Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Erik

De Poolse keuken staan vooral bekend om haar gerechten met aardappelen, vlees en kool. Voor wie een Poolse menukaart in handen krijgt, hier een kleine leidraad om niet voor verrassingen te komen staan. Laat je overigens vooral niet afschrikken want achter de meest bizarre benamingen, schuilen de lekkerste gerechten. 

Voorgerechten

Als przek?ski staat in de meeste restaurants zurek op de kaart. Zurek is een roggemeelsoep en de naam zegt het al, erg zuur. Soms lijkt het alsof ze er een netje citroenen in leeg hebben geknepen.  Een andere bekende soep is de bietensoep oftewel Barszcz czerwony. Geen zin in soep? Dan is een goed alternatief  kielbasa, een worst van de lam.  Of, wanneer je in de podhale regio bent,  smazony oscypek, gegrilde schapenkaas. Ondanks zijn ietwat zoute smaak, is het heerlijk maar het zou kunnen dat je van je hoofdgerecht de helft zal laten staan, machtig is het wel!

Hoofdgerechten

Het traditionele danie g?ównie is bigos. Bigos is een stoofpot van kool, worst, spek, ui en soms pruimen. Elke familie kent zijn eigen recept en niet elke bigos is hetzelfde. Een ander gerecht, wat ook geschikt is voor vegetariërs, is pierogi. Dit zijn deegkussentjes gevuld met bijvoorbeeld vlees, kaas, paddenstoelen of kool. Maar er is ook een zoete fruit variant. Verder staan er vele vleesgerechten op de kaart zoals kip, eend of varken. Vaak worden vleesgerechten geserveerd met ziemniakami (aardappels) en kapusta (kool).

Nagerecht

Een van de bekendste Poolse desery is gofry. Dit is een wafel met bijvoorbeeld slagroom, fruit of nutella etc. Vaak kan je op straat ook genieten van ijs, lody.

Drinken

Polen staan vooral bekend om hun wodka. Wodka is er in vele soorten en smaken. Bijvoorbeeld met citroen of kersen smaak. Ook in het Poolse bier zijn er speciale varianten. Piwo Ciemne Pe?ne Karmelow is Pools caramelbier. Een ander Poolse alcoholische drank is krupnik, een honinglikeur. 

Restaurants

Het goedkoopste eet je in een zogeheten ‘milkbar’ oftewel een bar mleczny. Hoofdgerechten kosten tussen de 10 en 15 zloty. Restauracja zijn iets duurder maar voor een driegangenmenu hoef je in Polen in principe niet meer kwijt te zijn dan 40 zloty.