Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

In Polen heb je in de meeste steden ruime keuze aan accommodatie. Variërend van een hotel tot een guesthouse tot een hostel.  Ook zijn er berghutten en campings. Daarnaast verhuren Polen soms ook zelf kamers. Noclegi (huren) of pokoje (kamer) aan de buitenkant van een hotel, appartement of een prive-huis betekent dat er kamers vrij zijn.

De duurste stad om te verblijven is Warschau (kamers voor gemiddelde prijs zijn vanaf 200-250 zloty in een gemiddeld hotel in een tweepersoonskamer). De meeste budgetreizigers kiezen dan ook voor een hostel. Er zijn enkele hostels in Warschau, maar veel minder dan in bijvoorbeeld Kraków waar het bulkt van de budgethostels. Het is dan ook verstandig in het hoogseizoen je hostel in Warsaw eventueel vast te leggen.

Hostels

In de meeste grote steden zijn er hostels. Kraków kent de meeste hostels en daar is dan ook altijd goedkope accommodatie te vinden. Meestal zijn kamers vanaf 30-35 zloty inclusief ontbijt. Tweepersoonskamers in hostels zijn vrij schaars in Krakow. In kleinere plaatsen zijn vaak geen hostels beschikbaar. Maar daar geldt dat er vaak wel andere accommodatie beschikbaar is zoals bij mensen thuis of een pension. In de universiteitssteden zijn er in de zomermaanden ook studentenflats die worden ingezet als hostel.

Hotels, appartementen en guesthouses

Hotels kunnen heel duur zijn. Met name in Warschau betaal je voor een viersterren hotel soms meer dan 400 zloty per nacht. Toch is ook een hotel in Warschau betaalbaar. Kijk bijvoorbeeld in het weekend naar de rates van zakenhotels. Deze dalen dan omdat er minder vraag is. Een goed alternatief is een appartement. Zeker als je met meer dan 2 personen bent. In veel steden worden er appartementen aangeboden waarbij je goedkoper uit bent met een grotere groep dan als je in een hotel gaat zitten.

PTTK

Een bijzondere categorie hostels zijn de PTTK hostels (ook wel Dom Turusty genoemd). De PTTK is van oorsprong een Touristen informatie centrum maar zij beheren ook hostels. Meestal zijn daar ook voor een budgetprijs (55-75 zloty) eenpersoonskamers te boeken. De kwaliteit van een PTTK hostel kan laag zijn; dat wil zeggen dat alleen het minimale aanwezig is. Dit betekent niet dat alle PTTK hostels per definitie slecht zijn; het varieert per plaats.

Berghutten

Naast de PTTK hostels, heeft PTTK ook zogeheten “schroniska gorskie”. Dit zijn hutten in de bergen. Als je een lange berg hike doet, is er vaak wel een hut in de bergen te vinden waar je terecht kan voor een slaapplek en om wat te eten. Maar ook hier geldt dat de standaard vrij laag is. (Het schijnt dat ze zelfs verplicht zijn iedereen binnen te laten ongeacht of er plek is!). Op de website van PTTK kun je meer informatie over deze berghutten vinden.

Kamperen

In Polen zijn er ook kampeermogelijkheden. Dit kan vaak van mei tot september, alhoewel er ook campings zijn die korter open zijn. Op www.pfcc.eu kun je kijken welke campings officieel geregistreerd staan maar er zijn ook vele Polen die hun ‘achtertuin’ beschikbaar stellen om te kamperen.