bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Ik heb  een reisverslag geplaats van mijn bezoek aan de vernietigings /concentratie kampen Auschwitz en Birkenau.
Aushwitz is ook makkelijk individueel bereikbaar. Er rijden verschillende bussen vanaf station tot aan Aushwitz (11 tot 14 zloty enkel). Rit duurt 1h30 tot 1h45. Je kan eveneens een trein nemen naar Aushwitz, al rijden deze minder frequent en doen ze er twee uur over. Vanaf het treinstation in Aushwitz is het nog een stukje wandelen of kan je een taxi/bus nemen tot aan de ingang van het museum.

Vandaag staat er een trip naar Auschwitz op het programma. Met het openbaar vervoer kom je alleen bij kamp I en met een toer ook in Birkenau. We gaan met 30 man op pad. In de bus krijgen we een film te zien over de bevrijding van Auschwitz door de Russen. De beelden zijn af en toe erg schokkend.Overal zie je lijken liggen. De uitgemergelde mensen, de baby's die met gif bewerkt zijn en meer van dat soort gruwelijke dingen. Als we een uur later in Auschwitz staan is de toon al gezet. Dit wordt een zware dag met schokkende verhalen. Veel verhalen ken je al maar om dan op de aarde te staan waar 1 miljoen mensen ook hebben gestaan die het kamp niet hebben overleefd is toch even anders.
 
Een goede gids leidt ons rustig over het terrein. Te beginnen bij de wel bekende poort met de tekst "Arbeid macht Frei".Kamp I was voor de oorlog een Poolse kazerne. Bij de poort stond iedere dag een band te spelen als de werkers na 10 a 12 uur terug kwamen naar het kamp. De gevangenen konden dan al marcherend naar binnen en geteld worden. Wanneer de telling niet klopte moest iedereen buiten blijven staan totdat de gevluchte was gevonden en opgehangen. Op blote voeten, in de sneeuw bij min 10 en soms wel 20 uur lang. Het beeld van afgestorven voeten is afschuwelijk. We lopen door de sneeuw tussen de stenen barakken, de wachttorens en de prikkeldraad omheining. We gaan een aantal barakken binnen die ingericht zijn als museum. Hier mag niet gefotografeerd worden.Geen foto's dus van de zeer indrukwekkende vitrines met persoonlijke bezittingen van de gevangenen. Alles werd ze afgenomen bij binnenkomst in het kamp. Omdat hen verteld was dat ze naar een eigen streek gingen om een nieuw leven op te bouwen hadden ze veel mee. Er zijn kamers vol spullen. En dan te bedenken dat dit maar een fractie is van wat de duitsers buitgemaakt hebben. Dat is bijna niet te bevatten.
1 hele wand van een kamer is een vitrinekast met kilo's en kilo's mensenhaar. Van het haar werd stof voor jassen en sokken gemaakt. Hoe ziek!

Een hal vol koffers, een kamer vol borstels en kammen, een zaal vol schoenen. Echt ongelooflijk. En bij ieder item hoort een persoon die het niet overleefd heeft. Zo liggen er ook een paar honderd brillen. Die werden door gestuurd naar Duitsland voor de soldaten. Een gevangene die binnenkwam met een bril werd gelijk naar de gaskamers gestuurd. Van alle mensen die binnen kwamen ging maar een kwart door naar de werkkampen, oftewel de barakken. Oude mensen, zwakke mensen, kinderen onder 12 en zwangere vrouwen gingen gelijk door naar de gaskamers. Ze wisten niet dat ze de dood tegemoet liepen. Er was ze verteld dat ze zich mochten gaan wassen. Ondergronds waren de ruimtes waar ze zich moesten uitkleden en daarna naar de "douche ruimte". Met 2000 mensen tegelijk. Via gaten in het dak werden korrels naar binnen gegooid die gas werden, 20 minuten later was iedereen dood.

De gaskamer in Auschwitz I was ouder en kleiner dan de grote van Birkenau. Voor mij misschien wel het meest indrukwekkende onderdeel van de dag om die gaskamer binnen te lopen. Om te staan in een ruimte waar 700 mensen tegelijk vergast werden. Om omhoog te kijken in de gaten waar de korrels door naar beneden kwamen en om de verbrandingsovens te zien. Wanneer we met z'n alle de gaskamers uitkomen en terug lopen naar de poort heb ik het gevoel mee te lopen in een begrafenisstoet. Iedereen is in zichzelf gekeerd en kijkt naar zijn schoenen terwijl ie langzaam door de sneeuw loopt.

We stappen voor 5 minuutjes in de bus naar concentratiekamp Birkenau. Het grootste kamp van Nazi-duitsland. Hier werden 1.1 miljoen mensen gedood. Het terrein is 2,5 bij 2 kilometer groot en herbergde ruim 100.000 gevangenen per keer. Hier werden mensen ondergebracht in houten barakken die oorspronkelijk bedoeld waren voor paarden. De muren hadden kieren en er zat zelfs een ventilatie "kier" van zo'n 50 centimeter in het dak waardoor water, wind en sneeuw naar binnen kon komen.
Birkenau is heet groot en uitgestrekt op een vlakte. Wij waaien zo'n beetje uit onze mutsen en thermo-ondergoed. Na een half uur hebben we gevoelloze vingers en het is "maar" rond het vriespunt.
Hier zijn in de winter maakt het heel makkelijk om je in te leven in de bizar zware omstandigheden waarin de mensen hier leefde.Geen verwarming, nauwelijks kleding, geen dekens, geen wind of waterdichte behuizing en geen eten. De mensen leefde hier gemiddeld nog 2 maanden na binnenkomst.

Toers: Cracow City Tours
Plac Matejki 2 (plein bij de poort in het park)
Zeer veel toers voor schappelijke prijzen.
De toer "Auschwitz en Birkenau" was €20 en duurde 6 uur.
www.cracowcitytours.pl