Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Nowa Huta is een van de bekendste suburbs in Krakow. Nowa Huta is opgebouwd in de jaren ’50 en was bedoeld als een ‘paradijs’ waarin wonen en werken gecombineerd zouden worden. Werknemers van de staalindustrie konden vlakbij hun werk wonen omringd door groene parken. Het was een paradijs volgens het communistisch ideaal.

Heden ten dage is er veel veranderd in Nowa Huta maar de communistische gebouwen staan er nog steeds. Adviezen van de lokale bevolking over het al dan niet bezoeken van Nowa Huta op eigen gelegenheid zijn tegenstrijdig. Het beste is bij daglicht deze wijk te bekijken. Een deel van Nowa Huta is te bereiken per tram en dit schijnt dan ook het ‘veilige deel’ van Nowa Huta te zijn. De tram brengt je naar Plac Centralny. Er zijn gebieden in Nowa Huta waar  knokploegen, met name in de avond en nacht, huishouden.

Er zijn verschillende excursies naar Nowa Huta maar wie een onvergetelijke herinnering wil hebben zal zeker eens moeten kijken bij de Crazy Guides! Dit is een organisatie die verschillende communistische tours op aanvraag organiseert. Dit betekent dat je in feite een 'privétour' krijgt. Samen met twee anderen heb ik besloten één van hun tours te gaan boeken.

De Crazy Guides hebben hun kantoor in een hotel in Ulicia Florianska. Eenmaal daar aangekomen, vertelde de receptie van het hotel dat ze elk moment konden bellen. Ze had ons namelijk het hotel binnen zien wandelen met de flyer van de Crazy Guides. Binnen 1 minuut belden de ‘Crazy Guides’ op en over een uur konden ze ons ophalen voor ‘the communistic tour’. Het is ook mogelijk online of telefonisch te boeken.

Klokslag 15:30 stond onze Crazy Guide in een oude lada uit 1988 voor de deur. Alles is geoorloofd dus ook rijden zonder veiligheidsgordel op de achterbank. Na even gereden te hebben en stil te staan op een grote lege parkeerplaats, kwam de mededeling “Forget about the history! Let’s drive”, oftewel we mochten zelf proberen in deze oude rammelbak te rijden. Dit was echt een geweldige ervaring! Je zit zo in de vierde versnelling. Het had net een aantal dagen erg hard geregend dus de grote plassen waren erg geliefd. Alleen al vanwege de auto is deze tour het geld  meer dan waard!

Na onze rij-ervaring, was het tijd om wat te drinken in een voormalig communistisch café. Het publiek was daar gemiddeld 60 jaar oud en we hadden dan ook veel bekijks. Nu was het wel tijd voor wat historie en kregen we aan de hand van een fotoboek uitleg over het idee achter Nowa Huta, de opbouw en het verval. Vervolgens was er een wandeling over de boulevard naar het centrale plein, dat ooit Ronald Reganplein zou hebben geheten.  

Nowa Huta staat bekend om de staalindustrie. Een stop bij de staalindustrie mag dan ook niet ontbreken. Helaas is het niet mogelijk het terrein te betreden; dit omdat het privé terrein is. Bij de poort van de staalindustrie kregen we uitleg over de hedendaagse industrie. Dit was tevens de laatste stop en na het invullen van wat ‘communistic paper work’ was het tijd om weer terug te worden gebracht naar het Rynek in Kraków.

Het was een van de meest geweldige tours die ik ooit heb meegemaakt. Crazy Guide is een goede benaming voor de gids. Ze weten de tour echt leuk en interessant te maken. Afhankelijk van welke tour je kiest, zijn bepaalde zaken inbegrepen. Wij hadden de basistour waarbij je een gids krijgt, in een oude auto wordt vervoerd, uitleg krijgt over de historie, diverse hightlights bezoekt en een drankje gaat drinken in een café. Of de rijles er bij in zit begrepen durf ik niet te zeggen… dit was een complete verrassing! We betaalden 129 PLN per persoon.