Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 79.24 naar Muscat Nu boeken

Muscat de hoofdstad van Oman is voor backpackers en zelfstandige reizigers een goede plek om je reis naar Oman te beginnen. Heb je weinig tijd dat adviseren we niet te lang in Muscat te blijven maar gelijk door te reizen naar de natuurlijke attracties van Oman.

Met voldoende tijd is Muscat zeker een dag of twee waard. Verder is het ook een goede plek om te overnachten en met eigen vervoer dagtrips te maken in de omgeving zoals een rondje naar Nakahl en Rustaq. Ben je aangewezen op het openbaar vervoer dan heb je in Muscat de beste kans om toertjes te regelen.

Muscat heeft een ligging aan de kust en verspreid over de bergen. Hierdoor bestaat Muscat uit allemaal redelijk op zichzelf staande wijken. Elke wijk heeft een eigen karakter. 

Bezienswaardigheden Muscat

Traditioneel Muscat

Mutrah is de naam van de wijk van Oman die voor (budget) reizigsters het meest interessant is. Langs de zee loop een looppad de zogenaamde Corniche. De Cornische is op sommige punten wat breder en gaat dan over in kleine parkjes. Dit is zeker ’s avonds een prima plekje om te relaxen en het Omaanse leven te bekijken. Aan de Corniche wordt elke ochtend een vismarkt gehouden.  In Mutrah is ook de Mutrah Souq, deze is niet heel groot maar wel erg kleurrijk met veel kleding, sieraden maar ook kruiden die te koop worden aangeboden. Afdingen is een must!. Een opvallend kenmerk van Mutrah is het fort dat hoog op de rotsen staat, helaas is deze niet geopend voor toeristen.

De Bait-al- Bararanda is een traditioneel huis is uit de jaren 30 dat is omgetoverd tot historisch museum. Het is een mooi, redelijk klein museum wat zeker in combinatie met het gebouw een bezoekje waard is.

Wanneer je langs de Corniche blijft lopen kom je vanzelf bij de wijk die bekend staat als “oud Muscat”. In deze wijk zal ergens in 2015 het nieuwe nationale museum open gaan. Je kunt ook naar het Muscat gate museum (0,5 OR). Dit museum kan je niet missen want het zit boven de stadspoort. Benieuwd hoe de Sultan woont? Je kunt hier door de hekken kijken naar het Sultan’s Palace. Je kunt in deze wijk ook een van de betere musea van Muscat vinden het Bait al Zubar Museum.

 

Nationale museum Oman

Het nationale museum van Oman kan je nu nog vinden in de wijk Ruwi. Het museum heeft zeker een aantal mooie stukken in de collectie maar jammer genoeg is alles nogal rommelig uitgestald en maakt het daarom niet zoveel indruk als zou kunnen. In 2015 gaat het museum verhuizen.

Sultan Qaboos Grote Moskee

Wanneer je ook maar een moskee in Oman wilt bezoeken dan is dit absoluut de beste. Niet moslims zijn in de ochtend welkom. In de moskee passen maar liefst 20.000 mensen en het in dan ook een enorm gebouw. Het bouwwerk zelf is modern en uit Marmer opgetrokken. Binnen is alles ook erg mooi. Het tapijt is beroemd omdat het een van de grootste handgemaakte tapijten te wereld is.

Stranden

Hoewel Muscat aan de zee ligt en diverse gratis publieke stranden heeft is het niet echt een strandbestemming. Wanneer je als toerist toch wil zwemmen en zonnebaden dan ben je aangewezen op de grote hotels. Vaak kan je hier ook als je geen gast bent tegen een redelijk bedrag gebruik maken van de faciliteiten.

Overnachten Muscat

Muscat heeft geen tekort aan ultra luxe hotels met een bijpassend prijskaartje. Als je op zoek bent naar goedkopere opties dan kan je het beste naar Mutrah gaan. Hier heb je aan de Cornich het Marina Hotel, Naseem Hotel en het Al Fanar hotel. Deze hotels zijn gewend aan backpackers en vragen18 tot 25 OR per nacht voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Ook in Ruwi in de buurt van het busstation zijn nog enkele betaalbare opties. Over het algemeen krijg je in Oman de beste prijs bij de goedkoopste hotels als je gewoon binnen loopt terwijl je de midrange en luxe hotels beter van te voren via internet kunt boeken.

Vervoer Muscat

Omdat Muscat zou uitgestrekt is kan je onmogelijk alles te voet zien.

Vanaf of naar het vliegveld kan je een taxi nemen of veel goedkoper loop vanaf het vliegveld naar de grote weg (je ziet hem liggen) en neem dan een minibusje. Microbusjes zijn binnen de stad de goedkoopste manier om rond te reizen, meestal minder dan een euro voor een ritje. Lijkt je dit lastig maar wil je veel wel veel zien? Er is ook een hop-on hop-off bustour Muscat.

Je kunt ze op vaste plekken vinden o.a. in Mutrah en in Tiwi. Voor bussen naar andere steden zoals Nizwa bekijk vervoer in Oman.