Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De beste plek om het nationaal park Bialowieza en het omliggende woud te verkennen, is het gelijknamige dorp Bialowieza. 

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid van Bialowieza is het omliggende woud en het nationaal park Bialowieza. Vanuit Bialowieza kun je het park zowel te voet als met de fiets verkennen. Er zijn verschillende plekken waar je een fiets kunt huren. 

Paleispark

In het dorp ligt het 'Parc Palacowy' oftewel het paleispark. Dit park is ontworpen eind 19e eeuw en was bedoeld als uitvalbasis voor de Russische tsaren als zij in de zomer in het woud uit jagen gingen. Daarvoor werd dan ook een paleis gebouwd en diverse ander bijgebouwen waaronder een badhuis en een huis voor de koetsiers. Het ontwerp is ontleend aan Engeland, waar het in die tijd zeer gebruikelijk was om op deze manier parken aan te leggen. Het paleis is in 1944 helaas afgebrand en daardoor niet meer te bekijken, maar de meeste bijgebouwen zijn intact gebleven. Het park is bijzonder omdat het het enige overgebleven jachtresidentie is uit de tijd van de Russische tsaren. Toegang tot het park is gratis. 

Natuurmuseum

Het Natuurmuseum is gevestigd in het grootste gebouw in het Paleispark, namelijk daar waar vroeger het paleis van de tsaren stond. Het museum gaat over de flora en fauna van het omliggende woud en de geschiedenis van dit gebied. Ook vind je er opgezette dieren en diverse soorten planten. Je kunt het museum alleen bezoeken in combinatie met een audiotour die op gezette tijden gaat. De entree bedraagt 12 PLN.

Russisch Orthodox kerk St Nicolas

Naast het postkantoor vind je de Russisch Orthodox kerk St. Nicolas.  Deze kerk werd in de tijd van de tsaren door hen bezocht als zij hier uit jagen gingen. 

Bekijk ook eens de website van het Pools Verkeersbureau voor meer informatie over Bialowieza en omgeving. 

 

Eten & Drinken

In dit deel van Polen vind je een aantal streekgerechten met Russische invloeden die je niet zo snel elders in het land zult vinden. Gerechten die je zeker moet proberen zijn: solianka (russische soep), kopytka (langwerpige deegwaren) en kartacze (aardappeldeegballen gevuld met vlees). Verder zijn er diverse soorten wildgerechten te vinden en zelfs wisentensteak of pierogi gevuld met wisent. Bekend uit deze streek is de Zubrowka wodka, wat ook wel de bison grass wodka wordt genoemd vanwege de grasspriet die erin zit. Het plaatselijke bier uit het naburige Bialystok is Zubr. Zubr betekent wisent in het Pools. 

De meeste restaurants liggen aan de voet van het Paleispark.  In het Paleispark ligt het restaurant Parkowa. Daarnaast vind je aan de ul. gen Waskiewicza Pizzaeria Siciliana. Een zeer goede pizzeria, waar je ouderwets aan de balie je eten besteld. Verderop in dezelfde straat ligt restaurant Stoczek met plaatselijke gerechten. De grotere hotels beschikken over een eigen restaurants en bij particuliere accommodatie kun je soms ook avondeten krijgen. 

Een bijzonder restaurant is restaurant Carska. Dit restaurant is gevestigd in het voormalige station Bialowieza Towarowa. Dit station is in 1903 in opdracht van Tsaar Nicolas II gebouwd. Hij wilde niet langer meer met paard en wagen naar Bialowieza afreizen. Sinds 2003 is hier een restaurant gevestigd. Het eten is duurder dan elders in het dorp maar je vindt hier diverse streekwildgerechten (tussen de 50 en 90 PLN) en ook de vegetarische gerechten zijn erg goed (tussen de 30 en 40 PLN). Het is zeker de moeite waard. Het restaurant is gelegen buiten het dorp aan de Stacja Towarowa Street 4. 

De enige pinautomaat is te vinden bij Hotel Zubrowka. Bialowieza beschikt ook over een postkantoor; deze vind je naast de St Nicolas kerk. Er zijn aan de ul. gen. Waskiewicza diverse kleinere winkeltjes. Een grotere supermarkt vind je aan het begin van het dorp nabij het bezinestation aan de Grudkowska. 

Overnachten

Je vindt in Bialowieza allerlei soorten accommodatie van kamers bij particulieren tot luxe hotels. Aan het einde van het dorp ligt het hotel Bialowieski, een van de oudste hotels van het dorp en een aanrader. Je kunt bij het hotel onder meer fietsen huren en het beschikt over een eigen zwembad inclusief diverse spa faciliteiten. Heerlijk na een lange wandel- of fietsdag. Ook tijdens een sombere dag hoef je je dus niet te vervelen. Nagenoeg alle kamers zijn voorzien van een balkon. Het hotel heeft ook een eigen restaurant. 

Vervoer van en naar Bialowieza

Er rijdt een bus van de private maatschappij Voyager naar Bialowieza vanaf Bialystok. De busreis duurt 2 uur en rijdt slechts enkele malen per dag. Een enkele reis bedraagt 14 PLN. Daarnaast betaal je voor elke tas die je meeneemt 2 PLN extra. Dit geldt ook voor een simpele dag rugzak. Een kaartje koop je bij de buschauffeur. Gepast of klein geld (lees: 20 PLN) is handig. Er zijn diverse haltes in Bialowieza maar let op dat je tijdig moet aangeven dat je eruit wil. Dat hoeft niet bij de eindhalte bij Hotel Bialowieski, daar stopt de bus sowieso. Met eigen vervoer is het helemaal makkelijk om Bialowieza te bereiken. 

In Bialowieza zelf zul je je eigen vervoer gebruiken of als je geen auto hebt, een fiets. Afhankelijk van waar je in het dorp je accommodatie hebt, is een fiets zelfs onmisbaar.