Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 79.24 naar Muscat Nu boeken

Een leuke en makkelijke route om te rijden is de kustroute van Muscat naar Sur. Met als hoogtepunt een bezoek aan de schilpadden stranden van Ras al Jinz. Je kunt hier in de buurt slapen en dan de volgende dag via de binnenlandse route weer terug rijden naar Muscat of naar Nizwa. Twee dagen is voldoende voor deze route, als je ook wilt slapen in de Wahibi Sands of de Wadi's langs de kustweg uitgebreid verkennen trek dan drie dagen uit.

Kustweg Muscat naar Sur

Wanneer je de kustweg vanaf Muscat naar Sur volgt kom je verschillende attracties tegen. Met een 4wd auto, een goede kaart en een halve dag tijd kan je van de kustweg af gaan en via Wadi Dayqah en en As suwah een omweg door de bergen maken, je komt ter hoogte van Dibab weer op de kustweg uit. Ongeveer 8-9 km na het dorpje dibab moet je even goed opletten voor het  Dibab Lake Park hier is een sinkhole waar je prachtig kunt zwemmen.

Bij Wadi Ash Shab langs de weg kan je parkeren en een stukje lopen. Helaas is de wadi door de aanleg van een brug behoorlijk ontsierd maar je kunt er wel prima even zwemmen. Vlak na Wadi Ash Shab is wadi Tiwi erg de moeite waard. De wadi is bewoond, verwacht dus geen prive zwemmogelijkheden. Je hebt een aantal kleine traditionele dorpjes waar je langs en doorheen kunt rijden. Je ziet bewoners in traditionele kledij aan het werk op het land. Hoe dieper je in de wadi komt hoe mooie de uitzichten ook worden. Een 4wd is hier vanwege de steile weg zeker aangeraden, maar ook met een goede gewone auto kan je een eindje de wadi inrijden. Je moet dezelfde weg terug als waarover je de wadi in bent gereden.

Dichterbij Sur kom je langs de weg nog een vervallen tombe van de heilige vrouw Bibi Maryam tegen uit de 13e eeuw. Sur zelf wordt gepromoot als stad waar Dhows nog met de hand gemaakt worden. Je kunt dit proces ook zien aan het strand. Je kunt in Sur ook het Sunaysilah kasteel bezoeken (0,5OR). In Sur zijn enkele hotels en verder wat goedkope eet mogelijkheden. Heb je geen eigen vervoer dan kan je met de bus vanuit Muscat in 4-5 uur naar Sur reizen.

Schildpadden Ras-Al Hadd/Ras al-jinz

Een uurtje rijden vanaf Sur bevind zich een hoogtepunt van je bezoek aan oman. Het live mee maken van het leggen van eieren door zee schildpadden en/of de geboorte van baby schildpadjes is zeer bijzonder. Hiervoor ga je naar ras al-Hadd/Raz al Jinz. In Oman leggen vijf soorten schildpadden hun eieren. Groene schilpadden zijn met 20.000 vrouwtjes per jaar de grootste groep en leggen eieren van juni tot november.

De enige manier om de schildpadden bij Raz al-Jinz te bezoeken is via een georganiseerde tour die elke avond vertrekt vanaf het Visitor's centre. Er is een beperking aan het aantal personen dat per keer wordt toegelaten. Ondanks dat de groepen vrij groot zijn, is een bezoek aan de schildpadden erg populair en het is daarom aan te raden om van tevoren een plek te reserveren:
website: http://www.rasaljinz-turtlereserve.com/

Je kunt overnachten in het visitor centrum of in een het nabijgelegen Ra'as al Hadd beach hotel. Verder zijn er nog twee campings die ook kamers hebben welke je kunt boeken via http://www.desertdiscovery.com/ of http://www.tbroman.com/. Een andere optie is om in Sur te overnachten. 

Wadi bin khalid  

Wadi bin khalid is een van de makkelijker te bereiken wadi's aan de binnenlandse route  vanaf Sur richting Nizwa. Je kunt er over een geasfalteerde weg heen rijden. Je komt langs een aantal dorpjes en bereikt uiteindelijk een parkeerplaats.  Er is een groot helder zwemmeer, waar een kleiner meertje met wat meer privacy aan vast zit. De Omaanse overheid heeft zelfs wat faciliteiten aan laten leggen zoals picknicktafels. Omdat hier ook zoveel lokale kinderen komen kan je hier als vrouw het beste niet in bikini maar gekleed zwemmen.

Wahibi Sands

Oman bestaat voor 82% uit zand. Als toerist merk je hier weinig van omdat er nou eenmaal niet zoveel te zien is. Het stukje woestijn dat je wel goed kunt bezoeken zijn de Wahibi Sands. Dit is een typische zand woestijn. Het is mogelijk "toeristen" bedoeïen kampen te bezoeken in de woestijn, hier kan je dan kameel of quad rijden. Slapen doe je ook in de woestijn.

Zelf de woestijn ingaan is absoluut afgeraden. Je wilt echt niet vast komen te zitten of verdwalen in dit gebied zonder wegen.  De wahibi sands bezoek je dan ook het beste via een georganiseerde tour, heb je een 4wd auto dan kan je soms ook een gids oppikken in het dorpje Al Mintirib.