Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Rondom het Rynek zijn vele restaurantjes te vinden maar wie niet de hoofdprijs wil betalen, kan beter een van de zijstraten in wandelen.  Hier volgen een aantal tips:

  • Saladebar Chimera; ul. swietej Anny. Voor 16 zloty heb je een groot bord van het buffet. In het gebouw zit ook een restaurant, dat veel hogere prijzen rekent. De saladebar zit op de begane grond en het is een kwestie van rechtdoor lopen als je voor de ingang staat.
  • Café Camelot; Sw. Tomasza 17. Gelegen in een zijstraat van ul. Florianska. Je gaat hier met name heen voor een kop thee met een stuk taart of een sandwich. Er staan ook warme gerechten op de kaart zoals soep. Het cafe is vintage ingericht.
  • Gruzinskie Chaszapuri. Diverse locaties rondom het Rynek, waaronder ul. Grodzka. Dit is de Georgische keuken.
  • Rooster; ul. Szczepanska 4. Een aanrader voor echte mannen. Hartje centrum, vol tv's met sportuitzendingen en de serveersters in veel te kleine pakjes. Het eten is Amerikaans en verrassend lekker.
  • Pod Baranem; Ul. Sw. Gertrudy 21. Een high class restaurant voor betaalbare prijs en met poolse gerechten. Veel goede vleesgerechten. Hoofdgerechten zijn tussen de 23 en 60 zloty. Het kan, zeker in de weekendem hier heel druk zijn.
  • Restauracja Pod Wawelem; ul koletek 20. Dit restaurant ligt vlakbij Wawel. Niet te verwarren met het gelijknamige restaurant in de Sw. Gertrudy. Het serveert voornamelijk Poolse gerechten tegen een goede prijs. Het beschikt over een terras. Met name geschikt voor de lunch na bezichtiging van Wawel.
  • Pierogrania Zielony Kredens; ul. sw. Krzyza 3. Een heel klein restaurant, waar misschien maar 4 tafels staan. Het wordt gerund door een oude dame, die zelf de pierogi klaarmaakt. Je bestelt hier nog van een menu aan de balie. Piergoi is 8 zloty en ze hebben zowel zoete als hartige varianten. Ook kun je voor 5 zloty bigos of zurek krijgen. Let op: op zondag maar open tot 17:00.
  • Restauracja Pod Gruszka; ul. Szczepa?ska 1. Gelegen op de hoek van het Rynek. Voornamelijk vleesgerechten. Rustig restaurant. Vraag om een niet-roken tafel.
  • Chlopskie Jadlo; diverse locaties rondom het Rynek. De boerenkeuken, zo profileert dit restaurant zich. Diverse Poolse gerechten. Helaas laat de service in sommige locaties te wensen over, toch is het eten er heerlijk.

In de joodse wijk Kazimierz heb je ook betaalbare restaurants. Met name aan het plein Szeroka. In de zomer kan je hier ook heerlijk buiten zitten. Aan dit plein zitten ook enkele  joodse restaurants, maar de meesten zijn niet echt koosjer. Op Plac Nowy vind je in het gebouwtje op het midden van het plein, de beste zapiekanka van heel Kraków. Dit is een snack, eigenlijk een soort langwerpige pizza. Overigens verkopen veel tentjes deze snack ook rondom het Rynek. Veel backpackers eten dit als goedkope maaltijd. Je kan ook op zoek gaan naar de kielbasa/krakowskie tentjes. Dat zijn tentjes die worsten verkopen.In de straten rondom het Rynek en bij het station staan veel mensen die pretzels verkopen.

Eten op een boot aan de Wisla lijkt gezellig, maar de ervaring leert dat de gerechten vaak heel karig zijn en te duur geprijsd. Alhoewel van  goede kwaliteit, zul je na een hoofdgerecht totaal niet vol zitten. Beter kan je er voor kiezen hier alleen een drankje te doen.

Voor een drankje ga je naar een van de vele jazzpubs. In de ul. Szewska zitten een aantal leuke pubs! Zoalsbijvoorbeeld Faust. De meeste pubs bevinden zich "onder de grond". Je hebt 's avonds vaak live optredens van Jazz bands.

Voor wie van chocolade houdt is de Chocolat Factory in ul. Szewska 7 een aanrader. Je kan hier zien hoe chocolade gemaakt wordt en zelf chocolade kopen. Diverse soorten chocolade in tabletvorm kan je hier vinden maar ook in de vorm van een draak, een hond, een hart. Je kunt het zo gek niet bedenken. Bovenin kan je in een café genieten van warme chocolademelk.

De kleine dagelijkse boodschappen kun je doen in de diverse kleinere supermarkten van ketens als Biedronka of Kefirek. In Galleria Krakowska is een grote Carrefour, waar je werkelijk alles kan vinden. Ook zijn er een heleboel bakkers waar je dagelijks vers brood en lekkernijen kan krijgen.