Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 112.73 naar Krakow Nu boeken

Mooie architectuur, kathedralen, bossen, musea en klooster. Kraków heeft het allemaal te bieden. 

Bezienswaardigheden

Het oude centrum van Kraków

Een verkenning van het oude centrum in Kraków begint bij Barbican. Een fort wat in de 15 eeuw samen met de stadsmuur de stad diende te beschermen. Het startpunt van de Koninklijke route naar Wawel is hier, bij de Florianska poort. Via ulica Florianksa komt je uit op Rynek . Dit is het grote marktplein en het centrale middelpunt van Kraków. Het is een van de grootste pleinen van Europa. Op het plein vind je de textielhallen en diverse kraampjes met souveniers. Onder het Rynek is een permanente tentoonstelling te vinden van opgravingen uit de Middeleeuwen: Rynek Underground. Je maakt in dit museum kennis met de handelsgeest van Kraków.  Dit museum is in het toeristenseizoen vrij populair en het is dan ook aan te raden om van te voren tickets te reserveren via het online ticket systeem van Rynek Underground. Je bestelt tickets en moet op de aangegeven tijd je tickets ophalen bij de kassa en pas ter plekke betalen. Een handig systeem want stel dat je je tijdslot mist, dan ben je je geld in ieder geval niet kwijt. Aan de rand van het plein staat de Mariakerk (Kosciol Mariacki). Elk uur speelt er een trompetsignaal. Het is ook mogelijk om de kerk van binnen te bekijken.

De Koninklijke route in Kraków brengt je via ulica Gródzka naar Wawel. Op de ulica Gródzka kun je veel kerken bezichtigen. Onder meer de SS Paul & Peter kerk, waar de hekken door beelden van de 12 apostelen worden gesierd.

In Kraków zijn diverse musea te vinden onder de vlag van het Nationaal Museum. Naast het hoofdgebouw zijn er ook depedances bijvoorbeeld de textielhallen, Jan Mateko huis, Stanislaw Wyspianaski Museum en het Karol Szymanowski Museum. Het laatst genoemde museum ligt in Zakopane. Klik hier voor meer informatie over de diverse depedances.

Wawel

Ten zuiden van het Rynek ligt Wawel. Op Wawel staat zowel een kathedraal als een kasteel. De kathedraal is apart te bezoeken van het kasteel. In de kathedraal liggen nagenoeg alle voormalige Koningen en Koninginnen van Polen begraven. Kraków was voorheen de hoofdstad van Polen. Wawel is ook de plek waar de omstreden president Lech Kazynski zijn rustplaats heeft gekregen, tot grote ergernis van vele Polen. Wawel is voor hen een heilige plek en daar hoort hij niet thuis in hun ogen. De kathedraal is gratis te bezichtigen. Voor de tombes, de Sigismund bell tower en het museum dien je tickets te kopen.  Deze tickets kosten 12 zloty per persoon. Kijk voor meer informatie op de website van Wawel kathedraal.

Het kasteel heeft diverse tentoonstellingen waaronder de kroonjuwelen en de wapens, reconstructies van het oude Wawel (Lost Wawel) en de state rooms en private appartments. De private appartments kun je alleen met een rondleiding bezoeken. Je kunt het beste bij de ticket office vragen wanneer er een Engelstalige gids beschikbaar is. Soms kan het gebeuren dat je een flinke tijd moet wachten en dan is het zonde als je al een kaartje hebt gekocht. Voor de overige tentoonstellingen krijg je een tijdstip door waarop je de tentoonstelling mag bekijken. Wil je alles bezoeken dan komt je op minimaal 70 zloty aan kosten voor de tickets uit. Voor elke tentoonstelling dien je namelijk een apart kaartje te kopen. In de zomermaanden zijn er echter op maandagochtend gratis tickets beschikbaar voor individuele reizigers en van november tot maart op zondag. Wees wel op tijd want er is maar een beperkt aantal tickets beschikbaar! Ook kun je lang niet alle onderdelen bezoeken. Voor de state rooms en private appartmens zijn er geen gratis tickets te krijgen. Meer informatie kun je vinden op de website van Wawel kasteel.

Toegang tot Wawel is altijd gratis, als je geen tentoonstellingen wilt bekijken. Je hebt vanaf de zijkanten prachtig uitzicht over de rivier de Wisla Als je via de trap omhoog gaat, zul je aan de kant van de Wisla ook een vuurspuwende draak zien. Verder is het zeker de moeite waard om langs het water richting Podgórze te wandelen op een zomerse dag.

Kazimierz (joodse wijk)

Ooit begon Kazimierz als zelfstandig dorp. Eind 18e eeuw werd het ingelijfd door de grote stad en werd het een wijk van Kraków. De oude Joodse wijk is de wijk waar aanvankelijk veel Joden (verplicht) woonden en die tot de Tweede wereldoorlog en de vorming van het Getto ook het hart van de Joodse gemeenschap in Kraków was. Veel is tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest maar er zijn weer een aantal synagogen herbouwd. Deze kan je tegen een kleine fee bezoeken. Het oude joodse kerkhof is ook interessant, zeker de klaagmuur die is gebouwd van stukken grafsteen die door de Nazi's onherstelbaar vernietigd waren.

Kazimierz kent na de Tweede Wereldoorlog een interessante geschiedenis. Aanvankelijk werd deze wijk vermeden. Er waren geen lantaarnpalen en toeristen kwamen hier al helemaal niet. De armste delen van de bevolking woonden hier. Pas begin jaren '90 begon deze wijk zich weer goed te herstellen en te ontwikkelen. Zo werd het eerste restaurant (weer) geopend. Enkele van de paar honderd Joden die nu nog in Krakow wonen hebben in deze wijk ook Joodse restaurants opgezet. Op Plac Nowy kun je de beste zapiekanki van Krakow krijgen.

Elk jaar is er eind juni een groot Joods Festival in Kraków.

Podgórze

De wijk Podgorze heeft ook veel oorlogsgeschiedenis en was ook de locatie van het Joodse Getto. Zo is hier het bekende museum Schindlers Factory, ook wel bekend van de film Schindlers List. Het in 2006 geopende museum maakt handig gebruik van de populariteit van deze film. Een klein deel van het museum laat je zien hoe Schindler talloze Joden wist te redden en biedt ook een kijkje in zijn leven. Zo kan je zijn werkkamer bekijken en de voorwerpen die werden gemaakt. Het overgrote deel van het museum gaat echter over Kraków tijdens de oorlog en dan zowel de Polen als de Joden. Dit wordt vooral tentoongesteld door heel veel foto’s en maar weinig echte voorwerpen. De entree is ongeveer 17 zloty. Het museum ligt buiten het centrum. Het beste kun je een tram pakken naar de halte Plac Bohaterów Getta.

Bij de tramhalte heb je een monument voor de Joden, de zogenaamde verloren stoelen. ’s Avonds zijn deze verlicht en lijken ze te zweven. Aan ditzelfde plein vind je Apteka Pod Orlem. Letterlijk betekent dit de apotheek onder de adelaar. Deze apotheek was een belangrijk centrum ten tijde van het Joodse ghetto. De eigenaar Tadeusz Pankiewicz zorgde ervoor dat hier voedsel en medicijnen werden geleverd en ook de mogelijkheid bestond boodschappen te versturen naar mensen buiten het ghetto. Je kan deze apotheek bezoeken. Het is heden ten dage een museum. Het is mogelijk om een combi-ticket te kopen die ook geldig is voor een bezoek aan het Schindlers List Museum. Resten van de voormalige ghetto muren vind je ter hoogte van ulica Limanskiego 69 en ulica Lwowska 25-29.

Je kunt vanaf hier nog een stuk verder met de tram en dan lopend naar de locatie van het vroegere kamp Plaszów. Van het kamp is weinig meer over, al staat de villa waar commandant Ammon Goeth woonde er nog steeds. Verder zijn er diverse gedenkplaatsen waaronder een zeer groot monument en, als je goed zoekt, vind je nog voormalige resten van een oud kerkhof. Het kamp is namelijk gebouwd op een voormalig Joods kerkhof.

Nowa Huta

Wie terug wil naar het communisme kan het beste een bezoek brengen aan de suburb Nowa Huta. Nowa Huta is een van de bekendste suburbs in Krakow. Nowa Huta is opgebouwd in de jaren ’50 en was bedoeld als een ‘paradijs’ waarin wonen en werken gecombineerd zouden worden. Werknemers van de staalindustrie konden vlakbij hun werk wonen omringd door groene parken. Het was een paradijs volgens het communistisch ideaal. Adviezen van de lokale bevolking over het al dan niet bezoeken van Nowa Huta op eigen gelegenheid zijn tegenstrijdig. Het beste is bij daglicht deze wijk te bekijken. Een deel van Nowa Huta is te bereiken per tram en dit schijnt dan ook het ‘veilige deel’ van Nowa Huta te zijn. Tram 4 en 22 brengen je naar Plac Centralny. Er zijn gebieden in Nowa Huta waar  knokploegen, met name in de avond en nacht, huishouden.

Salwator

Ten westen van de oude stad, ligt Salwator. Dit is een van de groenste wijken van Kraków. Je komt hier door tram 1, 2 of 6 te nemen en uit te stappen bij de eindhalte. Bij de tramhalte, aan de Wisla rivier, ligt het klooster van de Norbertijnen. Alhoewel het klooster op deze plek in  de 12 eeuw is opgericht, dateert de huidige bouw uit de 17e en 18e eeuw. Elk jaar vertrekt vanaf hier in juni de Lajkonik processie. Tegenover het klooster staan de kapel van St Margaret en een kerk. Deze zijn alleen open tijdens de mis. Vanaf hier kun je de berg op wandelen richting Kosciuszko Mound. Dit is een monumentale berg ter ere van Tadeusz Kosciuszko, een Poolse vrijheidsstrijder. De wandeling is ongeveer 1,6 km berg op. Om de mound zelf te bezichtigen, moet je 11 zloty betalen. Je kan dan vanaf de top bij heldere dagen genieten van een prachtig uitzicht. ook zijn er diverse tentoonstellingen te zien. De weg naar de top is een pittige klim en zeker in de brandende zon. Grappig weetje: In Australië is een 2228 hoge berg naar Kosciuszko vernoemd. De berg in Salwator is bij lange na niet zo hoog!

Las Wolski

Las Wolski is de naam van het bos ten westen van Kraków. Dit bos is heerlijk om tijdens de zomerdagen te bezoeken. Je vindt hier verkoeling en rust. In het bos zijn diverse bezienswaardigheden. Zo is er een dierentuin en ook hier is een kunstmatige berg gebouwd; Pilsudski Mound. Vanaf deze berg heb je ook hier een mooi uitzicht en geldt ook dat insmeren op zonnige dagen een must is anders verbrand je levend. Deze berg is gratis te beklimmen. Wat meer in het westen ligt het klooster van de Benedictijnen order Camaludenzers. Dit klooster is slechts op enkele dagen per jaar te bezichtigen door vrouwen. In Las Wolski heb je diverse wandelroutes. Deze routes staan goed aangegeven. Zo kun je vanaf de dierentuin in 20 minuten naar Pilsudski Mound of in 25 minuten naar het klooster lopen. Vanaf Pilsudski Mound kun je in 1 tot 1,5 uur richting Kosciuszko Mound en Salwator wandelen. Onderweg zul je ook een dorpje passeren omdat het bos daar ophoudt. Let daar goed op want de route staat daar wat minder goed aangegeven. Het bos is goed te bereiken met openbaar vervoer. Je neemt een tram uit het centrum naar het Cracovia stadium en daar brengt lijn 134 je naar de dierentuin.

Tyniec

Tyniec was tot 1973 een zelfstandig dorp maar is sindsdien één van de districten van Kraków. Tyniec ligt ongeveer 12 km vanaf het centrum van Kraków. Tyniec is het meest bekend vanwege het Benedictijnen klooster, gelegen aan de Wisla. Het klooster zelf mag je niet bezichtigen. Je kunt echter wel de kerk bekijken en het museum. Het is ook mogelijk om een rondleiding te krijgen tegen betaling. Het is ook leuk om het winkeltje te bezoeken. Ze verkopen hier allerlei kloosterproducten en zelfs kloosterbier uit Nederland. Meer informatie kun je lezen op de website van het Tyniec klooster. Hier vind je ook hoe je met het openbaar vervoer naar het klooster kan komen.