Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

In Krakow is er de mogelijkheid deel te nemen aan een Free Walking Tour. In Krakow is het alleen mogelijk om toeristen rond te leiden als je een licentie bezit. Voor het krijgen van deze licentie moet er een opleiding worden gevolgd. Dit kost uiteraard geld. Toch heeft het team van deze tour besloten geen verplichte bijdrage te vragen voor hun wandelingen. Zij werken uitsluitend voor een fooi waarvan je zelf mag bepalen of je deze geeft en hoeveel je geeft. De tours zijn volledig in het Engels en worden gegeven door getrainde gidsen.

Er zijn twee soorten Free Walking Tours. Het verzamelpunt is op het Rynek voor de St. Mary’s Church. In de ochtend start om 11:00 de Royal Krakow tour. Deze is het gehele jaar beschikbaar. De tour leidt je langs de Oude Stad en de oude vestigingsmuren, diverse plekken die verbonden zijn met de paus Johannes Paulus II en eindigt uiteindelijk bij Wawel hill. De tour duurt zo’n 3 uur.

Van begin maart tot eind november is het mogelijk om in de middag om 15:00 deel te nemen aan de Jewish Kraków tour. Deze tour leidt je door de Joodse buurt Kazimierz om vervolgens kennis te maken met het Joodse Ghetto uit de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk mag ook Schindler’s Factory niet ontbreken. Ook deze tour duurt  3 uur.

Omdat deze tourorganisatie zich niet officieel heeft ingeschreven bij een bepaalde instantie, wil de Tourist Info deze Free Walking Tours niet promoten. Dit betekent dat je bij een Tourist Info niet op de hoogte gebracht zal worden van een gratis wandeltour. Promotie wordt veelal gemaakt in hostels door middel van flyers en posters.

Ik heb zelf aan de Royal Krakow tour meegedaan en het is een aanrader! De gids is enthousiast en weet erg veel te vertellen over de historie van Kraków met een vleugje humor.'

Meer informatie is te vinden via de website: Free Walking Tour