan ook niet ontbreken bij een bezoek aan Mazurië. 

Bezienswaardigheden

Boyen fort

Het Boyen fort is een indrukwekkend fort wat al halverwege de 19e eeuw in gebruik werd genomen. In die tijd lag Gizycko precies op de grens van Pruissen met Rusland. Omdat Gizycko strategisch tussen de meren in lag en de kust van de meren een grens vormden, was het niet meer dan logisch om het verdedigingswerk hier te bouwen. Het is het best bewaarde fort van de 19e eeuw in Polen. Het fort is bestand gebleven tegen de Russen in de Eerste Wereldoorlog. Ook in de Tweede Wereldoorlog heeft het fort een belangrijke rol gespeeld, alhoewel het in 1945 werd overgedragen aan de Russen.

De totale oppervlakte van het fort is circa 120 hectare. Ruim 3000 soldaten verbleven binnen de muren van het fort. Je kunt onder meer de voormalig bakkerij zien en de barakken. Ook is het mogelijk om over de verdedigingsmuren te wandelen. De totale route over de muren is ruim 2 km. Er zijn in het fort verschillende wandelroutes zowel korte als langere. Het fort is heden ten dage niet alleen een museum maar je er worden ook diverse festivals georganiseerd. Daarnaast is in een van de gebouwen een hostel gevestigd en zijn er ook plannen voor het vestigen van een hotel binnen de muren van het fort. 

Het fort is dagelijks te bezoeken vanaf 09:00. De entree bedraagt 8 PLN. De sluitingstijden wisselen en zijn sterk afhankelijk van het seizoen. Zo kun je in de maanden juli en augustus tot 19:00 het fort bekijken. Het fort is gelegen in de bossen aan de ul. Turystyczna 1. Lees meer over het Boyen Fort

Draaibrug

Als je niet weet wat de draaibrug is, kun je voor onaangename verrassingen staan in Gizycko. Zeker als je met de auto komt. De draaibrug ligt over het Luczanski kanaal en is een belangrijke brug om van en naar het centrum van Gizycko te komen via de ul. Moniuszki en ul Olsztynska. De brug is echter enkele malen per dag open voor boten. Het Luczanki kanaal is de waterweg om vanaf het Niegozin meer naar het Mamry meer te varen of te zeilen. Dat betekent dus dat voetgangers, fietsers en automobilisten er regelmatig niet over heen kunnen. Dit duurt 20 tot 90 minuten. Voor voetgangers is er iets verderop een alternatief maar automobilisten moeten omrijden via de ul Obwodowa. Fietsers alleen als je je fiets niet over de voetgangersbrug wil tillen. De tijden dat de brug gesloten is voor voetgangers en verkeer, staat op borden aangegeven en is altijd gedurende het vaarseizoen hetzelfde. Bekijk hier de openings- en sluitingstijden van de draaibrug in Gizycko

Het bijzondere aan de draaibrug is dat deze volledig handmatig wordt geopend en gesloten. Een oude meneer is verantwoordelijk voor deze taak. Het openen of sluiten duurt wel 5 tot 10 minuten en is heel bijzonder om te zien. Zeker omdat het een vrij zware brug betreft, het weegt meer dan 100 ton. De draaibrug is gebouwd in 1889 en is de enige in z'n soort in heel Polen. 

Watertoren

De watertoren is in 1900 gebouwd en heeft tot aan 1997 voor de watervoorziening van Gizycko gezorgd. Heden ten dage is het een uitkijktoren. Vanaf 40 meter hoogte kun je dagelijks van 09:00 tot 22:00 genieten van het uitzicht over Gizycko. Entree bedraag 10 PLN. 

Varen en zeilen

Bij een bezoek aan Gizycko mag een tocht over het water niet ontbreken. Het is mogelijk om zelf een zeilboot te huren maar voor diegenen die daar geen trek in hebben, worden er ook vaartochten aangeboden. Vanaf de Eko Marina haven vertrekt dagelijks in de zomermaanden de M/S Bosman. Deze boot laat je in 60 minuten de verschillende kanalen rondom Gizycko zien en het Niegocin meer. De kosten voor deze vaartocht bedragen 20 PLN. Bij aanvang zal de kapitein vragen of de mensen aan boord interesse hebben in een langere vaartocht waarbij je ook over het Kisajno meer zal varen. Hier kun je de vele zeilboten zien en ook hoe kleine kinderen leren zeilen. Daarnaast zie je de prachtige natuur rondom Gizycko. Het is zeker bij goed weer zeer de moeite waard om deze vaartocht te doen. De langere tocht duurt 90 minuten en kost 30 PLN. De boot vaart alleen als er minstens 10 mensen zijn en vaart 6x per dag. De eerste boot gaat om 10:30 en de laatste om 18:30.

Als je langer wil varen of bijvoorbeeld naar andere plaatsen langs de verschillende meren wil gaan dan is de Zegluga Mazurska een goed alternatief. Zegluga Mazurska biedt van mei tot september  verschillende vaarroutes aan vanaf Gizycko. Je kunt bijvoorbeeld naar Mikolajki of Wegorzewo. Ook is het mogelijk over het meer Niegocin of het meer Kisajno te varen. Ook hier geldt een minimum van 10 personen per boot. Let op dat er in de maanden juli en augustus meer boten varen dan in de overige maanden en de kans dan het grootst is dat de boot ook daadwerkelijk gaat. 

Als je zelf een boot wilt huren om de meren van Mazurië te verkennen, kijk dan hier voor meer informatie over zelf varen of zeilen in Mazurië. 

Fietsen

Een goede manier om de omgeving van Gizycko te verkennen is met de fiets. Er zijn verschillende fietsrondes naar bezienswaardigheden of één van de andere meren in de buurt. Een goede fietskaart is de kaart van de omgeving van Gizycko van Grupa Cartomedia. Deze kun je kopen bij de toeristeninformatie Gizykco voor circa 10 PLN. Op deze kaart staan verschillende fietsroutes in de omgeving aangegeven. De toeristeninformatie Gizycko kan je ook helpen met fietsenhuur en adviseren over interessante fietsroutes. 

Let er op dat in Polen het niet gebruikelijk is om fietspaden aan te leggen en je dus - zeker als je in dit gebied rond fietst - regelmatig de weg moet delen met andere weggebruikers zoals automobilisten. Dit is ook zo als de weg geschikt is voor 80 km/u. Zorg dus voor opvallende kleding zodat je opvalt en blijf goed rechts rijden. 

Op de website van het Pools Verkeersbureau kun je in de database meer informatie vinden over de bezienswaardigheden in Gizycko. 

Omgeving van Gizycko

Ryn

Op 20 kilometer van Gizycko ligt het plaatsje Ryn. In Ryn vind je een Gotisch kasteel uit de 14e eeuw. Dit kasteel is het op één na grootste kasteel van de tijd van de Duitse orde. Het is onderdeel van de Gotische kastelenroute door Polen. Het kasteel in Ryn is tegenwoordig één van de tophotels van Polen. Er is een 4-sterren hotel in gevestigd met 161 kamers: Kasteelhotel Ryn. Het hotel is volledig in stijl. Elk deel van het hotel heeft een eigen thema, afhankelijk van waartoe de vleugel diende in de tijd dat het nog als kasteel gebruikt werd. Zo zijn de kamers in de voormalige gevangenisvleugel, qua kleuren en details in die stijl. Er is zelfs een ridderzaal en regelmatig zijn er festiviteiten waarbij iedereen gekleed mag als ridder of jonkvrouw. Als niet hotel-gast is het lastig om het hotel van binnen te bekijken maar in de maanden juli en augustus worden er dagelijks 3 rondleidingen door het hotel georganiseerd. Je kunt dan voor 10 PLN onder leiding van het gids de binnenkant van het kasteel zien. Lees meer over de rondleidingen in het kasteel van Ryn

Een andere bezienswaardigheid in Ryn is de oude molen. Deze vind je richting het water, voorbij de toeristeninformatie. Tegenwoordig is hier een restaurant in gevestigd: Rynski Mlyn. Je kunt hier genieten van heerlijke Poolse gerechten.

Lees meer over bezienswaardigheden in Warmia-Mazurië op de website van de Regionale Toeristen Informatie Warmia-Mazurië.

Eten en drinken

De meeste eetgelegenheden in Gizycko vind je bij de haven en aan de ul Nadbrzezna. In de haven is de Bar Eko Marina een aanrader. Je zit hier aan een van de haven van Gizycko. Een ander populair restaurant is Kuchnia Swiata (Plac Grunwaldzki 1). De naam betekent letterlijk 'wereldkeuken'. Er zijn gerechten vanuit over de hele wereld zoals Italiaans, Aziatisch maar ook Pools. Er is dus voor ieder wat wils. Hotel Wodnik (ul. 3 maja 2) heeft ook een restaurant waar je als niet-hotel gast kunt eten. Dit restaurant serveert uitsluitend Poolse gerechten. Hotelgasten krijgen gedurende hun verblijf korting. 

Overnachten

In en rondom Gizycko zijn diverse mogelijkheden om te overnachten. Hotel Wodnik ligt zeer centraal in Gizycko en is om die reden dan ook een populaire uitvalsbasis. Een bijzondere plek om te overnachten is het hostel in het Boyen Fort (overigens, de informatie over het hostel is alleen in het Pools beschikbaar). Daarnaast bieden vele Polen zomerhuizen in en rondom de meren aan om te overnachten. Bekijk diverse hotels, appartementen, zomerhuizen, hostels in en rondom Gizycko.

Vervoer van en naar Gizycko

Gizycko ligt centraal in het merengebied en heeft een eigen treinstation. De trein van Gdynia naar Bialystok stopt ook op Gizycko. Dit is dezelfde treinlijn als waaraan Olsztyn en Ketrzyn liggen. Lees meer over reizen met de trein door Polen. Naast het treinstation bevindt zich ook het busstation. Er rijden bussen naar onder andere Mikolajki, Wegorzewo Ketrzyn, Olsztyn maar ook naar Warschau. De bus is sneller dan de trein. Lees meer over reizen met de bus door Polen.

Daarnaast kun je je in de zomermaanden in Mazurië natuurlijk ook verplaatsen via het water, maar dit vraagt soms wat geduld omdat er een minimum aantal personen op de boot moet zijn wil deze gaan varen. Lees meer op de website van Zegluga Mazurska