Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Ligging

De Palestijnse gebieden bestaan uit twee delen namelijk de Gaza Strook en de Westelijke Jordaanoever (ook wel West Bank genoemd). Vanaf 1967 behoorden deze gebieden tot de staat Israël in het Midden-Oosten. Op dit moment hebben de Palestijnse gebieden een aparte status. Het is geen officieel VN erkend land maar het heeft deels zelfbestuur en is in die zin ook geen onderdeel meer van de staat Israël. Het totale grondgebied van de Palestijnse gebieden is minder dan drieduizend vierkante kilometer. In de volksmond noemen wij dit gebied vaak bij de naam Palestina. 

Behalve aan Israël grenst de de gazastrook in het zuiden aan Egypte en in het westen aan de middellandse zee. De westelijke Jordaanoever grenst in het oosten aan Jordanië.

Landschap

Het landschap in de Palestijnse gebieden is erg afwisselend zeker voor een klein gebied. Dit komt vooral door de hoogteverschillen. Het laagste punt in de Palestijnse gebieden is de dode zee op -408 meter en het hoogste punt Tall Asur op 1022m.

Hierdoor is er ook in de natuur veel afwisseling. In Bethlehem groeien bijvoorbeeld naaldbomen terwijl minder dan 100 km verderop een soort woestijnlandschap bestaat. Waar een vorm van water is, is de natuur meestal erg groen. 

Door de bergen lopen ook een aantal wadi's (rivierbeddingen).  Het makkelijkst toegankelijk is de Wadi Qelt waar je mooi kunt wandelen. Er zijn in de Westelijke Jordaanoever nog verschillende andere natuurgebieden en er worden ook wel acties ondernomen om deze toegankelijker te maken voor toerisme.