Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 30.42 naar Gdansk Nu boeken

Gdansk is de stad van de amber en de scheepsvaartindustrie. Gdansk kent een gunstige ligging aan de Baltische Zee. Het is dan ook niet zo gek dat Gdansk onderdeel van de strijd tussen Duitsland en Polen was en continu van heerser wisselde. In 1939 brak hier bij de Westerplatte de Tweede Wereldoorlog uit door een aanval vanuit Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog viel Gdansk weer onder Pools gezag en is begonnen aan de wederopbouw. Ook is Gdansk de grondlegger van Solidarnosc, de vakbondsbeweging tijdens het communisme. De stad kent dan ook een rijke historie!

Samen met Sopot en Gdynia maakt Gdansk onderdeel uit van de agglomeratie Trójmiasto.

Bezienswaardigheden

Dluga en Dlugi Targ

De bekendste straat in Gdansk is Dluga.  Vanaf de Hooglandse poort loopt de Koninklijke Route naar de Groene Poort. Dit is de kortste Koninklijke Route in heel Polen; het is slechts 500 meter lang. Aan het einde, vlak voor de gouden poort, vind je Dlugi Targ  Dit was vroeger de centrale marktplaats waar goederen werden verhandeld.  Als stad aan de zee mag een standbeeld van Neptunes dan ook niet ontbreken.  In het verlengde van Dlugi Targ, bevindt zich ulicia Dluga. Vanaf de Green Gate loopt de Koninklijke Route naar de Upland Gate. Dit is de kortste Koninklijke Route in heel Polen; het is slechts 500 meter lang.

Aan de Dlugi Targ bevindt zich Artus Court; in het verleden een belangrijke ontmoetingsplaats voor rijke kooplieden, nu een onderdeel van het historisch museum in Gdansk.  Er zijn in en rondom de oude stad meerdere dependances te vinden. Te denken valt aan het Amber Museum, het Raadshuis en Uphagens huis. Alle musea besteden aandacht aan verschillende aspecten van de historie van Gdansk.

Aan de Motlawa


Aan het einde van de Dlugi Targ bevindt zich de Motlawa rivier. Het is zeker de moeite waard hier een avondwandeling langs te maken en de diverse kraampjes met sierraden van amber te bekijken. Ulicia Mariacka is echter het paradijs voor amberliefhebbers; deze straat staat vol kraampjes.

Maritiem Museum


Op het eiland Olowianka staan diverse voormalige pakhuizen, waar nu het Maritiem Museum in is gehuisvest. Wie zich interesseert in de Maritieme geschiedenis van Gdansk zal hier zeker een bezoek aan moeten brengen. De collectie geeft een beeld van het leven op de rivier de Motlawa, de scheepvaart en de geschiedenis van Gdansk als havenstad. De tentoonstelling bestaat uit zowel schilderijen, documenten als maquettes.

Tegenover de pakhuizen ligt het schip MS Soldek. Dit schip is het eerste Pool schip dat in de scheepswerf van de stad te water werd gelaten. Het schip staat symbool voor de onafhankelijkheid van de Poolse natie, aangezien deze in 1948 te water is gelaten. Het schip is vernoemd naar de kapitein.  Het eiland kun je bereiken met een pondje maar je kan ook een wandeling maken om de haven heen.

Aan de andere kant van de rivier, nabij Dlugi Targ, staat de oude hijskraan. Vroeger werd deze gebruikt voor het laden en lossen van de schepen. Het is de grootste hijskraan in Europa uit de middeleeuwen. Het is onderdeel van het Maritiem museum. Je kan helemaal in de kraan klimmen. 

Westerplatte


Op 1 september 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit op de Westerplatte. Vanaf de kade kun je voor circa 10 zloty een boottocht maken richting de Westerplatte. Er zijn diverse maatschappijen die deze toch aanbieden. Er vaart ook een piratenschip. Op de Westerplatte kun je van de boot af en richting het monument  ter nagedachtenis aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, lopen. Er is ook een klein museum gevestigd. Je kan met een andere boot (van dezelfde maatschappij) weer terugkeren naar de binnenstad van Gdansk.De boottocht voert je langs de scheepswerven van Gdansk waar je kennis maakt met de scheepvaartindustrie.

Solidarnosc en Droga do Wolnosci 


De scheepsvaartindustrie is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Gdansk, maar ook voor heel Polen. In 1970 kwamen de werknemers in opstand tegen de slechte werkomstandigheden. De onafhankelijkheidsbeweging Solidarnosc van Lech Walesa vindt hier haar oorsprong. Het was de eerste keer dat werknemers op zo'n grote schaal in opstand kwamen tegen het communisme. Bij de ingang van de scheepswerven is een monument ter vinden ter nagedachtenis aan de omgekomen arbeiders tijdens deze opstand. Het zijn kruizen met daaraan ankers vastgemaakt. 

Vlakbij is een interessante expositie te vinden die de aanloop naar deze opstand goed weergeeft door middel van onder meer een audiotour. Roads to Freedom Exhibition (Droga do Wolnosci) laat je kennis maken met de opkomst van het communisme en de omstandigheden waarin men werkte en leefde.

Touristcard

Als je van plan bent veel bezienswaardigheden in Gdansk te gaan bezoeken is het wellicht een idee om de Tourist Cardvan de Trójmiasto agglomeratie aan te schaffen. De genoemde musea bij bezienswaardigheden maken zijn allemaal onderdeel van de Touristcard. De meeste musea zijn gratis te bezoeken.  Deze kaart is ook geldig in enkele bezienswaardigheden in Sopot en Gdynia.

Op maandag zijn de musea echter grotendeels gesloten waardoor het op zo’n dag niet zinvol is om een kaart aan te schaffen; tenzij je naar de dierentuin in Gdansk gaat; dan loont het wel. Verder zijn er kortingen op restaurants en ook hostels (tip: koop eerst je toeristenkaart voordat je naar je hostel gaat/boekt) in de drie steden. Er zijn ook enkele bezienswaardigheden buiten deze steden die ook onder de kaart vallen. Te denken valt aan het kasteel in Malbork. Je krijgt hier 20% korting.

Het is ook mogelijk een plusvariant aan te schaffen. Dan heb je gratis vervoer in de tram, bus en de SKM-trein. Het voordeel is dat je geen aparte kaarten hoeft aan te schaffen en onbeperkt kan reizen. 

Let op: Studenten onder de 26 en personen met een < Euro 26 hebben recht op het kortingstarief. Je zal hier wel naar moeten vragen want de toeristeninformatie is niet geneigd dit zelf aan te geven. 

De kaart is te koop bij de diverse Toeristen Informatie centra, het vliegveld Lech Walesa Airport in Gdansk en in de tunnel van het treinstation Gdansk Glówny. Meer informatie en actuele prijzen kun je op de website Gdansk4u vinden.

Eten en Drinken

De hoofdprijs betaal je aan de kade bij de Motlawa River of aan Dlugi Targ. Dit laatste is overigens niet helemaal waar want de milkbar Neptune heeft goedkope en heerlijke Poolse gerechten. Daarnaast is het vegetarische restaurant The Greenway ook een goede optie. In de ulicia Pilwna vindt je goedkopere restaurants zoals bijvoorbeeld Kos en Primitivi. Beide geen echte Poolse keuken maar wel de moeite waard! De eerst genoemde is een internationaal eetcafe en Primitivi, de naam zegt het al, brengt je terug in het ‘stenen tijdperk’ en serveert gerechten met grappige namen. Wie wel op zoek is naar Pools eten kan in diezelfde straat terecht bij een pierogi restaurant met allerlei soorten pierogi. 

Accommodatie

Ook in Gdansk zijn diverse hostels te vinden.  Een aanrader is Happy Seven hostel. Deze ligt vlakbij de oude stad en is een goede uitvalsbasis. 

Dagtrips vanuit Gdansk

Zoals al is aangeven kun je relatief snel naar Gdynia (35 minuten) of Sopot (15 minuten). Een andere dagtrip is een bezoek aan Malbork en het kasteel van de Duitse Orde. Dit duurt met de trein ongeveer 45-60 minuten enkele reis. Het kasteel staat op de UNESCO Werelderfgoederenlijst.

Vervoer naar Gdansk

Gdansk heeft een eigen vliegveld: Lech Walesa airport. Vanaf Eindhoven vliegt Wizzair rechtstreeks.  Het is ook mogelijk om meerdere keren per dag met de trein vanuit Warschau naar Gdansk te reizen. Deze treinreis duurt  zo'n 6 tot 7 uur. Lees meer over reizen met de trein in Polen. Naast de trein is het ook mogelijk om met de PKS bus of Polskibus vanuit Warschau naar Gdansk te reizen. Er zijn zelfs verbindingen met Kaliningrad en Vilnius.

Gdansk is verbonden met Gdynia en Sopot door de SKM trein. Deze trein rijdt overdag elke 15 minuten en elk uur in de nacht. Gdansk is dan ook een goede uitvalsbasis om de Trójmiasto agglomeratie  te verkennen. Verder is er in Gdansk ook de mogelijkheid om met de bus of de tram te reizen. Zie voor meer informatie de website van het openbaar vervoer in Gdansk

Verder heb je in het voorjaar en in de zomer de mogelijkheid om met de Ferry tram naar Hel te varen. Gelukkig keert deze Ferry tram ook weer terug! In Hel zelf is niet zo heel veel te beleven. Het is een leuk uitstapje als het mooi weer is. En het is natuurlijk altijd leuk om naar huis te kunnen schrijven: Greetings from Hel!