Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Vanuit Krakow kan je verschillende uitstapjes maken. Het meest gemaakte uitstapje vanuit Krakow is naar het beruchte kamp Auschwitz.

Auschwitz

Auschwitz is gelegen op een dik uur rijden met de bus van Krakow en dit zal ongeveer 12 zloty kosten voor een enkeltje. Vanaf het station Glówny vertrekken meerdere bussen. Om het busstation te bereiken, moet je eerst de tunnel onder de sporen volgen, waarna je links het busstation zal zien. Een ticket kopen doe je op de gelijkvloerse verdieping, de bus zelf vertrekt op -1. Er gaat ook een trein maar de bus is sneller en meer comfortabel. Auschwitz bestaat eigenlijk uit 3 kampen, en meestal worden er twee kampen van bezocht. Het meest indrukwekkende is kamp 2 oftewel Auschwitz-Birkenau. In dit kamp zijn de meeste mensen omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog. Van de gaskamers zijn alleen de ruïnes nog zichtbaar. Het is echt heel indrukwekkend, als je bedenkt dat er naar schatting 1,1 miljoen mensen zijn omgebracht daar. Van die 1,1 miljoen kwamen er 400,000 uit Hongarije. Kamp 1 is nog grotendeels intact, aangezien de Duitsers het hebben achter gelaten zonder het te vernietigen. Hier zie je kamers, met bijvoorbeeld haar van de mensen, of alle schoenen, kortom alle bezittingen die de "gevangenen" hadden. In kamp 1 kan je ook het crematorium dat tevens de eerste gaskamer was van binnen bekijken. De entree is gratis en je hebt minstens 2 uur nodig om beide kampen te bezoeken. Kijk van te voren op de officiële website. Het is niet altijd mogelijk om op individuele basis Auschwitz I te bezoeken op piektijden. Je zal dan verplicht moeten aansluiten bij guided tours. Dit hoeft natuurlijk niet persé een nadeel te zijn. Met een gids kom je echt enorm veel te weten en het is altijd wat fijner om te volgen dan met een audiogids. De gids kost 35 zloty, de inleidend film 5 zloty. De gehele geleide tour (doorheen zowel Auschwitz als Birkenau) neemt ongeveer 3,5 uur in beslag. 

Wieliczka Zoutmijn

Een ander uitstapje kan zijn naar de Wieliczka Zoutmijn. De Wieliczka zoutmijn staat op de lijst van het Unesco wereld erfgoed. De zoutmijn ligt op 10km van Krakow en is perfect met de bus te bereiken. Neem bus 304 in Kurniki Street en na 40 minuutjes zal je voor de zoutmijn worden afgezet. Een enkeltje kost 3,2 zloty.  Het ticket voor de zoutmijn zelf zal je 68 zloty kosten. Je start in de zoutmijn op 64 meter onder de grond en de tour gaat zo door 20 kamers waarin uit het zout verschillende beelden zijn gehakt. Ook bezoek je het grootste mijnmuseum ter wereld. Als je met een grote groep gaat, is het erg leuk om van te voren een off the road tour te boeken. Je komt dan niet alleen in het toeristische gedeelte van de mijn, maar ook nog in de originele mijn waar vroeger zout werd gewonnen. Gedurende het hele jaar is het 15 graden in de mijn.