Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

De bergenpaadjes van Oostenrijk zijn uitermate geschikt om in de zomer te verkennen met de fiets of mountainbike. Het lijkt me onnodig om te zeggen, maar het landschap in de zomer is prachtig. De hoge bergen die hier en daar nog met sneeuw bedekt zijn, bossen, stromende beekjes en pittoreske dorpjes wisselen zich constant af.

Als Nederlander ben je nogal snel geneigd je eigen ‘ride’ mee te nemen, maar dat is helemaal niet nodig. Op tal van plekken kun je prima een fiets, mountainbike of zelfs een e-bike huren. In een aantal skiliften mag je zelfs kosteloos je mountainbike meenemen, zodat je van grote hoogte kunt afdalen over de smalle gravelpaadjes.

Kirchberg

Kirchberg in Tirol is een dorp dat vooral bekend staat bij wintersporters om de vele pistes en ligt in het hart van de Kitzbüheler Alpen. Echter zijn de glooiende heuvels en bergen in de zomer ook perfect voor enkele hele mooie fiets- en mountainbikeroutes.

De Gaisberg, dat in de winter gebruikt wordt voor skiën, sleeën en ijsklimmen, is in de zomer de ideale locatie om te mountainbiken. Zo kun je van de Lisi Osl trail een uitdagende route volgen met steile afgronden, obstakels, bruggen en smalle paadjes.

De natuurlijke trail van 2.5 kilometer heeft een hoogteverschil van 450 meter en heeft als moeilijkheidsgraad S1 tot en met S2 (= gemakkelijk tot gemiddeld) en wordt in Oostenrijk gezien als een beginnerstrack. Voor ons Nederlanders, die vooral vlakke wegen gewend zijn, is de route vooral uitdagend en erg leuk.

Er zijn verschillende opties mogelijk om de Lisi Osl trail te berijden. Namelijk met de mountainbike omhoog én omlaag. De route omhoog is erg mooi, maar redelijk pittig (zonder e-bike) en kost je ongeveer 1 uur wanneer je een redelijke conditie hebt. Gemakkelijker is het om met de skilift naar de top te gaan en alleen de afdaling te doen.

Andere trails in de buurt van Kirchberg zijn de Gaisberg trail, welke een heel stukje pittiger is dan de Lisi Osl trail ook al liggen ze bijna naast elkaar. Deze uitdagende trail heeft enkele plekken waar gesprongen en steile afdalingen gemaakt moeten worden. Voor de minder ervaren mountainbikes is er ook een ‘chicken way’ dat als alternatief geboden wordt voor de lastige stukken. De lengte van het parcours is 2 km en heeft level S3.

E-Bike

Bikeacademy Kirchberg verhuurt verschillende soorten fietsen, waaronder ook mountainbikes en e-mountainbikes. De e-mountainbike is het perfecte vervoersmiddel wanneer met een klein beetje inspanning ook naar de top van de Gaisberg wilt fietsen. Door elektrische ondersteuning van de fiets is het voor vrijwel iedereen mogelijk om deze berg te beklimmen. Onderweg naar boven heb je prachtig uitzicht over de vallei en de omgeving en maak je verschillende stops, een absolute aanrader. Helemaal aan de top is het mogelijk om vrijwel alle bergtoppen in de buurt te bekijken. Van de Hohe Salve in het westen tot aan de Wilde Kaiser in het noorden. Vergeet daarom niet je camera mee te nemen.

Op de top van de Gaisberg kun je na of voorafgaand aan al je inspanningen ook relaxen in de Gaisbergstüberl. Wanneer je eenmaal de top bereikt hebt laat je jezelf via een andere route de berg af naar Kirchberg rollen.

Voor de verschillende trails en opties kun je een kijkje nemen op deze website, met een mooi overzicht van alle parcours, afstanden en moeilijkheidsgraad.