Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Geld

De munteenheid die in de Palestijnse gebieden (Palestina) wordt gebruikt is de Israëlische  Sheqel (NIS). 1 Sheqel bestaat uit 100 Agorot. Er zijn bankbiljetten van  200, 100, 50 NIS en 20 en munten van 10,5 en 1 NIS en 50 en 10 Agorot. Behalve de Sheqel worden ook Jordaanse Dinars op een aantal plekken geaccepteerd. 

Pinnen of geld wisselen

In de Palestijnse gebieden zijn in de steden meer dan genoeg pinautomaten. Helaas werken veel automaten niet met de Nederlandse of Belgische pinpas. In toeristische steden zoals Bethlehem is het makkelijker een automaat te vinden. Heb je een automaat gevonden, let dan even op want er zijn een aantal  pinautomaten, o.a. in Jericho, die geen NIS maar Jordaanse Dinar uitgeven. 

Met een visacard heb je meer mogelijkheden om geld op te nemen. Ook zijn er vele wisselkantoren waar je euro's, dollars of Jordaanse dinars kunt wisselen. 

Budget

De Palestijnse gebieden zijn duurder dan andere landen in de regio zoals zoals Egypte en Jordanië. In vergelijking met Israël zijn de prijzen echter wel lager. Met name overnachten en eten is een stuk goedkoper. 

Voor een overnachting in een tweepersoonskamer in een budgethotel betaal je rond de 120-240 JD (€25-€50 euro). Dit is afhankelijk van je bestemming. Zo liggen de prijzen in Bethlehem hoger dan in Jericho. Een maaltijd is het goedkoopst bij lokale restaurantjes die vaak gerechten zoals falafel en shoarma op de menukaart hebben staan. De entreegelden voor bezienswaardigheden in de Palestijnse gebieden vallen heel erg mee. Veel is gratis en anders ben je meestal tussen de €2-€4 euro p.p. kwijt.

Het openbaar vervoer is in de Palestijnse gebieden iets goedkoper dan in Israël. Voor een busje binnen een stad betaal je vaak minder dan één euro maar voor vervoer tussen twee steden ben je tussen de 9 en 20 shekel kwijt. Voor sommige routes of om naar een aantal bezienswaardigheden te gaan, is een taxi de enige optie. Een taxi kost je rond de 50NIS (€10) voor een uur . Dat is dus zeker iets om in je budget rekening mee te houden. Lees ook ons artikel reizen in de Palestijnse gebieden.

Als je een zelfstandige budgetreiziger in de Palestijnse gebieden bent, die met anderen een kamer deelt,  zou je moeten rekenen op een budget van €35-€45 euro per dag. Wil je regelmatig een taxi huren, reken dan op meer.