Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 112.73 naar Krakow Nu boeken

Zo'n 30 kilometer buiten Kraków, begint een andere wereld. De regio Malopolska bevat tal van kleinere schilderachtige dorpen, ruïnes van kastelen, maar net buiten Kraków is ook een klooster te vinden. Cracow City Tours biedt een tour aan waarmee je kennis maakt met het plattelandsleven: Countryside Tour.

Beschrijving van de tour

Om 8:30 word je opgehaald bij je accommodatie of meld je je bij het kantoor van Cracow City Tours op Plac Matejki om je klaar te maken voor een tocht door het platteland van de regio Malopolska. De tour wordt uitgevoerd in een minibus, wat betekent dat je nooit meer dan 7 mede-reizigers zult hebben. Naast de chauffeur, gaat er ook een gids mee.

Na uitleg te hebben gekregen over de route, begint de rit naar Wygielzów. Na een klein uur bereiken we dit dorp. Meteen valt de rust op. Hier staat een openluchtmuseum waar  je kennis maakt met de oorspronkelijke bouwstijl van de regio: houten huizen. De houten huizen komen oorspronkelijk uit omliggende plattelandsdorpen en zijn in zijn geheel naar het openlucht museum verplaatst. Het pronkstuk is de houten kerk, die heden ten dage ook nog wordt gebruikt voor o.a. huwelijksceremonies. Je maakt kennis met de diverse beroepen van het platteland en de wijze waarop de huizen zijn ingericht. Ook worden de verschillen tussen de daken uitgelegd. Voor ons is het voordeel dat we een gids mee hebben, want in het museum staat alles in het Pools aangegeven en het is anders lastig te begrijpen. Naast de houten huizen, is het ook mogelijk om een origineel landhuis van de landheer te bezichtigen. Hier is een kleine tentoonstelling.

Vanaf het landhuis loopt een rechte weg omhoog, die je langs de kippen naar de ruines van kasteel Lipowiec brengt. Tegen betaling is het mogelijk de ruines te bekijken en de toren te beklimmen via een smalle stijle ladder. Je hebt dan een adembenemend uitzicht over het omringende platteland. Ook hier merken wij het voordeel van een gids; hij weet de ruines te beschrijven en te laten zien waar vroeger bijvoorbeeld de keuken was. Alhoewel tijdens de tour aan ons plattelandseten wordt beloofd, maken we geen gebruik van het nabij gelegen restaurant. Het is namelijk nog lang geen lunchtijd dus te vroeg om te eten.

In de oorspronkelijke tour zit een uitkijkpunt met kabelbaan. Tijdens onze tour is dit echter niet mogelijk omdat hij gesloten is voor publiek. We krijgen diverse alternatieven aangeboden en besluiten te kiezen voor Wadowice, de geboorteplaats van voormalig Paus Johannes Paulus de II. Dit blijkt een goede keuze te zijn. We krijgen eerst een korte rondleiding door het stadje en krijgen een tip over waar we het beste de beroemde kremówka kunnen eten. Dit is een gebakje met room dat het lievelingsgebak van Johannes Paulus de II was en ook wel het 'pausgebakje' wordt genoemd. We krijgen in Wadowice ruim een uur de tijd om de boel zelf te verkennen. De kerk aan het plein staat naast zijn voormalig geboortehuis en staat volledig in het teken van deze paus. Er zijn een tweetal musea te bekijken maar deze slaan we over. We besluiten onze tijd te gebruiken om bij een gezellig restaurantje de kremówka te proeven en een wandeling te maken.

Na een uur ontmoeten we onze gids en de chauffeur weer op het plein en rijden we richting Stryszów. Dit kleine dorpje ligt op een klein kwartier rijden vanaf Wadowice. De gemiddelde toerist zal hier aan voorbij gaan maar in dit dorp staat een voormalig landhuis uit de 16e eeuw. Hier staan diverse kunstwerken en meubelstukken tentoongesteld uit het Wawel kasteel van Kraków. We krijgen ook hier weer een korte rondleiding en uitleg over de geschiedenis van het landhuis.

We vervolgen onze weg naar Lanckorona, een idyllisch dorpje dat net zo klein is als Stryszów. Onderweg stoppen we nog bij een kerk. Ook in Lanckorona zijn er slechts 2000 inwoners. Het dorp ligt aan de voet van het Beskidy gebergte. In dit dorp zijn nog oude orginele houten huizen te vinden. Ook zijn er ruïnes van het voormalige kasteel dat hier van de 14e tot de 20ste eeuw stond.  Terwijl onze begeleiders naar de plaatselijke bakker gaan, genieten wij vooral van de rust, het dorpse leven en het maken van mooie foto's.

Alhoewel wij al het gevoel hebben veel te hebben gezien en te hebben gedaan, is er nog één laatste stop op het programma. We gaan we terug naar Kraków en stoppen in Tyniec. Vroeger een dorp op zich, nu geannexeerd door Kraków. We bezichtigen het Benedictijnen klooster, gelegen aan de Wisla. Het klooster zelf mag je niet bezichtigen. Je kunt echter wel de kerk bekijken en het museum. Alhoewel dit museum niet altijd te bezichtigen is, weet onze gids het zo te regelen dat hij persoonlijk een rondleiding mag geven. Als laatste bekijken we nog het kloosterwinkeltje waar we trappistenbier uit Nederland tegenkomen. Tyniec is de laatste stop en we rijden richting het centrum van Kraków. Na een tocht van ruim 8,5 uur, staan we weer midden in het stadse leven.

Algemene gegevens

Cracow City Tours
http://www.cracowcitytours.pl/
Prijs 260 zloty.
Dagelijks beschikbaar op aanvraag.
Vertrek om 8:30.
Minimum van 2 personen vereist.
Entreegelden voor de diverse bezienswaardigheden inbegrepen.
Wadowice is normaliter geen onderdeel van deze tour.