Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Openbaar vervoer Oman

In Oman is er weinig openbaar vervoer. In de steden kan je gebruik maken van mini-busjes, maar een taxi is vaak handiger.

Er gaan wel lange afstandbussen maar eigenlijk alleen tussen de verschillende steden zoals Muscat, Sur en Nizwa. Daarnaast wordt er veel gelift in oman door de lokale bevolking. Ga er wel vanuit dat je ook hier wat geld voor moet betalen.

Tours

Vanuit Muscat worden wel enkele tours aangeboden. Maar je betaalt hiervoor echte absurde prijzen en bent bijna zeker goedkoper uit als je zelf een auto huurt.

Auto huren Oman

Wil je echt wat van de attracties van Oman buiten de steden zien dan zul je een auto moeten huren. Een gewone auto is vaak voldoende want er worden in Oman in rap tempo asfalt wegen aangelegd.

De belangrijkste steden zijn goed bereikbaar. Ook is de weg langs de kust richting Sur helemaal geasfalteerd en zijn de Wadi's langs die route met een gewone auto bereikbaar. Ook de route naar de beehive tombes van Bat is geasfalteerd.

Zelf rijden in Oman is goed te doen. De bewegwijzering is zowel in het Engels als in het Arabisch. Ook zijn er speciale bruine borden naar attracties zoals wadi's. De asfalt wegen zijn van goede kwaliteit en het is niet druk op de weg. Het is wel belangrijk dat je een reserveband bij je hebt en deze kan verwisselen. Ook moet je zorgen voor voldoende water en eten. Je rijdt soms op plekken waar uren geen ander vervoer langs komt.

Langs de doorgaande wegen, vaak bij afslagen, vind je op regelmatige afstand tankstations. De benzine is een stuk goedkoper dan in Nederland.

Het is nog steeds goed mogelijk off-road of op gravel te rijden in Oman. Je hebt hiervoor wel een auto met 4wheel aandrijving nodig. Je kunt dan ook een aantal afgelegen Wadi’s bezoeken of bijvoorbeeld de spectaculaire route van Jebel Shams over de bergen naar de kust rijden. Rijden in de woestijn van de Wahibi Sands wordt echter afgeraden tenzij je met een gids gaat.

De gravel wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. Het rijden hier is niet te moeilijk. Als je gewoon rustig aan doet en de auto wanneer nodig in low-gearing zet kom je de meest steile wegen toch zonder  problemen over.
Een tip is om het boek "Oman off-road explorer" te kopen. (In Nederland via internet of in Oman op het vliegveld). Dit boek geeft 26 verschillende routes in Oman die je kan combineren en geeft duidelijk uitleg over hoe je overal komt en goede uitleg over verschillende attracties.

Een auto kan je vooraf via internet huren maar het is ook mogelijk om dit ter plekke te doen. Voordeel is dat je wellicht een lagere prijs kan bedingen. Aan de andere kant kan de auto die jij wil hebben ook net niet meer beschikbaar zijn en de verhuurbedrijven liggen verspreidt over de stad.

Het belangrijkste waarop je moet letten is dat je ongelimiteerd aantal kilometers hebt. De prijs is ook afhankelijk van de het aantal dagen, huur je voor een week of langer dan is de prijs aanzienlijk minder dan wanneer je maar een dagje een auto wilt huren.

Als prijs indicatie: voor een gewone auto werd €22,- per dag betaald (ter plekke), voor een kleine 4wd €55,- (via internet) bij huur voor een (kleine) week.