Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Reizen in de Palestijnse gebieden is goed mogelijk maar wel wat lastiger dan in veel andere landen in de regio. Je kunt deels gebruik maken van het openbaar vervoer in de vorm van bussen of gedeelde minibusjes (servees). Daarnaast kan je een auto huren of gebruik maken van taxi's.

Omdat het op dit moment voor toeristen niet mogelijk is te reizen in Gaza gaat deze informatie over de Westelijke Jordaanoever (westbank).

Algemeen

Hoe snel en makkelijk je rond kunt reizen in de Palestijnse gebieden is erg afhankelijk van de veiligheidsituatie. Er zijn in de Palestijnse gebieden diverse checkpoints. Deze kom je regelmatig tegen bij de overgang tussen een door de Palestijnse autoriteiten beheerd gebied (zone A & B) of een door de Israëli’s gecontroleerd gebied (zone C). Naast de vaste checkpointen kan je ook mobiele controles tegen komen.

Wanneer alles rustig is ben je snel langs een checkpoint. Bij spanningen zijn de controles strenger en kan het enige tijd duren voordat je door de controle bent. Ook tijdens bepaalde Joodse feestdagen wanneer de kans op aanslagen hoger wordt geacht zijn er meer en strengere controles.

Met uitzondering van de populaire routes kan je het beste ruim de tijd nemen voor je reis en zo vroeg mogelijk in de ochtend vertrekken. In de namiddag is er al een stuk minder verkeer en in de avond zal je me uitzondering van de routes binnen de steden vrijwel geen openbaar vervoer meer tegen komen. 

Openbaar vervoer

Er zijn in de Palestijnse gebieden geen treinen. Al het openbaar vervoer gaat over de weg. 

Bussen 

Tussen sommige steden in de Palestijnse gebieden gaan bussen. Ook vanuit Jeruzalem gaan bussen naar steden zoals Ramallah en Bethlehem. Met uitzondering van deze routes zijn bussen over het algemeen niet zo handig omdat ze niet vaak gaan. Bussen zijn wel het goedkoopst.

Service’s taxi

Meestal zijn Service taxi’s gele busjes met plek voor 9 personen. De Palestijnen noemen deze busjes vaak "Servees" die Israeli noemen ze "Sherut". Er zijn geen vaste tijden, de servees vertrekt wanneer deze vol genoeg zijn of op drukke routes wanneer er een nieuw busjes aankomt. Servees zijn ideaal voor drukke routes. Zo vertrekt van Bethlehem naar Hebron overdag om het kwartier wel een busje en tussen Jericho en de buitenwijken van Jericho kom je overdag om de 5 min wel een servees tegen. Deze servees wachten niet met vertrekken tot ze vol zijn en stoppen onderweg ook om mensen mee te nemen.

Op andere routes zoals Bethlehem-Jericho kan het echter wel eens heel lang duren voor je busje vol genoeg is om te vertrekken. Een optie is dan om het hele busje af te huren door voor enkele van de lege plekken te betalen.

Servees rijden echt voor de lokale bevolking en zijn dus helaas voor de meeste buiten de steden gelegen bezienswaardigheden geen optie omdat ze hier niet komen. De meeste steden hebben een centraal bus/servees station maar daarnaast vaak ook nog andere vertrekplekken voor bepaalde routes. Vraag dus goed rond waar je moet zijn. 

Taxi's

Er zijn in de Palestijnse gebieden shared taxi's en reguliere taxi's. Een shared taxi heeft een vast standplaats en route. Je deelt de taxi's met andere passagiers. Duurder dan een servees maar ook sneller vol dus daarom de beste optie voor minder populaire routes waarop je anders langer zou moeten wachten. Ook voor service taxi's is de ochtend de beste reisperiode.

Daarnaast zijn er nog reguliere taxi's deze kan je bijvoorbeeld binnen de stad gebruiken. De meeste zelfstandige reizigers die ook buiten de steden wat willen zien zullen gedwongen zijn voor een of meerdere uren een taxi te huren om naar bepaalde bezienswaardigheden te gaan. Om een taxi te huren zou je rond de 50NIS per uur moeten betalen.  

Tours

Vanuit de Palestijnse gebieden worden op dit moment weinig georganiseerde tours aangeboden die voor de gemiddelde backpacker interessant zijn. Wel kan je via je hostel met behulp van een bij hun bekende taxichauffeur een tour samenstellen. Als zo’n taxichauffeur goed Engels spreekt en vaker met toeristen werkt kan hij ook veel interessants vertellen. Vanuit Israel en dan met name Jeruzalem worden wel veel georganiseerde tours aangeboden die ook diverse bestemmingen op de Westelijke Jordaanoever bezoeken.

Auto huren

Het is mogelijk met een huurauto te reizen door de Palestijnse gebieden. De bewegwijzering is over het algemeen goed. Wel zul je te maken krijgen met de diverse checkpoints.

Let op dat de meeste in Israel gehuurde auto's niet mee mogen naar de westbank. Ook andersom kan je een in de Palestijnse gebieden gehuurde auto normaal niet mee nemen naar Israel. 

Fietsen

Als je tegen de hitte kunt is fietsen een leuke en goedkope optie om rond te reizen. Het huren van een fiets is vooral handig voor de bezienswaardigheden in de steden zelf of net erbuiten. Er zijn niet echt fietsvoorzieningen zoals fietspaden maar het verkeer is wel gewend aan fietsers. In Jericho is een winkel die fietsen verhuurd en in Bethlehem verhuren sommige hostels fietsen. Er zijn ook organisaties zoals Bike Palestine die complete fietsvakanties aanbieden.