Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Een leuke dagtrip vanaf Muscat die ook prima met een gewone auto is te doen is het rondje Nakahl, Air Rustaq.

Ben je avontuurlijk ingesteld heb en heb een 4wd auto dan kan je vanuit dit rondje ook Wadi Bani Awf in gaan. Je steekt dan de bergen over om in de buurt van Nizwa weer op de reguliere weg uit te komen.

Dagtrip Nakahl, Rustaq en strand

Nakahl

Vanaf Muscat rijdt je naar Nakahl. Het fort van Nakahl (0,5 OR) doemt opeens op en ligt prachtig aan de rand van de steile Jebel Akhdar bergen. In het fort is gerestaureerd en een aantal vertrekken zijn ingericht in traditionele stijl. Vanaf het fort heb je ook een super uitzicht over de groene plantages en de bergen aan de andere kant. Verderop in het dorpje Nakahl is een riviertje met een warme bron de Ath Thowra hot spring. Hier doen lokale vrouwen hun was, spelen de kinderen uit het dorp en drinken de geiten. Er is een schone publieke wc en zelf de mogelijkheid om je om te kleden. Maar wil je hier zwemmen dan doe je dit het beste gekleed en zeker niet in bikini.

Rustaq

Rustaq is de volgende bestemming. Ook hier is een groot fort dat je kunt bezoeken (0,5OR) verder is er een Souq. Deze regio is beroemd om de bijenhouders en je kunt die dan ook veel bezig zien. In de bergen rondom Rustaq zijn een aantal wadi’s en grotten die je kunt bezoeken. Iets meer dan 3 km na Rustaq kan je afslaan Wadi As Shantan in, het eerste stuk tot het eerste dorpje kan met een gewone auto. Wil je echt verder dan heb je een 4wd nodig.

Al Hazm

Op de doorgaande weg Na Ar Rustaq is het volgende plaatsje Al Hazm ook hier is weer een fort. Ga je hier van de doorgaande weg af kan de Wadi Al Hoqain in rijden, je kunt met een gewone auto behoorlijk ver komen. Het laatste stukje kan je lopen naar een meertje en een kleine waterval.

Stranden & Sawadi

Weer terug aan de kust kan je prima snorkelen lokale vissers nemen graag toeristen mee op een bootje naar de beste plekken. Wil je niet terug naar Muscat en geen eigen kampeer spullen dan kan bij Al sawadi beach terecht voor zowel luxe accommodatie als backpacker style tenten. Ook kan je hier duikentrips organiseren. Deze gaan onder andere naar de voor de kust gelegen Damanayat eilanden. 

Wadi Bani Awf

Via deze wadi kan je over de western Hajar bergen van Nakahl naar Nizwa. De weg in deze wadi is echt gemaakt voor 4wd auto’s. De onverharde weg gaat zeer stijl omhoog en omlaag. Zeker aan het begin en einde kan je uitsluitend in low-gearing rijden.

Rijden over een bijna lege bergweg met kliffen van 800 meter en ravijnen van net zo diep direct naast je is echt een once-in-a-lifetime experience. De uitzichten zijn prachtig. Bij regen is het echter een stuk minder leuke ervaring.

Halverwege is een lange canon, de zogenaamde snake canon. Hier zijn ook nog wat meertjes en palmbomen. Een ideale picknick spot. Je komt ook langs en door een paar kleine dorpjes. Omdat er geen openbaar vervoer in deze regio liften de dorpsbewoners. De traditioneel geklede bewoners spreken meestal geen Engels maar rijden graag met je mee, wees niet verbaasd als 4 mannen in witte jurken op je achterbank in het Omani duidelijk commentaar op je rijstijl aan het leveren zijn.